Kennisbank

Aangifte omzetbelasting uitgelegd voor (startende) ondernemers

Het einde van de maand of het kwartaal is weer in zicht wat betekent dat het weer tijd is om je je aangifte omzetbelasting (BTW) te gaan indienen. Als startende ondernemer kan dit als ingewikkeld worden gezien, maar dat is nergens voor nodig! In dit artikel geven we je de belangrijkste informatie en staan een aantal handige tips!

Wat is aangifte omzetbelasting?

De aangifte omzetbelasting wordt ook wel btw-aangifte genoemd. Btw staat voor belasting toegevoegde waarde. De meeste ondernemers krijgen met aangifte omzetbelasting te maken. Je betaalt de omzetbelasting over je omzet. De omzetbelasting zit op je producten en diensten en breng je in rekening aan je klant bovenop de prijs van je product of dienst zelf. Wanneer je aangifte doet, draag je de omzetbelasting af aan de Belastingdienst.

Wanneer ben je omzetbelasting plichtig?

Je wordt niet vanzelfsprekend door de Belastingdienst als omzetbelasting plichtig gezien. Dit hangt van een aantal zaken af, bijvoorbeeld of je zelfstandig werkzaamheden uitvoert en daaruit inkomsten ontvangt of hoeveel inkomsten je ontvangt uit jouw onderneming. Als je een onderneming opricht, schrijf je deze in in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Na de inschrijving laat de de Belastingdienst weten of je een ondernemer bent voor de omzetbelasting.

belasting

Nevenwerkzaamheden

Mogelijk kan je ook als omzetbelastingplichtigen worden beschouwd voor de werkzaamheden die je naast je onderneming verricht. Deze werkzaamheden worden nevenwerkzaamheden genoemd en moet je dus eventueel ook omzetbelasting over betalen. Nevenwerkzaamheden kunnen werkzaamheden zijn die:

  • Verband houden met je onderneming. Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan een eigen kledingwinkel en je gaat daarnaast kleding verkopen tijdens een evenement.
  • Voor jou een aparte onderneming vormen. Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan een fietsenmaker, die ook regelmatig zelfstandig werkt als lasser op een werf.

Je betaalt dus omzetbelasting over nevenwerkzaamheden wanneer je deze werkzaamheden als ondernemer verricht. Je betaalt geen omzetbelasting voor nevenwerkzaamheden in loondienst. Dit valt namelijk buiten jouw onderneming.

Op welk moment doe je aangifte omzetbelasting?

Je ontvangt na de inschrijving van jouw onderneming een brief van de Belastingdienst, waarin staat hoe en wanneer je aangifte omzetbelasting moet doen. Meestal doen ondernemers aangifte omzetbelasting per kwartaal, maar het kan ook zijn dat je per maand of per jaar aangifte moet doen. Dit is afhankelijk van je hoogte van je omzet:

  • Maandelijks: wanneer je per kwartaal meer dan € 15.000 omzetbelasting betaalt. De aangifte moet je uiterlijk op de laatste dag van de maand die volgt op de maand waarover je aangifte doet. De aangifte omzetbelasting van maart doe je dus uiterlijk 30 april.
  • Jaarlijks: wanneer je per jaar minder dan € 1.883 omzetbelasting betaalt. De aangifte doe je voor altijd voor 1 april van het eerstvolgende jaar.

Let op! Wanneer je een periode een keer geen omzet hebt, ben je nog steeds verplicht om aangifte omzetbelasting te doen.

Wat zijn de omzetbelasting tarieven?

Voor ondernemers gelden drie verschillende tarieven omzetbelasting. Deze kunnen gelden voor specifieke goederen en/of diensten:

  • 21% is het algemene tarief. Dit tarief geldt voor alle goederen en diensten behalve die onder het 9% en 0% tarief vallen en die zijn vrijgesteld van omzetbelasting.
  • 9% is het verlaagde tarief. Dit tarief geldt voor een beperkt aantal goederen, zoals voedingsmiddelen, geneesmiddelen, hulpmiddelen, boeken of periodieken. Ook geldt dit tarief voor bepaalde diensten, zoals kapper en fietsenreparatie.
  • 0% tarief. Dit tarief geldt voor goederen die worden geëxporteerd en worden opgeslagen in een douane-entrepot. Ook geldt dit tarief voor sommige diensten zoals het vervoer van personen met zeeschepen en luchtvaartuigen wanneer de plaats van bestemming of vertrek buiten Nederland ligt. Op de factuur staat dan standaard 0% btw!

Kleine Ondernemingsregeling (KOR)

Niet iedere onderneming hoeft omzetbelasting te betalen. Heeft jouw onderneming een omzet (exclusief de omzetbelasting) minder dan € 20.000 in één kalenderjaar? En is jouw onderneming in Nederland gevestigd of heeft hier een vaste inrichting? Dan heb je de mogelijkheid om te kiezen voor de kleine ondernemingsregeling (KOR). De KOR is een vrijstelling voor de omzetbelasting. Je hoeft dan geen btw meer te berekenen aan klanten, doet geen btw-aangifte en kan geen btw meer terugvragen over de kosten en investeringen. Voor andere belastingen, zoals inkomstenbelasting, moet je wel nog op tijd aangifte blijven doen en betalen. Via de website van de Belastingdienst kan je aanmelden voor de KOR. Zorg dat deze aanmelding uiterlijk vier weken voor de ingangsdatum van een nieuw aangifte tijdvak is! Let wel op, als je gebruikt maakt van de KOR mag je geen btw aftrekken.

handshake

Uitstel aangifte omzetbelasting

Let op dat je op tijd aangifte doet en betaalt! Je kan namelijk alleen in uitzonderlijke situaties uitstel aanvragen voor aangifte omzetbelasting. De Belastingdienst controleert of jouw situatie hiervoor in aanmerking komt. Neem hiervoor dus contact op met de Belastingdienst!

Waar moet je allemaal op letten?

Aangifte omzet belasting kost tijd, het is daarom dus belangrijk dat je hiervoor tijd vrijmaakt. Als je je niet goed aan de deadlines houdt, kan je een naheffingsaanslag verwachten. Een naheffingsaanslag bedraagt 100% van de belasting die je niet hebt betaald plus daarop een boete. Daarom moet je goed de deadlines in de gaten houden wanneer de aangifte omzetbelasting moet zijn gedaan en hebben betaald. De Belastingdienst stuurt eenmalig een herinnering voor de eerste aangifte omzetbelasting, maar daarna niet meer. Vanaf dat moment ben je hiervoor zelf verantwoordelijk en moet je het zelf bijhouden!

De aangifte omzetbelasting kan je tijd kosten, maar je kan het jezelf wel makkelijk maken. Door een goede administratie bij te houden die je regelmatig bijwerkt, scheelt dit je iedere keer veel uitzoekwerk en tijd.

aangifte omzetbelasting uitgelegd advies

Ten slotte (aanrader)

Bij Firm24 kan je vanaf € 99 (excl. BTW) een adviesgesprek van in plannen waarbij alle opties met een fiscalist worden besproken. Je kan ook kiezen om vanaf €199 (excl. BTW) daarnaast ook een volledig projectplan speciaal voor jou situatie op te laten stellen door onze fiscalist. We kunnen binnen 48 uur een afspraak voor je inplannen met een specialist. Klik hier!

Gepubliceerd op 12 oktober 2023
Floor Willemse linkedin
Floor is student Life Science and Technology en Rechten en daarnaast juridische content schrijver bij FIRM24.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24