Kennisbank

Alles wat je moet weten over merkregistratie

De naam van je bedrijf en het logo op je producten en/of diensten zijn geld waard. Ze staan namelijk voor de kwaliteit die jouw bedrijf garandeert. En door je merk te registreren, zorg je ervoor dat concurrenten geen misbruik kunnen maken van jouw goede reputatie en er bij klanten geen verwarring kan ontstaan over je merk. Merkregistratie beschermt dus je merk én versterkt je bedrijf. Na registratie is het belangrijk om je merk te bewaken en de registratie op tijd te verlengen. Alles weten over merkregistratie? Wij vertellen het je hier!

Wat is het merkenrecht?

Met het merkrecht bescherm je je merk. Merken zijn namelijk tekens die gebruikt worden om bepaalde producten en diensten te onderscheiden. Een consument kan, door het gebruik van merken, een bewustere keuze maken voor bijvoorbeeld een wasmiddel van een bepaald merk. Merken kunnen bestaan uit uiteenlopende vormen zoals woorden en/of cijfers, afbeeldingen en logo’s, vormen, kleuren en klanken.

Een merkregistratie, hoe werkt dat?

Je kan op verschillende manieren je merk registreren. De manier die jij kiest hangt af van het land waar je je merk wilt beschermen. Zo kies je voor nationale registratie, registratie voor de Europese Unie of internationale (wereldwijde) registratie.

In de Benelux wordt dat geregeld door het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BIOP), in de gehele Europese Unie door het Bureau voor intellectuele eigendom van de Europese Unie en op wereldwijd niveau hebben we het Madrid-systeem.

Merkregistratie in één specifiek land (nationale registratie)

Wil je jouw merk maar in één of enkele specifieke landen beschermen? Dat kan door gebruik te maken van de nationale registratie. Nederland, België en Luxemburg hebben één gemeenschappelijk registratiebureau, namelijk het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BBIE). Je kan je merk dus niet alleen in Nederland registreren, maar doet dit dan in de Benelux.

Na het registreren van je merk, houdt je het merkrecht voor 10 jaar. Daarna kan je de merkregistratie verlengen. In het merkenregister van de Benelux kan je alle merken vinden die hier geldig zijn. Je kan hier dus ook de internationale en Europese registraties vinden.

Merkregistratie voor de Europese Unie

Wil je het merk in meerdere landen in de Europese Unie registreren? Met één merkregistratie is jouw merk beschermd in de hele Europese Unie. Dit is vaak goedkoper dan losse nationale merkregistraties.

Maar let op, want weigering van een merkregistratie in één land in de Europese Unie kan een Europese registratie geheel in de weg staan.

Internationale registratie van merken

Daarnaast bestaat ook nog een internationale merkregistratie. De meeste landen zijn aangesloten bij het verdrag dat deze merkregistratie vorm mogelijk maakt. Je kan het merk in een aantal landen tegelijk registreren door middel van een internationale registratie, waar je in een later stadium altijd nog extra landen aan kan toevoegen.

Om jouw merk op internationaal niveau te registreren, is het van belang dat je eerst een basisregistratie hebt. Denk hierbij aan een Benelux of een Europese merkregistratie.

Firm24 helpt je bij je merkregistratie

Even tussendoor... De wereld van merkregistratie kan best lastig zijn. Daarom staan onze Firm24 specialisten voor jou klaar om je te helpen met het registreren van je merk. We helpen je bij de registratie, maar kunnen ook helpen met algemene vragen.

Wanneer jij de registratie door Firm24 laat doen, zorgen wij een jaar lang voor jouw merkbewaking.

De voordelen van merkregistratie

Maar wat zijn nou precies de voordelen van het registreren van je merk? We hebben de vier belangrijkste voordelen voor je op een rijtje gezet.

1. Je krijgt een monopolie op je merk

Door merkregistratie heb jij een alleenrecht op het gebruik van alles wat jouw merk omvat. Zo ben je de enige die de naam en het logo van je bedrijf gebruikt en kun je producten en diensten registreren als officieel merk. Je krijgt dit recht dus alleen door middel van een merkregistratie. Inschrijving van de naam in het handelsregister van de KvK geeft je dit recht dus nog niet.

