Software voor salarisverwerking, iets voor jou?

Als ondernemer heb je het natuurlijk hartstikke druk. Ondernemen bestaat uit duizend en één verschillende taken die je niet allemaal alleen aankunt. Sommige zaken besteed je daarom uit aan je personeel, maar wist je dat je ook software kunt inschakelen om je bedrijf rollende te houden? Bijvoorbeeld voor het verwerken van het salaris van je personeel. Wil je hier meer over weten? Lees dan snel verder! 

Software voor salarisverwerking: wat is het?

Iedere maand betaal jij als werkgever je personeel een eerlijk bedrag uit: het salaris. Als werkgever ben je verplicht om de salarisadministratie bij te houden. Dit heet de administratieplicht. Goed om de loonadministratie dus serieus te nemen, maar natuurlijk niet het leukste klusje. Niet iedere werknemer werkt evenveel uren. Patricia werkt misschien 40 uur, maar Henk misschien maar 36 uur. Daarom moet je naast het verwerken van het salaris ook nog eens het correct aantal gewerkte uren per werknemer goed bijhouden. Dit is natuurlijk wel erg veel werk, zeker wanneer je veel werknemers in dienst hebt. Software voor salarisverwerking zorgt ervoor dat jouw salarisadministrateur veel minder tijd kwijt is, doordat je simpelweg de gegevens eenmalig invoert. Hierna zal het softwareprogramma van jouw keuze alles netjes, iedere maand, op een rijtje zetten. Natuurlijk kun je die gegevens later altijd aanpassen.

De voor- en nadelen

Om jou als werkgever te overtuigen van het nut van software voor salarisverwerking hebben wij de voor- en nadelen even op een rijtje gezet.

De voordelen

Het allergrootste voordeel van software voor salarisverwerking is dat het jouw als ondernemer veel vervelende klusjes uit handen neemt. Jij of je salarisadministrateur hoeft niet meer iedere maand handmatig praktisch dezelfde informatie in een excel bestand te typen. Je zult merken dat je automatisch meer tijd overhoudt. Altijd fijn! Ten tweede is er voor jouw personeel ook nog een voordeel. Bij de meeste softwareprogramma’s voor salarisverwerking kunnen jouw werknemers namelijk online hun loonstrookje inzien. Op die manier heeft jouw personeel dus altijd al hun loonstrookjes bij de hand.

Het nadeel

Een nadeel van software voor salarisverwerking is dat het verleidelijk is om de salarisadministratie niet iedere maand goed te controleren. Het wordt toch wel automatisch doorgevoerd toch? Dat klopt wel, maar natuurlijk kan ieder softwareprogramma foutjes maken. Daarom is het goed om tóch iedere maand, of om de maand, even goed naar de loonadministratie te kijken. Het zou namelijk erg vervelend zijn als een personeelslid steeds te weinig loon ontvangt, en erg vervelend voor jou als ondernemer wanneer een personeelslid iedere maand te veel geld op zijn of haar bankrekening gestort krijgt.

De softwareprogramma’s op een rijtje

Niet ieder softwareprogramma biedt dezelfde mogelijkheden. Daarom is het goed om eerst na te denken over wat de valkuilen zijn van jouw bedrijf en waar jouw onderneming behoefte aan heeft. Sommige software programma’s bieden namelijk het volgende aan:

  • Een proforma omgeving. Binnen een proforma omgeving kun je proefjes doen met loonstroken en berekeningen van het salaris. Deze proefjes worden niet doorgevoerd naar je salarisadministratie, maar geven jou als werkgever inzicht in wat een nieuw personeelslid bijvoorbeeld voor invloed heeft op jouw loonkosten.
  • (Employee Self Service) en MSS (Manager Self Service) functies. Deze functies bieden jouw personeel de mogelijkheid om zelf hun loonstrookjes te downloaden en om bijvoorbeeld gegevens in te voeren zoals een verhuizing of verlof.
computer

Hulp nodig? Firm24 helpt je graag!

Ben jij na het lezen van deze blog enthousiast geworden over software voor salarisverwerking, maar heb je nog een aantal vragen? Dan helpt Firm24 je maar al te graag! Plan daarom vandaag nog een gratis check-gesprek in! Dan weet je zeker dat een van onze adviseurs je voorziet van de juiste informatie.

Mylène de Vos linkedin
Mylène is student aan Universiteit van Amsterdam en schrijft daarnaast graag artikelen over ondernemersrecht.
Bijgewerkt op 29 juni 2023
Gepubliceerd op 19 juni 2023

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00