STAP-budget: wat kun je ermee als ondernemer?

Sinds 2022 kunnen scholingskosten niet meer van de aangifte inkomstenbelasting afgetrokken worden. Jammer? Nee! Het STAP-budget is hiervoor in de plaats gekomen. Dit is een subsidieregeling waarbij iedere werkende of werkzoekende jaarlijks tot 1000 euro kan aanvragen voor scholing. Ook jij als ondernemer en jouw werknemers vallen hieronder! Lees verder om erachter te komen hoe dit in z’n werking gaat.

Wat is het STAP-budget?

STAP staat voor STimulering Arbeidsmarkt Positie. Het is een subsidie van de overheid om de Nederlandse beroepsbevolking te ondersteunen in hun ontwikkeling tijdens hun loopbaan. Zeker door digitalisering, een verhoogde pensioenleeftijd en, nog recenter, corona verandert de arbeidsmarkt snel. Hierdoor kan iemand voortijdig niet meer voldoen aan de vereisten voor een bepaald beroep. Elk jaar kan er via STAP tot 1000 euro aangevraagd worden om te besteden aan één training, cursus of opleiding. Dit kan ervoor zorgen dat iemand makkelijker zijn baan houdt of een nieuwe vindt.

Wie kan gebruik maken van het STAP-budget?

Het STAP-budget is erg toegankelijk, er is weinig limitering in het bereik ervan. Toch moet er aan een aantal voorwaarden worden voldaan om er recht op te hebben. Deze voorwaarden zijn als volgt:

  • Je bent minimaal 18 jaar oud;
  • je ontvangt geen AOW (basispensioen);
  • jij of je partner bezit de nationaliteit van Nederland of een ander EU-land;
  • je bent volksverzekerd (lees onder het volgende kopje of dit zo is);
  • en je hebt dit kalenderjaar nog geen STAP-budget ontvangen.

Op deze site kan je een check doen om te kijken of je aan al de voorwaarden voor het STAP-budget voldoet.

Hoe kun je als ondernemer het STAP-budget aanvragen?

Iedereen die aan de hiervoor genoemde voorwaarden voldoet kan eenvoudig het STAP-budget aanvragen. Wel moet de opleiding waarvoor je je aanmeldt in het STAP-scholingsregister staan (lees hierover meer onder het volgende kopje). De eerste stap is dat je je aanmeldt voor zo’n opleiding. Van de opleider krijg je daarna automatisch een digitaal STAP-aanmeldingsbewijs. Via het STAP-portaal van het UWV (lees verderop in het artikel wat dit is) kun je dan het STAP-budget aanvragen en het aanmeldingsbewijs uploaden. Dit moet minimaal 4 weken voor de start van de scholing. Daarna zal het UWV het geld rechtstreeks overmaken aan de opleider en kun je deelnemen aan de scholing. Als de scholing meer dan 1000 euro kost, zul je zelf het overige bedrag aan de opleider moeten betalen.

Welke scholingen staan er in het STAP-scholingsregister?

Wat is dan dat zogenaamde STAP-scholingsregister waar de opleiding in moet staan? In 2022 zal worden gestart met een basisvariant van het scholingsregister. Alleen opleidingen met een specifieke erkenning of keurmerk worden in het begin toegelaten. Denk hierbij aan een erkenning door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Later in het jaar zullen er steeds meer scholingen toegevoegd worden, zoals met een erkenning door een sector- of brancheorganisatie.

hand en papier

Wees er wel snel bij!

Op 1 mei 2022 start de tweede fase van de STAP-subsidie.. Er is voor dat jaar 160 miljoen euro opzij gezet. Dit wordt in 5 verschillende tijdvakken uitgekeerd en met een op=op principe. Dus wees er snel bij! Het is natuurlijk nooit verkeerd om 1000 euro te ontvangen van de overheid voor scholing van jou en je werknemers. Bekijk deze pagina voor meer informatie omtrent het STAP-budget!

Thijs Willemse linkedin
Schrijft over alle onderwerpen met betrekking tot ondernemersrecht.
Bijgewerkt op 29 maart 2024
Gepubliceerd op 31 maart 2022

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24