Wat wilt iedere generatie van hun werkgever?

Iedere generatie heeft een eigen kijk op de wereld en hier komen ook verschillende verwachtingen bij kijken. Gen-Z is opgegroeid met social media, de klimaatcrisis en corona terwijl de Boomers II nog de verhalen uit de oorlog en hard werken hebben moeten aanhoren. Als werkgever is het belangrijk om te weten wat je kan verwachten van de verschillende generaties, maar ook wat zij van jou zullen verwachten. In deze blog lees je wat iedere generatie van hun werkgever verwacht zodat jij de optimale samenwerking kan aangaan.

Gen-Z (1997 - 2012)

Gen-Z wordt typisch omschreven als zelfbewust. Zij zijn zich bewust van de economie en wereld om hun heen door de tijdsgeest waarin ze zijn opgegroeid en alle informatie die zij binnen handbereik hebben. Dit zorgt ervoor dat Gen-Z realistisch is ingesteld en tegelijkertijd erg toekomstgericht. Wil jij iemand uit deze generatie aannemen? Geef hun dan de mogelijkheid om door te groeien. Verder moet je waarde hechten aan zowel hun leven op de werkvloer als privé. Deze generatie is namelijk geneigd om werk in hun leven te integreren en ziet het niet als strikt gescheiden. Gen-Z is ook dé generatie die alles weet over innovatie. Stel hen in de gelegenheid om hierover te sparren en nieuwe ideeën op tafel te brengen.

Millennials (1981 - 1996)

Het overgrote deel van de arbeidsmarkt bestaat uit millennials. Deze generatie werkt om te leven en ziet de twee werelden het liefst dan ook gescheiden. Deze generatie verwacht van hun werkgever dat werk en privé losstaan van elkaar. Verder hebben zij de opkomst van technologie heel bewust meegemaakt. Hierdoor zijn millennials zich bewust van de snelheid waarmee veranderingen in de wereld komen. Ze zien overal nieuwe kansen in en staan erom bekend te “jobhoppen”. Ze willen namelijk steeds weer nieuwe ervaringen opdoen en met veranderingen meegaan. Als werkgever kan je deze tijdsgeest ondersteunen door afwisselende taken te geven die uitdagend en toekomstgericht zijn.

Gen-X (1965 - 1980)

De Gen-X wordt ook wel de verloren generatie genoemd. Ze waren de eerste generatie na de bekende Boomers en waren in hun tijd de eerste generatie die van een vrije opvoeding genoten. Met hun sterke arbeids geest werken ze meestal graag zelfstandig en willen ze directheid over hun taak. Aan jou is het dan ook de taak met open en duidelijke communicatie Gen-X te benaderen. Over het algemeen kan deze generatie goed omgaan met feedback en zijn ze goed in reflecteren. Gen-X weet precies waar hun krachten liggen en aan jou is het de taak om deze goed tot hun recht te laten komen.

Boomers II (1955 - 1964)

De Boomers komen uit de naoorlogse tijd. Ze draaien al het langste mee en hierdoor blinken zij uit in kennis en kunde. Nu alles digitaal is wordt vaak vergeten wat de ervaring van deze generatie jouw bedrijf wel niet kan bieden. Zie ze dus vooral niet over het hoofd. Het zijn daarbij trouwe werkers die gewend zijn aan een hiërarchie op de werkvloer. Boomers zullen niet snel van baan wisselen zoals de Millennials dat doen. Jij kan dus extra goed op deze mensen bouwen en zij zullen in ruil hiervoor actief meedoen en jaren ervaring delen.

een magneet

Hulp van Firm24

Wil jij meer hulp bij het leidinggeven aan een diverse groep van werknemers of meer weten over een specifieke generatie? Plan dan hier je gratis check gesprek in met één van onze specialisten en krijg advies op maat.

Sophie Ehren linkedin
Sophie is student Rechtsgeleerdheid & Psychologie. Daarnaast schrijft ze voor content voor ondernemers.
Gepubliceerd op 27 juli 2023

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00