Kennisbank

Welke administratieve verplichtingen heb ik met een eenmanszaak?

De administratie van je eenmanszaak dient te bestaan uit een aantal vaste onderdelen. De belastingdienst en de kamer van koophandel hebben een aantal regels aan de boekhouding van een eenmanszaak gesteld waaraan je je dient te houden.

Wat hoort er bij de administratie van jouw eenmanszaak?

Vaak onderschatten beginnende ondernemers hoe belangrijk goede administratie is, fouten in de boekhouding kan flinke kopzorgen opleveren voor ondernemers. Alle gegevens van uw onderneming die je vastlegt op papier of in elektronische vorm, horen bij uw administratie. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Kassabonnen;
  • Bank- en giroafschriften;
  • Software en databestanden;
  • Contracten, overeenkomsten en andere afspraken;
  • Agenda’s en afspraken boeken;
  • Ontvangen facturen en kopieën van verzonden facturen.

Belastingaangifte (btw-aangifte) van jouw eenmanszaak

De btw-aangifte heet ook wel aangifte omzetbelasting. Ook als je nog geen omzet hebt moet je aangifte doen. De eerste btw-aangifte is nog vaak op papier. Bij de formulieren van de Belastingdienst ontvang je een toelichting. Je volgende aangiftes doe je gewoon digitaal. Het is mogelijk deze aangifte uit te besteden aan je boekhouder of accountant. Dit scheelt een hoop administratief werk. Dit is ook mogelijk bij Firm24 en veel ondernemers die bij ons een eenmanszaak oprichten kiezen ervoor hun boekhouding aan ons uit te laten besteden.

Moment van aangifte

Btw-aangifte kan per maand, per kwartaal of per jaar gedaan worden. Dit hangt af van de hoogte van je omzet. Ook als je in een periode geen omzet hebt moet je aangifte omzetbelasting doen. Voor de uiterste datum waarop je aangifte dient te doen, geldt het volgende:

  • Maand- en kwartaalaangifte

De aangifte dient uiterlijk op de laatste dag van de maand die volgt op het kwartaal of de maand waarover je aangifte doet. De aangifte over de maand april doe je dus uiterlijk 30 april. De aangifte over het eerste kwartaal doe je ook op deze datum.

  • Jaaraangifte

De aangifte doe je voor 1 april van het eerstvolgende jaar.

Kleine ondernemingsregeling

Is je omzet exclusief btw in een bepaald kalenderjaar minder dan €20.000? Dan kun je kiezen voor de kleineondernemersregeling (KOR). Je berekent dan geen btw op je leveringen. De btw op kosten mag je ook niet aftrekken. Je mag een beperkte btw-administratie bijhouden en hoeft geen btw-aangifte te doen.

Ten slot (aanrader)

Ben je na het lezen van dit artikel net als veel andere ondernemers op zoek naar verdieping over dit onderwerp? Dat kan! Plan dan nu een gratis gesprek in met één van onze adviseurs! Klik hier.

Gepubliceerd op 7 mei 2024
logo_firm24_color_9b432741b9
Firm24 linkedin
Dit is de algemene schrijver binnen ons bedrijf. Meerdere collega's schrijven wel eens over onderwerpen en doen dit onder deze naam.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24