FIRM24 - Zo profiteer jij als ondernemer direct van Blockchain

Je komt het steeds vaker tegen: de digitale handtekening. Gaven we een paar jaar geleden alleen nog een digitaal krabbeltje aan de postbezorger, tegenwoordig begint de digitale handtekening ook voor het tekenen van offertes of contracten steeds meer ingeburgerd te raken. Ook via FIRM24 kon je al langere tijd digitaal tekenen. Nu is daar blockchain verificatie aan toegevoegd. Daarmee is de eerste juridische toepassing van blockchain technologie in Nederland een feit.

Eerste juridische toepassing van blockchain in Nederland

Velen zijn het er inmiddels over eens. Er is een grote kans dat blockchain technologie voor een ommekeer gaat zorgen op het gebied van het verifiëren van transacties. Niet iedereen denkt daarbij aan het ondertekenen van documenten. Dit is echter wel de eerste concrete juridische toepassing van blockchain technologie in Nederland. Bij FIRM24.com, een online serviceprovider voor het online oprichten van BV’s en het online opstellen van juridische overeenkomsten, wordt een extra verificatie middels blockchain technologie sinds begin van dit jaar succesvol toegepast. Hoe dat in de praktijk werkt en hoe je daar als ondernemer van profiteert, lees je hieronder.

Hoe werkt ‘100% zekerheid met behulp van blockchain technologie’? Alle gebeurtenissen in de blockchain worden opgeslagen als een transactie en komt terecht in de openbare grootboekrekening. Ook de ondertekening van een document of contract kun je zien als een transactie. FIRM24 maakt gebruik van de software van LegalThings.io is de eerste in Nederland die Blockchain technologie concreet op juridisch vlak toepast. Dat kan in de mijn.FIRM24.com omgeving. Hierin kun je als ondernemer online een BV oprichten of je contracten opstellen. De ondertekening hiervan wordt met een extra laag van zekerheid vastgelegd in de blockchain. Hieronder leggen we in 3 stappen uit hoe het werkt.

Stap 1 – Ondertekenen

Zodra een document binnen de online omgeving van FIRM24 wordt ondertekend, wordt er een unieke code gegenereerd. De zogenaamde hash. In deze hash is alle metadata omtrent het document, de ondertekenaar, de tijd en het IP-adres van het apparaat waarop ondertekend is, opgeslagen

Stap 2 – Vastleggen in de Blockchain

De document hash (een lange string van letters en cijfers) wordt vervolgens als transactie vastgelegd in de blockchain. Zodra de transactie door de verschillende nodes van het netwerk is bevestigd print de blockchain de ‘kassabon’ met een unieke transactie ID Deze code wordt terug gekoppeld naar de online omgeving waar het document is ondertekend. Open je het contract, dan zie je de transactie ID (zie ook de afbeelding hieronder).En wanneer er ook maar een enkele letter, spatie of pixel wordt aangepast in het betreffende document, verandert de hash. Hieruit is door iedereen terug te leiden dat er in het document aanpassingen zijn gedaan.

Stap 3 – Controleerbaar 

Doordat het ondertekenen als transactie in de blockchain is vastgelegd, wordt deze transactie controleerbaar en openbaar voor iedereen. Daarmee kan terug herleid worden dat het contract op een bepaald apparaat op een bepaald moment, door een bepaalde gebruiker is ondertekend in LegalThings. Belangrijk detail, de informatie die wordt vastgelegd in de blockchain en controleerbaar voor iedereen is, gaat dus NIET over de inhoud maar over versleutelde metadata van de overeenkomst.

Zo profiteer jij als als ondernemer direct van blockchain technologie!

Voor jou als ondernemer heeft dit dus een groot voordeel. Wil je werken met een goedkope en zeer betrouwbare oplossing voor de digitale handtekening? Beheer dan vanaf nu al je contracten, overeenkomsten en stukken die getekend worden via Firm24.

Hier heb je als ondernemer de zekerheid dat:

  • de definitieve versie van een contract is getekend
  • door een vastgelegde partij
  • op een vastgelegd tijdstip
  • vanaf een bepaald IP-adres

Het mooie is dat Firm24 deze functionaliteit voor alle contracten en overeenkomsten in haar omgeving toepast. Zo kun je dus voor een zeer geringe investering en soms zelfs helemaal gratis van deze unieke technologie gebruik maken. Uitproberen? Even advies inwinnen kan via deze link.

raket

Vragen?

Heb je naar aanleiding van het bovenstaande artikel nog vragen over Blockchain? Wil je een aanname checken of even sparren? Neem dan contact op met onze specialisten via chat, mail of telefoon.

died_2396aea730
Diederick Cardon linkedin
Diederick Cardon werkt inmiddels niet meer bij FIRM24 maar hij schreef artikelen over ondernemingsrecht.
Bijgewerkt op 17 juli 2023
Gepubliceerd op 13 januari 2017

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24