Verandering voor de rekening van de advocaat, wat heeft het Europese hof besloten?

Toen ik gister bij het advocatenkantoor aankwam waar ik werk, merkte ik ineens een tweedeling. Zelf had ik in eerste instantie geen idee wat er aan de hand was, maar toen werd mij al snel duidelijk dat er een nieuwe uitspraak van het Europese Hof is geweest die het salaris van menig advocaat (ondernemer) behoorlijk zal beïnvloeden. Er is namelijk in de uitspraak van 12 januari besloten dat een advocaat niet zomaar een overeenkomst mag stellen op basis van het uurtarief van de advocaat. Ook moet er blijken uit de overeenkomst op welke kosten de uiteindelijke totale werkzaamheden zullen vallen.

Wat staat er in de uitspraak, en hoe is deze tot stand gekomen?

Deze zaak is niet behandeld door een Nederlandse rechter, maar door een rechter in Litouwen. Deze rechter heeft een zogenaamde prejudiciële vraag gesteld aan een rechter van het Europese Hof. Dit houdt in dat de rechter vraagt hoe bepaalde wetgeving is bedoeld, dus op welke manier het gebruikt dient te worden in een bepaalde situatie. Hier heeft het Europese Hof dus geoordeeld dat het duidelijk moet zijn voor de cliënt wat ongeveer de uiteindelijke kosten voor de rechtshulp van de advocaat zullen worden. Ze laten weten dat een overeenkomst alleen maar gebaseerd op een uurtarief van de advocaat, niet duidelijk en begrijpelijk genoeg zijn om een overeenkomst aan te gaan. Dit was voorheen oneerlijk voor de cliënt omdat zij niet wisten wat ze konden verwachten qua de kosten van de advocaat, omdat het uurtarief van de advocaat niet altijd vast stond en het daardoor nog wel eens anders kon uitvallen. 

Hoe zal dit zijn voor de Nederlandse advocaten? 

Deze uitspraak is dus gedaan door het Europese Hof. Omdat Nederland een lidstaat is van de Europese Unie brengt dit met zich mee dat de Nederlandse rechter zich zal moeten houden aan uitspraken die zijn gedaan door het Europese Hof. Voor Nederlandse advocaten geldt dus ook vanaf dit moment dat zij geen afspraken aan mogen gaan waar alleen een uurtarief van de advocaat in is opgenomen. Zij zullen een indicatie moeten geven van de uiteindelijke kosten van de advocaat.

Waarom is dit van invloed op jou? 

Nu kun je je afvragen, waarom heeft dit invloed op mij? Maar als ondernemer heb je natuurlijk vaak te maken met advocaten, denk bijvoorbeeld wanneer je problemen hebt met andere ondernemers, of wanneer je arbeidscontracten op moet stellen. De kosten van de advocaat kwamen nog wel eens verbazingwekkend hoog uit, zo ook in de zaak die deze vraag liet opwaaien. Nu het Hof dus heeft besloten dat alleen een uurtarief van de advocaat oneerlijk is ten opzichte van de cliënt, moet de advocaat (ondernemer) vaste uurtarieven gaan hanteren. 

Waar moeten advocaten nu beter op letten? 

Een advocaat dient nu rekening te houden met een paar aspecten. Hij of zij moet de cliënt dus beter informeren over de uiteindelijke kosten. Dit kan hij bijvoorbeeld doen door een inschatting te geven van het aantal te werken uren, of hij moet facturen tussendoor sturen. Op deze manier blijft de cliënt dan op de hoogte van de kosten van de advocaat. Veel advocaten deden dit eerder niet, en zo kon het dus oneerlijk uitvallen voor de cliënten.

Hulp via Firm24 

Deze uitspraak is dus van groot belang voor jou als ondernemer en voor advocaten. Mocht je hier advies voor willen krijgen dan kunnen wij je hier natuurlijk bij helpen. Op het moment dat je nog vragen hebt of graag iemand van ons wilt spreken om te kijken wat wij voor jou kunnen betekenen kun je altijd contact met ons opnemen via het gratis checkgesprek!

Jason Buck linkedin
Jason is Juridisch content schrijver bij FIRM24 en daarnaast student rechtsgeleerdheid.
Bijgewerkt op 30 november 2023
Gepubliceerd op 22 november 2023

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24