Waarom TikTok en Instagram waardevolle platformen kunnen zijn voor je onderneming!

In het afgelopen jaar is het gebruik van TikTok en Instagram enorm gestegen. De app TikTok verdubbelde zelfs hun aantal gebruikers. Ruim 1,5 miljoen Nederlanders gebruiken de app dagelijks. Veel bedrijven hebben deze trend opgemerkt en gebruiken deze gigantische platformen om hun doelgroepen te bereiken. Wellicht is het voor jouw bedrijf ook nuttig om zich meer op de socials te gaan richten. In deze blog lees je hoe jij kan profiteren van TikTok en Instagram.

TikTok vs. Instagram 

Het is ten eerste belangrijk om te begrijpen wat het verschil is tussen TikTok en Instagram. Beide platformen zijn gunstig voor bedrijven omdat je makkelijk, veel mensen kan bereiken. Op TikTok gebeurt dit aan de hand van korte filmpjes en op Instagram kunnen zowel filmpjes (reels) als foto’s worden gedeeld. Bij TikTok worden (vaak jongere) doelgroepen meestal bereikt door de trending liedjes en captions te gebruiken bij jouw content. Daarnaast kan je jouw filmpje laten “boosten” zodat meer mensen deze zien of geld betalen zodat het filmpje dat jij post als advertentie wordt getoond. Een trending filmpje kan makkelijk honderdduizenden views krijgen. Hierom gebruiken steeds meer bedrijven TikTok om snel hun bereik te vergroten. Op Instagram kan je een bedrijfsprofiel instellen, waardoor je makkelijk kan aangeven welke doelgroep je wil bereiken. Door geld te betalen kom je snel in de feed van jouw doelgroep, alleen is het moeilijker om “viral” te gaan zoals dat op TikTok vaak gebeurt.

Succesvolle platformen

Zoals eerder is benoemd zijn er steeds meer bedrijven die geld en tijd investeren in hun “socials”. Een voorbeeld hiervan is Ryanair. Met 1.9 miljoen volgers trekken zij aan de hand van grappige filmpjes enorm veel bekijks. Hun meest viral filmpje heeft zelfs 15 miljoen views. Het maken van zo’n filmpje kost relatief weinig geld en heeft een enorm bereik. Het is een stuk eenvoudiger en goedkoper dan een hele campagne lanceren en brengt de aandacht van een product zo toch naar de klant. Andere bedrijven met grote followings op TikTok en Instagram zijn Netflix, Albert Heijn, het Rode Kruis en de Efteling. Dit zijn allemaal enorm verschillende bedrijven met hetzelfde doel: hun bereik vergroten.

media

Wat kan het je bedrijf brengen?

Door gebruik te maken van TikTok of Instagram kan je de marketing achter jouw bedrijf een enorme boost geven. Door het gebruik van slimme hashtags, een bedrijfsaccount en trending filmpjes bereik je snel jouw doelgroep. Als het bereik eenmaal rond is, kan je de doelgroep op de hoogte stellen van nieuwe acties en vertellen over projecten waar je mee bezig bent. Veel bedrijven laten op de platforms ook een kijkje achter de schermen zien en dit versterkt ook de persoonlijke band met jouw klanten. De media platformen zijn vooral bedoeld om op een speelse en creatieve manier personen te triggeren om jouw dienst of product te gebruiken. Als je het handig aanpakt, kunnen de resultaten groots zijn. Ben jij binnenkort trending? Dan kan het zomaar zijn dat de productvoorraad binnen een week is uitverkocht.

Tips voor het starten van een bedrijfsaccount

Als jij helemaal om bent en gebruik wil maken van TikTok, Instagram of allebei, zijn hier een aantal tips die je kan gebruiken.

  1. Kies een doelgroep: bij het opzetten van een bedrijfsaccount wordt gevraagd wat jouw doelgroep is en wie je wil targetten met dingen als betaalde advertenties. Weet dus goed wie dit zijn zodat je gericht te werk kan.
  2. Houd trends in de gaten: om viral te gaan moet je altijd op de hoogte zijn van trending achtergrondmuziekjes of filmpjes. Door de juiste opzet te gebruiken voor filmpjes en posts creëer je een veel groter bereik.
  3. Werk samen met influencers: influencers zijn personen die van zichzelf al een grote following hebben. Door een samenwerking met een van hen aan te gaan kan je in één klap een boost geven aan de naamsbekendheid van jouw bedrijf. Kies hierbij wel een influencer die past bij jouw bedrijfsvoering, want hun volgers zullen sneller binnen jouw doelgroep vallen.
  4. Hashtags! Zowel op Instagram als TikToks zijn hashtags enorm belangrijk. Op Instagram werkt het het beste om zoveel mogelijk relevante hashtags onder jouw post te gebruiken en bij TikTok is 1 trending hashtag vaak al genoeg.
  5. Maak veel content: als je eenmaal begint met een van deze platformen is het belangrijk om consistent te blijven posten. Daarbij moet je ook ervoor zorgen dat je posts afwisselend zijn. Voor online marketing kan het principe van “less is more” de deur uit.
aantrekken

Meer weten?

Wil jij meer weten over TikTok en Instagram voor bedrijven of wil je advies over jouw persoonlijke situatie? De specialisten van Firm24 zitten altijd voor je klaar! Plan hier een gratis check-gesprek in en krijg persoonlijk advies.

Sophie Ehren linkedin
Sophie is student Rechtsgeleerdheid & Psychologie. Daarnaast schrijft ze voor content voor ondernemers.
Bijgewerkt op 29 juni 2023
Gepubliceerd op 6 april 2023

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00