Kennisbank

Alles wat jij moet weten over rechtspersonen

In de wereld van ondernemerschap en zaken doen zijn er ontzettend veel juridische en financiële termen. Dit kan soms verwarrend zijn, maar een van de termen die elke ondernemer zou moeten begrijpen is: een “rechtspersoon." In dit artikel leggen we je uit wat een rechtspersoon precies is en waarom het van essentieel belang is voor jouw onderneming. 

Wat is een Rechtspersoon?

Een rechtspersoon is een juridische entiteit die in de ogen van de wet als een op zichzelf staand individu wordt beschouwd. Dit betekent dat een rechtspersoon bepaalde rechten en plichten heeft, vergelijkbaar met een natuurlijk persoon (een ondernemer zelf). Rechtspersonen kunnen juridisch handelen, eigendommen bezitten, contracten afsluiten, en zelfs voor de rechter verschijnen. Er zijn verschillende soorten rechtspersonen, en als ondernemer heb je de keuze uit ieder van deze. De meest voorkomende rechtspersonen zijn: 

  • Eenmanszaak: Bij een eenmanszaak is er geen scheiding tussen de ondernemer en het bedrijf. Dit betekent dat de ondernemer persoonlijk aansprakelijk is voor alle schulden en verplichtingen van het bedrijf. Dit is de eenvoudigste vorm van ondernemen, maar het brengt ook een hoog persoonlijk risico met zich mee. Dit is ideaal voor ondernemers die in hun eentje een bedrijf voeren. 
  • Besloten Vennootschap (BV): De BV is de meest voorkomende rechtspersoon in Nederland. Het is een zelfstandige rechtspersoon waarbij het vermogen van de eigenaar(s) gescheiden is van het vermogen van de onderneming. Hierdoor zijn de eigenaar(s) niet persoonlijk aansprakelijk voor de schulden van het bedrijf. Een BV kan door één persoon worden opgericht en beheerd, maar er kunnen ook meerdere eigenaren zijn. 
  • Naamloze Vennootschap (NV): Een NV komt relatief veel voor in Nederland, en is geschikt voor grotere bedrijven. Je kan met een NV namelijk veel kapitaal aantrekken door aandelen openbaar te verkopen. Een NV is vergelijkbaar met een BV, maar er zijn wel belangrijke verschillen in de structuur en regelgeving. 
  • Vereniging: Een vereniging is een rechtspersoon die wordt opgericht voor non-profitdoeleinden, zoals sportclubs, culturele organisaties of goede doelen. Bij deze rechtspersoon is het niet mogelijk om een winstoogmerk te hebben. Leden van een vereniging kunnen wel een contributie betalen, maar deze wordt gebruikt om de doeleinden van de vereniging te bereiken. 
  • Stichting: Een stichting is ook een non-profitrechtspersoon, maar deze wordt vaak opgericht voor het beheer van fondsen of het ondersteunen van specifieke maatschappelijke doelen. Een stichting kan wel eigen vermogen hebben in de vorm van activa zoals geld en goederen, maar dit vermogen wordt beheerd met als doel de stichting zelf te ondersteunen.

Waarom is een rechtspersoon belangrijk voor ondernemers?

Het kiezen van de juiste rechtsvorm voor jouw bedrijf is een cruciale beslissing die invloed heeft op verschillende aspecten van jouw onderneming. We hebben een aantal belangrijke overwegingen voor je op een rijtje gezet zodat je weet waar je op moeten letten als ondernemer. 

  • Aansprakelijkheid: Rechtspersonen kunnen verschillen in de mate van (persoonlijke) aansprakelijkheid die ze met zich meebrengen bij het doen van zaken. Het oprichten van een rechtspersoon, zoals een BV, beschermt jouw persoonlijke vermogen tegen zakelijke schulden. Dit betekent dat als het bedrijf failliet gaat of juridische problemen ondervindt, jouw persoonlijke bezittingen over het algemeen buiten schot blijven. Daarentegen kan je met een eenmanszaak wel persoonlijk worden aangesproken wanneer zakelijke schulden verhaald worden. 
  • Belastingen:  Voor de verschillende rechtspersonen gelden eigen wetten en regels. De rechtsvorm van jouw bedrijf heeft zo ook invloed op de belastingverplichtingen. Sommige rechtspersonen, zoals eenmanszaken, hebben eenvoudigere belastingregelingen, terwijl andere, zoals BV's, complexere fiscale structuren hebben. Dit is iets waar je als ondernemer goed naar moet kijken wanneer je een rechtsvorm kiest. 
  • Financiering:  Er zit verder ook een verschil in de wijze van financiering die mogelijk is bij de verschillende rechtspersonen. Voor het aantrekken van veel investeerders kan het voordelig zijn om een rechtspersoon op te richten zoals een NV. Bij deze rechtspersoon kan je namelijk gemakkelijk aandelen uitgeven in ruil voor investeringen.

De juiste rechtsvorm kiezen 

Het kiezen van de juiste rechtsvorm voor jouw bedrijf is geen een-twee-drie beslissing. Het vereist zorgvuldige overweging van jouw zakelijke doelen, financiële situatie en risicobereidheid. Daarom is het zeer raadzaam om juridisch en fiscaal advies in te winnen zodat je zeker weet dat je de beste keuze maakt. Bij Firm24 kunnen wij jou hierbij helpen door middel van een gratis rechtsvormkeuzetest. Ga je liever in gesprek met een van onze adviseurs? Klik dan hier voor een gratis check-gesprek en spar met ons over jouw persoonlijke situatie.
 

Gepubliceerd op 12 oktober 2023
Sophie Ehren linkedin
Sophie is student Rechtsgeleerdheid & Psychologie. Daarnaast schrijft ze voor content voor ondernemers.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24