Kennisbank

Alles wat je moet weten over een werknemersparticipatieplan!

Werknemers zijn het hart van (bijna) elke onderneming. Op het moment dat een werknemer het goed doet wil je deze persoon graag belonen als werkgever zijnde. Dit kan door middel van bonussen, of misschien geef je hem of haar een extra dagje vrij. Maar je kan hier ook een stuk verder in gaan. Denk bijvoorbeeld aan het schenken van aandelen aan je werknemer. Dit is een voorbeeld van een werknemersparticipatie. Maar hoe kun je dit doen, en wat zijn hier de voor- en nadelen van?

Wat is een werknemersparticipatieplan?

In een bedrijf is het succes veelal te danken aan de hardwerkende werknemers. Als werkgever wil je deze werknemers natuurlijk belonen; niet uitsluitend omdat ze hard werken, maar bijvoorbeeld ook omdat je ze graag bij je onderneming wilt houden en niet een overstap maken naar bijvoorbeeld een groter bedrijf. Om te voorkomen dat je werknemer deze overstap maakt kun je hem of haar belonen, bijvoorbeeld door hem of haar een werknemersparticipatie uit te geven. Dit houdt in dat een werknemer als het ware een stukje van het bedrijf krijgt. Ook kun je bijvoorbeeld aandelen schenken aan de werknemer, hierdoor wordt de werknemer ook aandeelhouder. Andere soorten werknemersparticipaties zijn bijvoorbeeld (het schenken van) aandelen (met of zonder stemrecht), aandelenopties, certificaten van aandelen of stock appreciation rights. Deze verschillende opties worden hier verder uitgelegd! Je kunt hiervoor een plan opstellen samen met je werknemer, en wij kunnen jou hier uiteraard bij helpen.

Is een werknemersparticipatieplan iets voor jou?

Een werknemersparticipatieplan kan niet alleen van pas komen om je werknemers te belonen, maar ook om ze bijvoorbeeld te motiveren. Je geeft ze namelijk een deel van de onderneming, hierdoor willen zij nog meer winst maken zodat zij hier ook zelf direct geld aan verdienen. Zij profiteren namelijk ook als de onderneming meer waard wordt. Daarbij kan jouw onderneming door het uitgeven van aandelen ook groeien. Ook kan het een voordeel zijn op het moment dat je bang bent om een van je werknemers aan een andere onderneming te verliezen. Als je hem of haar een deel van de onderneming geeft kan het een incentive zijn om bij het bedrijf te blijven werken.

Een puzzel

Hoe geef je een werknemersparticipatieplan vorm?

Een werknemersparticipatieplan is op heel veel verschillende manieren vorm te geven. Zoals eerder benoemd kun je bijvoorbeeld aandelen uitkeren. Maar ook hierbinnen zijn meerdere mogelijkheden, denk aan aandelen met of zonder stemrecht, of aan een optie van een aandeel etc. Jij moet natuurlijk kijken wat de ideale situatie is voor jou als werkgever. Elk persoon wordt ergens anders door gemotiveerd, en elke onderneming zit anders in elkaar, wij kunnen met jou kijken naar de beste optie voor jou als werkgever, en je werknemer! Klik hier voor meer informatie hierover! 

Waar moet je op letten bij een werknemersparticipatieplan?

Bij het opstellen van een werknemersparticipatieplan moet je rekening houden met veel regelingen. Denk bijvoorbeeld aan belastingen. Je kan namelijk niet zomaar belastingvrij winst uitkeren. Er moet goed gekeken worden naar welke belastingbox van toepassing is. Dit kan vaak erg ingewikkeld zijn, daarom is het altijd handig om hier hulp bij te zoeken. In realiteit wordt het vaak afgestemd met de Belastingdienst, zij hebben bepaalde richtlijnen die van toepassing zijn. Ook moet je natuurlijk in gedachte houden wat de wensen van je werknemer zijn. Hij of zij krijgt door een participatie namelijk een deel van de onderneming, je moet dus goed kijken welke rechten en plichten je deze persoon wilt geven. Denk aan een stem bij de algemene vergadering bijvoorbeeld. Hier kun jij je participatieplan voor de werknemer op aanpassen.

Een raket

Werknemersparticipatieplan bij Firm24

Dus, heb jij een onderneming en wil je graag een werknemersparticipatieplan opstellen? Dit kunnen wij bij Firm24 uiteraard voor je regelen. Van belang is dat jij weet op welke manier je de werknemer wilt belonen, dan kunnen we samen kijken wat er mogelijk is. Als eerste kunnen we voor jou een telefonisch adviesgesprek inplannen, we zullen binnen 48 uur contact opnemen! Na dit gesprek geven we toelichting en inzicht in de constructie die van toepassing is. Vervolgens kunnen we een intakegesprek voor je inplannen, hier stellen we ook een plan van aanpak op en geven we advies voor jou structurering. Ten slotte kunnen we ook nog het aandelenparticipatieplan implementeren. Los van het adviesgesprek en plan van aanpak geven we ook toelichting aan het personeel, coördineren wij de herstructurering met de notaris en zullen we de beschreven situatie met de Belastingdienst voor jou afstemmen.

Heb je nog vragen of wil je graag een afspraak maken? Neem dan snel contact met ons op!

Gepubliceerd op 12 oktober 2023
Jason Buck linkedin
Jason is Juridisch content schrijver bij FIRM24 en daarnaast student rechtsgeleerdheid.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24