Kennisbank

Wat jij moet weten over de aandelenuitgifte

Wil je nieuwe aandeelhouders laten toetreden en het vermogen van je onderneming verhogen? Dan kan je nieuwe aandelen van je onderneming uitgeven op de beurs! Maar hoe werkt dan dan precies? En wat zijn nog meer redenen om voor aandelenuitgifte te kiezen? En wat voor extra gevolgen brengt dit met zich mee? In dit artikel staat de belangrijkste informatie over aandelenuitgifte.

Wat is een aandelenuitgifte?

Aandelenuitgifte, ook wel aandelenemissie genoemd, is dus het uitgeven van nieuwe aandelen van een BV of NV op de beurs. De onderneming kan aandelen uitgeven voor de eerste keer, maar kan ook besluiten om meerdere keren aandelen uit te geven. Dit laatstgenoemde is het geval wanneer er bijvoorbeeld sprake is van meerdere investeringsrondes. Het aandelenkapitaal van de onderneming wordt dus verhoogd. De nieuwe aandeelhouder investeert in de onderneming en krijgt hiervoor als ruil aandelen terug. Voor aandelenuitgifte is een notariële akte vereist, waarbij verplicht een notaris nodig is. Deze notariële akte wordt een “akte van uitgifte” genoemd.

Wat is een akte van uitgifte?

De basis voor de akte tot uitgifte is het besluit van de aandeelhouders tot uitgifte van aandelen. Zonder dit besluit kunnen de aandelen niet bij notariële akte worden uitgegeven. De akte van uitgifte beschrijft een aantal belangrijke zaken:

  1. Het soort aandelen;
  2. Het aantal aandelen;
  3. Naam en adresgegevens van de vennootschap;
  4. Naam en adresgegevens van de rechtspersoon of natuurlijk persoon aan wie de aandelen worden uitgegeven.

De notaris controleert deze gegevens. Nadat de akte is gecontroleerd, wordt de akte van uitgifte ondertekend door jou en de personen aan wie de aandelen worden uitgegeven.

Stempel

Wat zijn de redenen voor een aandelenuitgifte?

Er bestaan verschillende redenen waarom je voor aandelenuitgifte zou kiezen. Bijna altijd is de reden om extra vermogen aan te trekken waardoor het eigen vermogen toeneemt. Het doel hiervan is om nieuwe investeringen te kunnen doen, te groeien of in sommige gevallen om te overleven. Wanneer jouw onderneming geld nodig heeft, maar je geen lening wilt afsluiten, is een aandelenuitgifte dus waarschijnlijk een goede optie!

Levering van de nieuwe aandelen

Op het moment dat de onderneming de levering van de aandelen heeft erkend, kan de nieuwe aandeelhouder de rechten, die aan het aandeel verbonden zijn, uitoefenen. Zonder deze erkenning is de nieuwe aandeelhouder slechts de eigenaar van het aandeel en kan dan de rechten niet uitoefenen. De levering van aandelen kan op volgende drie manieren:

  1. Erkenning in de notariële akte van uitgifte door één directeur of meerdere directeuren (indien de statuten eisen dat de directeuren gezamenlijk optreden).
  2. Een notarieel afschrift of uittreksel van de akte aan de onderneming overleggen, waarop de onderneming een erkenning plaatst op een gedagtekende verklaring. Uit de dagtekening blijkt wanneer de verklaring is geschreven of opgemaakt.
  3. Inschrijving van een nieuwe eigenaar van het aandeel in het aandeelhoudersregister. Op deze derde manier vindt de levering plaats op het moment dat de onderneming kennis draagt van de levering, maar nog geen verzoek om erkenning heeft gekregen.

Gevolgen van een aandelenuitgifte

Nu we weten waarom aandelen worden uitgegeven en hoe de aandelen worden geleverd, is het belangrijk om de gevolgen van aandelenuitgifte op een rijtje te zetten. Naast de positieve gevolgen, komen er helaas ook een aantal negatieve gevolgen bij kijken. Hieronder vind je zowel de positieve als negatieve gevolgen weer.

