Je werknemers onbeperkt vakantiedagen geven? Dit zijn de voor- en nadelen

De meeste werkgevers spreken een specifiek aantal vakantiedagen per jaar af met hun werknemers, maar de mogelijkheid om een onbeperkt aantal vakantiedagen aan te bieden bestaat ook. Als ondernemer ligt de keuze bij jou, maarwat is dat het beste? In deze blog lees jij wat het aanbieden van een onbeperkt aantal vakantiedagen voor jouw bedrijf kan betekenen. 

Nieuwe trend

Met een vastgelegd aantal vakantiedagen is het voor werknemers vaak een hele puzzel om te kijken wanneer zij een dagje vrij kunnen nemen of een weekje naar de zon kunnen. Ze moeten vaak rekening houden met schoolvakanties, het werk van hun partner en hun eigen werkschema. Dit kan behoorlijk ingewikkeld zijn en sommige werkgevers kwamen hierdoor met de oplossing om een onbeperkt aantal vakantiedagen te geven. Zo rust de werknemer meer uit waardoor ze minder stress ervaren en gelukkiger zijn en dan ook beter werk leveren; dat is tenminste het idee. Maar of dat zo is, weet niemand zeker.

Voordelen van onbeperkt verlof 

In Amerika is de trend van onbeperkt vrije dagen sterk aan het groeien. Grote bedrijven zoals Google en Netflix hanteren zelfs dit beleid. De bedrijven gaven aan dat er weinig tot geen misbruik van de arbeidsvoorwaarden worden gemaakt en dat zij vooral positieve gevolgen merken. Zo ervaren werknemers minder stress en zijn ze blijer waardoor er een positieve sfeer op de werkvloer is waar goed wordt gewerkt. Het onbeperkt verlof geeft de werknemer veel vrijheden en maakt het ook mogelijk om dingen als ouderschap beter te kunnen combineren met werk. Is er een kind ziek? Dan kan die werknemer een dagje thuis blijven. De waardering voor deze vrije dagen is erg hoog en dus kan het ook nieuwe werknemers aantrekken.

Nadelen en risico’s

Hoewel het allemaal erg rooskleurig klinkt, zijn er natuurlijk ook bepaalde risico’s verbonden aan het geven van onbeperkt verlof. Het kan eigenlijk twee kanten op gaan: er wordt te veel vrij genomen of juist helemaal niet. Het ligt er natuurlijk aan wat voor een soort werknemers werkzaam zijn in jouw bedrijf maar in een concurrerende sferen wordt er soms helemaal geen vrij meer genomen. Het vaste aantal dagen geeft mensen het idee dat ze die dagen wel vrij behoren te nemen en als die er niet zijn kan het zomaar zo zijn dat vakantiedagen niet meer worden geïnd. Aan de andere kant kan het zo zijn dat werknemers te vaak een dagje thuisblijven en zo te weinig aanwezig zijn. Volgens de bedrijven die onbeperkt verlof aanbieden gebeurt dit echter niet heel vaak.

Tips voor jou

Als je ervoor kiest om onbeperkt verlof aan te bieden aan jouw werknemers is het belangrijk om heldere basisafspraken te maken. Leg uit waarom jij ervoor kiest om hen onbeperkt verlof te geven zodat het duidelijk is wanneer zij van deze vrijheid gebruik moeten maken. Verder is het een tip om goed te kijken of een onbeperkt aantal vakantiedagen past bij jouw sector. Kijk of het past bij het type bedrijf wat jij voert en maak vanuit daar jouw beslissing.

Hulp van Firm24

Als jij na het lezen van deze blog meer wil weten of simpelweg wil sparren met iemand over wat voor jouw bedrijf het beste is. Plan dan snel en gemakkelijk een online check-gesprek in met één van onze adviseurs. 

Sophie Ehren linkedin
Sophie is student Rechtsgeleerdheid & Psychologie. Daarnaast schrijft ze voor content voor ondernemers.
Bijgewerkt op 4 april 2024
Gepubliceerd op 26 maart 2024

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24