2. Je bent eigenaar van je merk

Op basis van de monopolie hierboven uitgelegd, heb je het alleenrecht op gebruik van het merk. Doordat je ook eigenaar van je merk bent, ben je in juridische zin eigenaar. Wat levert je dat dan precies op?

Nou, stel je wilt na een aantal jaar je bedrijf verkopen. Je hebt hard gewerkt aan de goede reputatie van het merk en je merk staat bij consumenten bekend om de kwaliteit. Bij verkoop van je bedrijf, verkoop je ook je merk. Het merk is nu in waarde gestegen, dus naast wat je verdient aan de verkoop van je bedrijf, verdien je ook geld voor je de waardestijging van je merk!

3. Door merkregistratie is je bedrijf beschermd tegen namaak

Doordat je je merk hebt geregistreerd, heb je een sterkere juridische positie in het geval dat iemand toch jouw merk gebruikt. Zonder merkregistratie is het moeilijk om er een zaak van te maken als iemand misbruik maakt van je merk. Door merkregistratie heb je dus een veel sterkere positie.

4. Door merkregistratie is jouw merk betrouwbaarder en professioneler

Ook krijg je door een merkregistratie het ® teken. Dit staat voor “registered trademark” en geeft jouw bedrijf meer professionaliteit en betrouwbaarheid. Door het ® teken is te zien dat jij een monopolie hebt op dit merk, wat van belang kan zijn voor eventuele investeerders in je merk.

Voorwaarden voor merkregistratie

Je kan niet zomaar ieder merk registreren. Voor merkregistratie moet je merk voldoen aan onderstaande drie voorwaarden.

Jouw merknaam moet onderscheidend genoeg zijn

Wanneer is je merk onderscheidend genoeg? Dat is het geval als de consument, door enkel het laten zien van het merk, weet dat een product of dienst van jouw onderneming komt en dus niet van een andere onderneming. Als je merk (heel erg) lijkt op een merk dat al is geregistreerd voor dezelfde producten en diensten, kan er tegen jouw merk bezwaar worden gemaakt.

Merkregistratie geldt niet voor een beschrijvend merk

Verkoop jij bananen en heb jij het idee om jouw merk 'bestebananen’ te noemen, dan heb je pech. Je merknaam mag namelijk geen omschrijving zijn van de producten en diensten die je aanbiedt en het mag ook geen aanprijzing of misleiding zijn.

Controleer altijd of jouw merk al bestaat in het merkenregister

Check of jouw merk beschikbaar is. Je merk mag namelijk niet al door een ander gebruikt worden. Door te checken of jouw merk nog vrij is, weet jij zeker dat je merknaam nog niet in gebruik is en dat je merknaam ook geen verwarring kan veroorzaken met bestaande merknamen. Bovendien weet je hierdoor zeker dat het merk aan alle eisen van een goede merknaam voldoet.

Het checken kan vaak via het merkenregister, zoals het BIOP merkenregister voor de Benelux en TMView voor de gehele Europese Unie.

Iemand anders gebruikt mijn merk, wat nu?

Kom jij erachter dat iemand anders jouw merk gebruikt nadat jij hem hebt geregistreerd in het merkenregister? Dan is er op zich niks aan de hand. Met registratie ben jij namelijk goed beschermd tegen merkinbreuk.

Of er sprake is van merkinbreuk, ligt aan de verwarring die het merk kan veroorzaken met het al bestaande merk. Dit moet per individueel geval bekeken worden. Jij kan een aantal stappen ondernemen wanneer jij ziet dat iemand misbruik of gebruik maakt van jouw merk. De eerste stap is vaak het versturen van een sommatiebrief. Helpt dit niet? Dan kan je naar de rechter stappen.

De gevolgen van merkinbreuk kunnen variëren van een schadevergoeding tot een vernietiging van de producten en diensten waarmee de inbreuk gemaakt wordt.

Tot slot

Bij Firm24 helpen we jou graag met de registratie van jouw merk! Van enkel een adviesgesprek tot het vooronderzoek met de volledige registratie, Firm24 ondersteunt je hierbij. Klik hier om een afspraak in te plannen! Ben je benieuwd naar andere interessante onderwerpen? Neem dan een kijkje tussen onze blogs, klik hier!

Gepubliceerd op 11 april 2024
Kiki Dusebout linkedin
Kiki is Content schrijver bij FIRM24. Ze schrijft over allerlei onderwerpen m.b.t. ondernemingsrecht.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24