Kennisbank

Alles wat jij moet weten over personeel

Wanneer de taken zich opstapelen, is het aannemen van nieuw personeel een goede investering. Maar hierbij moeten wel bepaalde afwegingen worden gemaakt. Er moeten contracten worden opgesteld, mensen worden ingewerkt en er moet worden samengewerkt. In dit artikel lees je alles wat jij als ondernemer moet weten over het aannemen van personeel. 

Belangrijke afwegingen

Als jij erover nadenkt om (meer) personeel aan te nemen, zijn er verschillende kosten en baten die je moet afwegen. Je moet namelijk geld en tijd investeren in een nieuwe werknemer, maar het geeft je ook de ruimte om meer klussen aan te nemen of sneller je werk af te krijgen. Een risico die werkgevers vaak vergeten, is dat zij aansprakelijk zijn voor hun personeel. Hoewel je je hiertegen kan verzekeren, is het zeker iets wat moet worden meegenomen in jouw afweging. Daarnaast heeft een werknemer recht op dingen zoals ziektekosten, vakantiegeld, reiskosten en een pensioenfonds. Daarbij moet er belasting worden betaalde zoals loonheffingen. Je moet met al deze dingen goed rekening houden.

Voor het eerst personeel aannemen

Als jij niet eerder met personeel hebt gewerkt en dus voor het eerst personeel wilt gaan aannemen, zijn er een aantal dingen die je moet regelen. Allereerst moet je je melden bij de Belastingdienst om dit aan te geven en vervolgens moet er een registratie bij de Kamer van Koophandel (KvK) plaatsvinden. Daarnaast moet je aan de slag gaan met het opstellen van goede arbeidsvoorwaarden en deze moeten dan schriftelijk worden vastgelegd in een arbeidsovereenkomst. Denk hierbij aan afspraken over salaris, werktijden en vakantiegeld. Je administratie moet je helemaal in orde maken zodat deze is ingedeeld op het hebben van personeel. Dan kunnen de juiste belastingen zoals loonheffing ook worden betaald. Om er zeker van te zijn dat je niets over het hoofd ziet en dat alles in orde is, is het verstandig een specialist om hulp te vragen. Klik hier om alles te regelen zodat jij personeel kan aannemen.

Een magneet

Personeel aannemen met een eenmanszaak

Hoewel de naam “eenmanszaak” lijkt te bedoelen dat er maar één iemand in een bedrijf werkzaam is, hoeft dat niet het geval te zijn. Een eenmanszaak is namelijk slechts de benaming van een bepaalde rechtsvorm en deze mag onbeperkt personeel aannemen. Wat wel anders is bij deze rechtsvorm is dat het personeel een arbeidsovereenkomst aangaat met jou als natuurlijk persoon en niet met de eenmanszaak. Dit maakt jou persoonlijk aansprakelijk voor jouw personeel en dit is vrij risicovol. Het is dus belangrijk om hier goed over na te denken, want als jouw personeel in werksferen schade ondervindt, komen ze bij jou aankloppen.

Flexibele- en vaste contracten

Wanneer je personeel aanneemt zijn er verschillende soorten contracten die je kan aanbieden. Je kan ervoor kiezen om ofwel een flexibele ofwel een vaste arbeidsovereenkomst aan te nemen. Het voordeel van een flexibel arbeidsovereenkomst is dat het minder verplichtingen met zich meebrengt voor de werkgever. Bevind je je dus nog in de startende fase? Dat is het wellicht verstandig om eerst alleen flexibele contracten aan te bieden. Hoewel een vast arbeidsovereenkomst de werkgever meer verplichtingen geeft, is het ook handig voor wanneer je meer zekerheid wil dat een werknemer een langere periode voor je gaat werken. Daarnaast trekt een vast contract vaak een ander soort werknemers, meestal met meer ervaring. Dit kan zo ook in jouw voordeel werken.

Personeelshandboek

Als personeel bij jouw bedrijf binnenkomt, is het handig om een handboek voor hen te hebben die de gang van zaken binnen jouw bedrijf duidelijk maken. Denk hierbij aan bedrijfsregels en omgangsafspraken die niet per se in de arbeidsovereenkomst staan. Dit kan bijvoorbeeld gaan over kledingvoorschriften, meldingen van verzuim en de huisregels. Zo’n handboek helpt jouw personeel op weg om in jouw bedrijf te integreren en geeft een duidelijker beeld van wat er binnen het bedrijf wordt verwacht. Firm24 helpt je graag om jouw personeelshandboek helemaal in orde te maken. Klik hier om geholpen te worden door middel van onze persoonlijke aanpak.

Privacy verzekeren

Personeel heeft recht op privacy zodat de gegevens die zij aan jouw bedrijf verstrekken niet zomaar op straat komen te liggen. Middels de AVG-wet zijn werkgevers zelfs verplicht om de privacy van de persoonsgegevens van hun personeel te waarborgen. Deze taak moet erg serieus genomen worden. Denk daarom dus goed na wanneer je personeel aanneemt, hoe je ervoor gaat zorgen dat hun gegevens goed en veilig worden bewaard. Bij grotere bedrijven zijn er vaak hele tech-takken die zich hiermee bezig houden. Wil jij de privacy en monitoring van deze privacy makkelijk online regelen? Klik dan hier.

Een check

Een bedrijf met personeel stoppen

We hebben het nu gehad over verschillende zaken die je moet regelen als je personeel wilt aannemen bij groeiende bedrijven. Maar wat moet je nou doen als je bedrijf stopt en je hebt al personeel? Het ontslag van de werknemers wordt dan geregeld via een ontslagaanvraag of een vaststellingsovereenkomst. Dat laatste is administratief een stuk makkelijker. In deze overeenkomst worden alle afspraken van het ontslag overzichtelijk in één document opgesteld. Vaak heb je bij het ontslag ook nog te maken met bepaalde vergoedingen om jouw personeel tegemoet te komen in het verliezen van hun baan. Firm24 helpt je graag om gemakkelijk jouw bedrijf met personeel te stoppen.

Vragen?

Het kan natuurlijk altijd zo zijn dat je na het lezen van dit artikel meer wilt weten over jouw persoonlijke situatie met betrekking tot personeel. Daarom staat Firm24 voor jou klaar om al je vragen te beantwoorden. Plan dus nu een gratis check-gesprek in zodat je meteen aan de slag kan! Bekijk anders ook eens onze pagina wat betreft een jobcoach en hoe jij jouw werknemers verder kan helpen!

Gepubliceerd op 5 april 2024
Sophie Ehren linkedin
Sophie is student Rechtsgeleerdheid & Psychologie. Daarnaast schrijft ze voor content voor ondernemers.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24