Vermogensbelasting in 2024, dit is wat ondernemers moeten weten

Box 1, box 2 en box 3; ook in 2024 zal er weer een hoop veranderen rondom alle belastingen. Zo ook de regels rondom de vermogensbelasting. De vermogensbelasting, ook wel de spaartax of box 3-heffing, is belasting die jij betaalt over jouw vermogen. Het is een bepaald percentage van het geld wat jij verdient en het kan een behoorlijke klus zijn om dit te berekenen voor jouw belastingaangifte. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over de vermogensbelasting 2024 en wat er in het nieuwe jaar allemaal gaat veranderen. Zo weet je precies wat er in 2024 op je staat te wachten.

Wat valt er onder het vermogen?

Het vermogen waarover belasting in box 3 wordt betaald bestaat uit de waarde van jouw bezittingen minus alle verliezen. Dit vormt jouw belastbaar vermogen. Het voordeel wat je behaalt uit sparen en beleggen wordt door de fiscus ook meegerekend en hierover betaal(de) je in 2023 via box 3 maar liefst 32% belasting. Er is wel een heffingsvrij vermogen ingesteld, om mensen die minder verdienen te beschermen. De hoogte van deze vrijstelling verschilt per jaar en het stelt een grens aan maximale bedrag wat je mag verdienen waarover je geen vermogensbelasting hoeft te betalen. 

Wanneer betaal je vermogensbelasting?

Wanneer jij meer verdient dan het wettelijk bepaalde vrijgestelde vermogen, moet je vermogensbelasting betalen. Voor de belastingaangifte 2024 bedraagt dit vrijgestelde vermogen € 57.000. Let op! Bij fiscale partners is het vrijgestelde bedrag verdubbeld. Zodra je dus meer dan dit bedrag gaat verdienen per jaar, moet je in het huidige systeem belasting betalen over de fictieve rendementen die je behaalt. Het gaat hier dus niet om de werkelijke inkomsten en de werkelijke spaarrente of behaald rendement.

Magneet

Uitspraak Hoge Raad 

In 2021 heeft de Hoge Raad een uitspraak gedaan waardoor de berekening van box 3-inkomen is veranderd. Volgens de Hoge Raad moest er niet meer uitgegaan worden van een fictief rendement maar van de werkelijke verdeling van spaargeld en beleggingen. Oftewel het werkelijke rendement. Nu dit is bepaald, is het aan de wetgever om de regels aan te passen, maar dat gaat nog wel even duren. De jaren 2021 t/m 2026 zijn hierdoor overgangsjaren geworden. Vervolgens is het de bedoeling dat vanaf 2027 gebruik wordt gemaakt van het nieuwe systeem. Vanaf dat jaar is het nieuwe systeem met de nieuwe box 3 pas definitief. 

Hoe ziet het er nu, in 2023 uit?

Het tarief voor de vermogensbelasting per 1 januari 2023 was 32%. Dat is 1% meer dan je in 2022 betaalde. Verder is het belastingvrij vermogen, ofwel de vrijstelling flink wat gestegen. Per 1 januari 2023 is dit bedrag van € 50.650 (2022) naar € 57.000 (2023) gegaan. Mocht je een fiscale partner hebben dan is dit bedrag verdubbeld en geldt dus € 57.000 per persoon. Let op! Als jij groen en duurzaam spaart en belegt kan je zelfs in aanmerking komen voor een verhoogde vrijstelling van € 61.215. 

Wat gaat er veranderen in 2024?

Allereerst zal het tarief van box 3 van 32% naar 36% gaan. Dit is een flinke verhoging. Het heffingsvrije vermogen blijft echter wel gelijk, namelijk op € 57.000. Een tweede verandering heeft te maken met het aandeel van een Vereniging van Eigenaren (VvE) of het vermogen op een derdengeldenrekening van een notaris of een gerechtsdeurwaarder. Dit wordt namelijk momenteel beschouwd als een vermogensrecht in de categorie 'overige bezittingen' tijdens de overbruggingsperiode van box 3. Met terugwerkende kracht tot 1 januari 2023 worden deze vermogensrechten verplaatst naar de categorie banktegoeden.

Eerder is er ook een initiatiefwetsvoorstel gedaan voor een volwaardige vermogensbelasting waarbij een progressief tarief gehanteerd wordt. Dit initiatiefwetsvoorstel werd gedaan op 13 juli 2022 door een aantal Tweede Kamerleden. Wanneer deze wet aangenomen wordt betekent dit dat de box-3 heffing op basis van het werkelijke rendement zou zijn. Mensen met een vermogen boven de € 100.000 per persoon zouden dan een belastingtarief van 1 tot 5 procent over de vermogensbestanddelen betalen. De Raad van State heeft hierover een advies uitgebracht. Het is afwachten of en hoe dit initiatiefwetsvoorstel verder vormgegeven gaat worden.

Duim

Vragen?

Wil je fiscaal advies of wil je weten hoe je jouw vermogensbelasting voor het nieuwe jaar berekend? Stel je vragen dan aan één van onze specialisten door hier een afspraak te maken voor een gratis check-gesprek. 

Sophie Ehren linkedin
Sophie is student Rechtsgeleerdheid & Psychologie. Daarnaast schrijft ze voor content voor ondernemers.
Bijgewerkt op 23 november 2023
Gepubliceerd op 13 december 2022

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00