Kennisbank

Algemene voorwaarden - één document met jouw regels

Als je als ondernemer aan de slag gaat en opdrachten accepteert loop je voor je het weet allerlei risico’s op aansprakelijkheden. Het is daarom gebruikelijk om in één stuk vast te leggen onder welke voorwaarden je werkt: de Algemene Voorwaarden. Als je er voor zorgt dat je deze altijd mee zendt en ter hand stelt als je overeenkomsten aangaat, dan voorkom je dat je belangrijke dingen vergeet.

Wat zijn algemene voorwaarden?

Algemene voorwaarden zijn de regels die jij, als ondernemer, oplegt aan de koper of afnemer van jouw product of dienst. De algemene voorwaarden zijn een aanvulling op de normale koop of advies- overeenkomst tussen jou en de andere partij. In algemene voorwaarden kun je alle algemene afspraken vastleggen rondom de overeenkomst. Deze gelden voor iedere klant, koper of afnemer. In de algemene voorwaarden mogen echter geen zogenaamde kernbepalingen worden opgenomen. Dat wil zeggen: geen bepalingen over de uitvoering van de prestatie of dienst zelf, alleen over de achterliggende randvoorwaarden. Voorbeelden zijn: betaaltermijnen, onkostenvergoedingen, inperking van aansprakelijkheid.

Je kan niet zomaar alles opnemen in het document. Er zijn wettelijke regels waar een ondernemer zich aan moet houden. Welke wettelijke regels van toepassing zijn hangt af waar ze voor gebruikt worden. Er gelden andere regels bij het bemiddelen in de verkoop van commercieel vastgoed dan bij het aanbieden van producten in een webwinkel. Het consumentenrecht heeft veel dwingende wettelijke bepalingen waarvan je als ondernemer niet mag afwijken. In bepaalde branches hebben branche- of beroepsorganisaties algemene consumentenvoorwaarden opgesteld. Ben je lid van zo’n organisatie, dan ben je naar deze organisatie toe verplicht om gebruik te maken van de bijbehorende algemene voorwaarden.

Daarnaast moet de koper of afnemer de algemene voorwaarden kunnen inzien voordat er wordt overgegaan tot koop of afname. Dit kan door ze op te sturen, te overhandigen, of aan de achterzijde van de offerte te kopiëren. Wanneer dit niet mogelijk is kan de ondernemer ook verwijzen naar de plek waar ze te vinden zijn, zoals bij de Kamer van Koophandel of op de website. Dit laatste is echter alleen genoeg als het echt niet praktisch mogelijk is om de voorwaarden normaal ter hand te stellen.

Wat zijn de voordelen van algemene voorwaarden?

  • Je bent beter beschermd tegen de risico’s van ondernemen.
  • Je gaat een heldere relatie aan. Alle partijen weten in één keer wat de afspraken zijn.
  • Het bespaart tijd en moeite. Je hoeft namelijk niet iedere keer alle voorwaarden opnieuw te onderhandelen en dit verkort het proces aanzienlijk.
  • De kans op conflict achteraf wordt vele malen kleiner. Ruim 65% van de juridische geschillen hadden voorkomen kunnen worden door de aanwezigheid van algemene voorwaarden.

Waarom algemene voorwaarden?

Veel ondernemers starten zonder algemene voorwaarden. Niemand lijkt er naar te vragen of ze te lezen, dus waarom zou je er zoveel werk insteken? Algemene voorwaarden gaan vaak pas spelen wanneer er problemen zijn. Wanneer je ze in zo’n situatie niet hebt kan je grote risico’s lopen. Maar niet alleen wanneer het mis gaat is het belangrijk om de afspraken duidelijk op papier te zetten. Ook aan het begin is het goed om duidelijk aan te geven wat de wederzijdse verwachtingen zijn.

We geven je een aantal risico’s die je kan beperken met algemene voorwaarden:

  • Beperken van het betalingstermijn. Wettelijk is de termijn van betaling 30 dagen. Er zijn echter situaties en branches waar dit veel te lang is. In de algemene voorwaarden kan dit dan worden ingekort. Zorg wel dat je termijn geldig is.
  • Beperken van aansprakelijkheid van directe en indirecte schade. Probeer zo duidelijk mogelijk aan te geven hoe ver jouw aansprakelijkheidsuitsluiting gaat. Uitsluiting van “alle schade” die je wederpartij lijdt is te algemeen en werkt niet.
  • Vastzitten aan buitenlandse voorwaarden. Exporteer jij bijvoorbeeld producten naar het buitenland, dan kan het zijn dat je zonder algemene voorwaarden vast zit aan de algemene voorwaarden van de afnemer. Zo kan je opeens voor een buitenlandse rechter staan. Daarnaast is het verstandig om toepasselijkheid van het Weens Koopverdrag uit te sluiten, zeker als je koper bent.
Een duim
  • Eigendomsvoorbehoud vastleggen. Als je goederen verkoopt gaat de eigendom daarvan normaal gesproken over op de koper zodra de goederen geleverd zijn, ongeacht of daar voor betaald is. Dat maakt normaal gesproken niet uit omdat hij nog een betalingsverplichting heeft, maar als de koper tussendoor failliet gaat kun je achter aan aansluiten bij de curator. Wanneer je eigendomsvoorbehoud vastlegt, blijven de goederen in jouw eigendom totdat de koper ze aan je heeft betaald. In de tussenliggende periode is koper slechts houder van de goederen. Gaat de koper nu failliet zonder te hebben betaald, dan kun je de goederen terugvorderen bij de curator. Hierbij een aantal zaken die belangrijk zijn om vast te leggen in algemene voorwaarden:
  • Leveringsvoorwaarden
  • Incasso en betaling
  • Klachten
  • Garanties
  • Aansprakelijkheid
  • Opzeggen of beëindigen
  • Wanneer de voorwaarden van toepassing zijn

Hoe werkt het opstellen van algemene voorwaarden?

Algemene voorwaarden stel je eenvoudig op met een model algemene voorwaarden of een voorbeeld algemene voorwaarden. Klik de voorwaarden aan die op jou van toepassing zijn en pas deze aan jouw onderneming en branche. Let wel op dat je geen bepalingen opneemt die in strijd zijn met de wet. Laat je zonodig adviseren door een jurist. Heb je een webshop dan moeten klanten er ook akkoord mee gaan. Dit kunnen ze doen met een vinkje en een akkoordknop. Heb je hulp nodig bij het opstellen van de algemene voorwaarden? Onze juristen helpen je graag.

contract

Andere namen voor algemene voorwaarden:

  • garantievoorwaarden
  • bezorgvoorwaarden
  • leveringsvoorwaarden
  • reparatievoorwaarden
  • servicevoorwaarden

Ten slot (aanrader)

Ben je na het lezen van dit artikel net als veel andere ondernemers op zoek naar verdieping over dit onderwerp? Dat kan! Plan dan nu een gratis gesprek in met één van onze adviseurs! Klik hier. Of wil je graag een artikel lezen over een ander onderwerp: de nieuwe regels voor ondernemers bijvoorbeeld? Klik dan hier!

Gepubliceerd op 7 maart 2024
logo_firm24_color_9b432741b9
Firm24 linkedin
Dit is de algemene schrijver binnen ons bedrijf. Meerdere collega's schrijven wel eens over onderwerpen en doen dit onder deze naam.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24