Kennisbank

Bedrijfsnaam veranderen? Dit is wat je moet weten

Je bedrijfsnaam veranderen is een grote beslissing en kan een grote impact hebben op je onderneming. Het is daarom belangrijk om goed na te denken over deze keuze en bewust te zijn dat alle acties die vastzitten aan een naamsverandering op de juiste manier uitgevoerd worden om te zorgen dat je naamsverandering in goede banen wordt geleid. In dit artikel leggen we je alles uit over waarom je je bedrijfsnaam kan veranderen, wanneer je dit kan veranderen, wat de kosten zijn en nog veel meer.

Waarom bedrijfsnaam wijzigen?

Er zijn enorm veel redenen waarom ondernemers ervoor kiezen om de naam van hun onderneming te veranderen. De belangrijkste zetten wij hieronder op een rijtje.

1. Beschadigd of slecht imago

Heeft je bedrijf onherstelbare (imago)schade geleden dan is het verstandig om de hele naam te laten varen en verder te gaan op een andere naam. Dit neemt niet meteen alle zorgen weg. Heb je imagoschade geleden dan zul je meer moeten doen alleen de bedrijfsnaam te veranderen.

2. Herpositionering op de markt

Idealiter groeit een bedrijf met jou en de markt mee, maar soms moet je als ondernemer het roer omgooien en een andere weg inslaan. Je bedrijfsnaam veranderen is dan een strategisch middel. Ook kan het zijn dat er door nieuwe (technologische) innovaties zich nieuwe kansen voordoen op de markt waar je als bedrijf op kan inspelen. Ook dan kan een naamswijziging een goed middel zijn om bekend en relevant te blijven bij de consument.

3. Splitsen kopen of fuseren van bedrijven

Wanneer een bedrijf bepaalde onderdelen van het bedrijf verkoopt kan het strategisch zijn om een nieuwe naam te kiezen. Ook kan het zijn dat de merkrechten niet meegenomen worden in de koop, wat zorgt voor een naamswijziging. Voor fuseringen kan het zijn dat de ene naam het niet wint van de ander. Dan wordt er soms gekozen voor een mix van de beide namen of er wordt een compleet nieuwe naam bedacht.

4. Huidige naam werkt beperkend

Moet je steeds uitleggen dat je meer services aanbiedt dan de naam doet vermoeden? Dan is het tijd om de naam te veranderen. Wekt de naam van je bedrijf het idee op dat je slechts een service of product aanbiedt terwijl dit niet het geval is dan kan je overwegen de naam te veranderen.

5. Naam niet slim gekozen

Een probleem wat zich veel voordoet bij start-ups. Jonge ondernemers of ondernemers die (met haast) de markt op gaan denken niet zorgvuldig na over de naam die zij geven aan hun beginnende bedrijf. Het probleem bij deze bedrijfsnamen is vaak dat ze te beschrijvend zijn, niet toekomstproof, te beperkend of niet onderscheidend zijn. Let daarom op bij het kiezen van een naam dat je rekening houdt met de toekomst. Ga je internationaal uitbreiden? Dan is een Nederlandse naam niet zo strategisch. Ga je op den duur je assortiment uitbreiden? Zorg dan dat je handelsnaam niet een enkel product omschrijft.

Kan ik mijn bedrijfsnaam veranderen?

Je bedrijfsnaam veranderen kan altijd, maar let wel goed op welke stappen je hiervoor moet ondernemen. Naast de administratieve handelingen die er vast zitten aan een naamsverandering via de KVK, moet je ook rekening houden met zaken als het inlichten en behouden je bestaande klantenkring, je online vindbaarheid bewaken of misschien wel het creëren van een nieuwe huisstijl die past bij het nieuwe imago van je bedrijf. Hier kan veel tijd en geld overheen gaan. De kritische vraag die je jezelf moet stellen is of het noodzakelijk is voor de continuïteit van je bedrijf. Je kan er ook voor kiezen om een merknaam vast te laten leggen. We vertellen je hier meer over in deze blog.

Hoeveel kost het om je bedrijfsnaam te veranderen?

De kosten voor het veranderen van je bedrijfsnaam kunnen verschillen per bedrijf. Voor o.a. eenmanszaken, vof, maatschap kan dit direct via de KvK je handelsnaam laten veranderen. Voor een BV kun je het online regelen via FIRM24 middels een wijziging in je statuten. Hier zitten kosten aan verbonden. De precieze kosten hangen af van de notaris en welke handelingen er aan verbonden zitten. Voor de naamsverandering via de Kamer van Koophandel betaal je niks, tenzij het gaat om een nieuw bedrijf, door bijvoorbeeld een fusie, overname of splitsing. De kosten zitten rond de 475 euro. Dit gaat namelijk via een naamswijziging.

Conclusie

Als je je bedrijfsnaam niet op grond van sterke argumenten hoeft te veranderen kan je dit ook het beste voorkomen. Het veranderen van je bedrijfsnaam kan best ingrijpende veranderingen met zich meebrengen en een grote impact achter laten. Let bij het veranderen van je bedrijfsnaam ook op de bijkomende zaken als het waarborgen van online vindbaarheid en inlichten van bestaande klanten.

Ga je je bedrijfsnaam wel veranderen zorg dan dat deze naam toekomstbestendig is, origineel en niet te beschrijvend. Denk aan uitbreidingen naar het buitenland of uitbreiding van je producten/diensten.

Gepubliceerd op 11 december 2023
logo_firm24_color_9b432741b9
Firm24 linkedin
Dit is de algemene schrijver binnen ons bedrijf. Meerdere collega's schrijven wel eens over onderwerpen en doen dit onder deze naam.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24