Kennisbank

Wat is een akte van overdracht auteursrecht?

Wil jij je auteursrechten overdragen? Daar heb je een akte voor nodig. Lees hier meer over zo’n akte overdracht auteursrecht.

Akte overdracht auteursrecht

Wat je moet weten over dit onderwerp, plus een voorbeeld akte – in één overzicht.

Als je iets origineels maakt of bedenkt, heb jij daarop het auteursrecht. Want het is natuurlijk niet de bedoeling dat iemand anders met jouw werk aan de haal kan gaan. Auteursrecht wordt ook wel ‘copyright’ genoemd. Dit betekent dat de maker van een werk, de auteur, als enige mag beslissen over de verspreiding van de werken die hij heeft gecreëerd.

Wanneer heb je een overdrachtsakte auteursrecht nodig?

Wil je iemand toestemming geven om jouw werk te gebruiken? Daar is altijd een schriftelijke akte voor nodig. In zo’n akte overdracht auteursrecht moet staan om welk werk het gaat en welke rechten je precies overdraagt. Ook staat erin onder welke voorwaarden dat gebeurt en welke rechten jij zelf houdt. Ook voor het verlenen van een exclusieve licentie is tegenwoordig een akte vereist.

Hoe stel je een akte overdracht op?

Je kunt als maker je auteursrecht overdragen aan iemand anders. Of aan een organisatie: zoals een uitgever, een omroep of een producent. Let goed op wat je precies overdraagt, voor hoe lang en onder welke voorwaarden. Je kunt bijvoorbeeld de rechten om een boek te drukken en te verfilmen apart overdragen. De overdracht moet altijd schriftelijk gebeuren. Daar heb je een akte voor nodig. Zo’n akte kun je downloaden bij Firm24 en zelf invullen.

documenten

Goed om op te letten

In 2015 is de wet vernieuwd. Voorbeelden:

 • je kunt als maker je rechten terugkrijgen als je werk niet goed (meer) wordt uitgevoerd;
 • als je werk onverwacht een bestseller wordt, kun je soms meer geld claimen;
 • alle makers van een film hebben recht op een redelijke vergoeding;
 • ook afspraken over exclusieve licenties moet je voortaan schriftelijk vastleggen. Van een exclusieve licentie is sprake als je als maker het auteursrecht houdt, maar aan één partij toestemming geeft voor beperkt gebruik.

Creative Commons

Creative Commons is opgezet om de vrije verspreiding van kennis en informatie te bevorderen. Met een Creative Commons licentie geef je iemand toestemming om je werk te verspreiden, te delen of te bewerken. Op www.creativecommons.nl vind je hiervoor standaardcontracten. Deze contracten zijn in lijn met de Nederlandse auteursrechtwetgeving.

Wat kost een akte overdracht auteursrecht?

Een op maat gemaakte akte van overdracht kost tussen de 99 en 300 euro.  Zo voorkom je problemen en onduidelijkheid in de toekomst. Wil je advies over jouw akte of kom je er niet uit? Onze juristen helpen je graag bij al je vragen.

Andere namen voor akte overdracht auteursrecht

 • Overdrachtsakte auteursrecht
 • Contract voor overdracht auteursrechten
 • Auteurscontract
 • Auteursrechten overeenkomst
 • Licentieovereenkomst
 • Transfer agreement
 • License agreement

Ten slot (aanrader)

Ben je na het lezen van dit artikel net als veel andere ondernemers op zoek naar verdieping over dit onderwerp? Dat kan! Plan dan nu een gratis gesprek in met één van onze adviseurs! Klik hier.

Gepubliceerd op 12 maart 2024
logo_firm24_color_9b432741b9
Firm24 linkedin
Dit is de algemene schrijver binnen ons bedrijf. Meerdere collega's schrijven wel eens over onderwerpen en doen dit onder deze naam.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24