Uurtarief bepalen: hoeveel geld kun je vragen als ondernemer?

Als ondernemer is het lastig om te bepalen welk inkomen je per uur zou willen vragen aan de partijen met wie je werkt. De keuze is en blijft altijd bij jezelf, maar er zijn een aantal factoren van belang wanneer je je uurtarief gaat berekenen. Is jouw uurtarief te hoog? Dan zullen mensen sneller naar de concurrent gaan. Is jouw uurtarief te laag? Dan worden de kosten misschien wel helemaal niet gedekt. Inkomsten, btw, concurrentie; wat allemaal van belang is bij het uurtarief bepalen, waar je rekening mee moet houden lees je in deze blog! 

Hoeveel geld heb je nodig?

Bij het bepalen van een uurtarief is het belangrijk goed te overwegen hoeveel inkomsten je nodig hebt. Je moet alle kosten die je maakt natuurlijk wel dekken. Bekijk daarom goed welke kosten je maakt, denk bijvoorbeeld aan huur, verzekeringen en apparatuur die je gebruikt. Los van de zakelijke kosten is het ook verstandig om rekening te houden hoe hoog je privékosten zijn. Dit is namelijk ook belangrijk om te kunnen blijven betalen. Daarnaast wil je ook een redelijk inkomen hebben, daarom is het van belang dat je voor jezelf bepaalt hoeveel dit gaat zijn. Hou er wel rekening mee dat de bedragen redelijk blijven, anders kan het gebeuren dat er geen vraag is naar je diensten, wat kan leiden tot onvoldoende inkomen.

Hoe zit het met de belasting en de btw? 

Een andere factor bij het uurtarief bepalen is de belasting, deze is natuurlijk van toepassing bij het inkomen dat wordt genoten. Je moet dus goed kijken hoeveel btw er zal gaan worden gerekend. Licht dit ook duidelijk toe aan je klanten, zij zullen de belasting uiteraard ook van belang vinden aangezien dit vaak nog best om een noemenswaardig bedrag kan gaan. Je kan de belasting vaak doorberekenen in je uurtarief, maar dit moet je dus wel goed aangeven.

Vergelijk het uurtarief met het uurtarief van anderen 

Het is ook van belang dat je kijkt naar het uurtarief van andere mensen in jouw branche, hierop kun je jouw uurtarief aanpassen. Vanwege het principe van vraag en aanbod is het belangrijk dat je hier bij het berekenen rekening mee houdt. Op het moment dat een concurrent een uurtarief heeft dat relatief hoog uitvalt, zal hij of zij in beginsel minder werk krijgen. Het is daarom van belang dat je bij het uurtarief bepalen ook het uurtarief van soortgelijke concurrenten in acht neemt.

Constant of flexibel uurtarief

Er wordt onderscheid gemaakt tussen een constant en een flexibel uurtarief. Een constant uurtarief is een uurtarief dat altijd hetzelfde is, deze is niet afhankelijk van de situatie, een flexibel uurtarief is een uurtarief dat juist elke keer anders is. 

Constant uurtarief

Constant blijven met je uurtarief kan van belang zijn. Hier zijn meerdere redenen voor: 

  • Een constant uurtarief is prettig voor je klanten. Zij hebben duidelijkheid en weten waar ze aan toe zijn, aangezien het bedrag dat zij moeten betalen telkens hetzelfde is. 
  • Daarnaast is het voor jouw inkomen handig aangezien je zekerheid hebt, je weet precies wat je elke keer binnen gaat krijgen, hierop kun je je werkzaamheden en financiën aanpassen. 

Flexibel uurtarief 

Aan de andere kant kan het voor je inkomen ook handig zijn om juist een flexibel uurtarief te hebben: 

  • Zo kun je je inkomsten aanpassen aan de marktsituatie. Op het moment dat het beter loopt, kun je het uurtarief in sommige gevallen verhogen. Omgekeerd kun je in mindere tijden ook je uurtarief verlagen om op deze manier meer werk aan te trekken, dan kun je ervoor zorgen dat je toch een bepaald inkomen behoudt.  
  • Ook kan het bijdragen aan de behoeften van de klant. Sommige klanten zouden eventueel een hoger uurtarief niet kunnen betalen. Maar als jij het werk nodig hebt, bijvoorbeeld vanwege een tekort aan inkomsten, kun je dit door een flexibel uurtarief toch aannemen. 

Ervaring en kennis 

Ook van belang bij een uurtarief bepalen, is de ervaring en kennis die je hebt. Als jij jarenlang hebt gewerkt in een bepaalde sector, kun je bij dergelijke werkzaamheden een hoger uurtarief bepalen dan concurrenten die minder ervaring hiermee hebben. Wel is het van belang dat je bedenkt dat indien de klant niet deze specifieke kennis nodig heeft, dit ook niet in het uurtarief kan worden berekend.

Uurtarief bepalen met behulp van Firm24! 

Het uurtarief bepalen kan best lastig zijn. Moet jij voor je inkomen een uurtarief bepalen en kun je hier hulp bij gebruiken? Wij van Firm24 kunnen je hierbij helpen. Plan snel een gratis check-gesprek in en stel al je vragen aan onze Firm24 professionals. Heb jij nog andere vraagstukken? Neem dan een kijkje tussen onze andere blogs

logo_firm24_color_9b432741b9
Dit is de algemene schrijver binnen ons bedrijf. Meerdere collega's schrijven wel eens over onderwerpen en doen dit onder deze naam.
Bijgewerkt op 24 mei 2024
Gepubliceerd op 17 mei 2024

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00