Positieve gevolgen

  • De onderneming kan door aandelenuitgifte meer vermogen verkrijgen. Dit vermogen kan de onderneming direct gebruiken om te investeren.
  • De oprichters hebben de mogelijkheid om met aandelenuitgifte hun deel van de onderneming te verkopen.
  • Gratis media-aandacht doordat de beursgang of de uitgifte van de aandelen meestal in het nieuws komt. Door deze media-aandacht krijgt het bedrijf meer naamsbekendheid.

Negatieve gevolgen

  • Een beursgenoteerde onderneming voelt vaak meer druk van de markt en van de aandeelhouders om nog beter te presteren. Door deze toenemende druk kan het zijn dat de focus verschuift van de langetermijndoelen naar de kortetermijndoelen.
  • Aandelenuitgifte kan ervoor zorgen dat de mensen denken dat je onderneming in financiële problemen zit. Deze negatieve associatie kan voor een slechte reputatie van de onderneming zorgen.
  • Aandelenuitgifte is vaak voor de al bestaande aandeelhouders niet positief. De koers van de bestaande aandelen gaat meestal naar beneden. Het bedrijf is namelijk niet meer waard geworden, maar geeft wel meer aandelen uit. Ook kan het zijn dat er niet zo veel vraag naar de aandelen is, waardoor een overtollig aanbod ontstaat en de prijs van de aandelen daarmee daalt. De onderneming kan in dit soort gevallen besluiten om de huidige aandeelhouders te compenseren, bijvoorbeeld door ze de kans te geven de nieuwe aandelen als eerste, tegen gunstigere prijs, te mogen kopen.

Hoe zit het met de emissiekoers ook alweer?

De uitgifte van de nieuwe aandelen bij een bedrijf wordt emissie genoemd. De prijs waarvoor deze uitgegeven worden bij aandelenuitgifte wordt de emissiekoers genoemd. Deze prijs is vaak anders dan de normale waarde (de waarde wat op papier staat) van de aandelen. In het geval dat de prijs wel hetzelfde is als de normale waarde is het aandeel “a pari” geprijsd. Is de prijs hoger dan de normale waarde? Dan is het aandeel “boven pari” geprijsd. Is de prijs lager dan de normale waarde? is het aandeel “beneden pari” geprijsd. In de meeste gevallen is het aandeel “beneden pari” geprijsd om de verkoop te garanderen.

Wat zijn de stappen die je moet ondernemen?

Aandelenuitgifte is bij Firm24 via vier stappen eenvoudig en snel geregeld! Het opstellen van de conceptakte en volmacht duurt normaliter vijf tot tien werkdagen nadat je alle documenten hebt aangeleverd. Tijdens het intakegesprek bespreken we de situatie en kan bij haast de wens om dit sneller te voltooien worden besproken. Ten slotte plannen we een afspraak in voor de ondertekening en kan de akte gepasseerd worden.

Stap 1. Maak een account aan en vul je gegevens in.

Upload de essentiële documenten. Wij geven je binnen 24 uur een scherp tarief waarbij je all-in de aandelenuitgifte door ons kan laten regelen.

Stap 2. Legaliseer bij een notaris bij jou in de buurt.

Je ontvangt de documentatie (volmachten). Daarmee ga je naar een notaris bij jou in de buurt voor de legalisatie.

Stap 3. Keur finale conceptakte goed.

Na het bezoek aan de notaris (of ons kantoor in Amsterdam) ontvang je de finale conceptakte in je persoonlijke omgeving. Log in, controleer de akte goed en ga akkoord.

Stap 4. Ontvang de akte van uitgifte.

Je ontvangt de akte van uitgifte en het originele bijgewerkte aandeelhoudersregister.

Duim

Ten slot (aanrader)

Of aandelenuitgifte iets voor jou is, is afhankelijk van de omstandigheden van jouw geval. Spar hierover gratis, net als veel andere ondernemers ook hebben gedaan, met één van onze adviseurs. Dan kan via een gratis checkgesprek. Deze plan je gemakkelijk in via onze website!

Gepubliceerd op 28 maart 2024
logo_firm24_color_9b432741b9
Firm24 linkedin
Dit is de algemene schrijver binnen ons bedrijf. Meerdere collega's schrijven wel eens over onderwerpen en doen dit onder deze naam.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24