ZZP of BV? Wanneer een BV? Voor welke rechtsvorm kies je als ZZP'er?

ZZP of BV? Wanneer een BV? Voor welke rechtsvorm kies je
        als ZZP'er?

Wanneer een BV? Het is een vaak die wij vaak krijgen bij Firm24. Als startende ondernemer is een van de eerste keuzes die je moet maken de rechtsvorm. De keuze voor de rechtsvorm is in beginsel gebaseerd op twee factoren, aansprakelijkheid en belastingvoordelen. Om maar meteen een misverstand uit de wereld te helpen, “zzp” is geen rechtsvorm. De meest gekozen rechtsvormen voor een zzp’er zijn een eenmanszaak en de besloten vennootschap (BV).

Voordat je je inschrijft bij de Kamer van Koophandel, moet je een rechtsvorm kiezen. Maar wanneer kies je voor een BV en wanneer kies je voor een eenmanszaak? Of kies je voor een ZZP BV? In de meeste gevallen is een eenmanszaak de beste keuze voor een zzp’er. Maar in sommige gevallen is een BV beter.

Risico en aansprakelijkheid

Misschien wel de belangrijkste reden om te kiezen voor een BV: de beperking van aansprakelijkheid. Wanneer je eigenaar bent van een eenmanszaak ben je zelf aansprakelijk voor alle schulden die de eenmanszaak maakt. Dat geldt misschien ook voor je partner. Dit is erg vervelend als er wat misgaat en er aanspraak gemaakt gaat worden op je privévermogen. Bij een BV is dit gelukkig niet het geval, omdat de BV rechtspersoonlijkheid heeft. Dit betekent dat BV zelf aansprakelijkheid is voor haar en dit (bijna) nooit doorwerkt naar jou in privé.

Bij de volgende situaties is het mogelijk verstandig om over te kiezen voor een BV:

  • Als je voor het eerst een contract aangaat voor langere termijn of wanneer je een voorfinanciering aangaat.
  • Indien je een contract aangaat met een multinational of een buitenlandse partij.
  • Wanneer je een koophuis hebt of in gemeenschap van goederen bent gehuwd en je risicovollere opdrachten aangaat.
  • Je een investeerder nodig hebt om te starten met de onderneming.
bv oprichten advies

Belastingvoordeel

Als beginnende zzp’er is het grootste voordeel van een eenmanszaak dat je gebruik kan maken van een aantal fiscale cadeautjes: zelfstandigenaftrek, startersaftrek en/of mkb-vrijstelling. Hierdoor betaal je in het begin bijna geen belasting. Vanaf een bepaalde winst kan de BV interessanter zijn. Het omslagpunt is echter van veel factoren afhankelijk en is daarom niet een vast bedrag. Elke situatie is anders.

Rechtsvorm keuzetest

Speciaal voor ondernemers die nog niet precies weten welke rechtsvorm ze moeten kiezen, heeft Firm24 de rechtsvorm keuzetest ontwikkeld. Dit is een online vragenformulier dat je binnen enkele minuten invult. Vervolgens krijg je meteen een advies in je mailbox.

died_2396aea730
Diederick Cardon linkedin
Diederick Cardon werkt inmiddels niet meer bij FIRM24 maar hij schreef artikelen over ondernemingsrecht.
Bijgewerkt op 25 april 2024
Gepubliceerd op 5 juli 2018

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00