Kennisbank

Bedrijfsovername financieren

Een bedrijf overnemen is een grote en spannende stap waar veel bij komt kijken. Of het nu gaat om de overname van het familiebedrijf, het bedrijf waar je werkt of een onderneming waar je nog niet bij betrokken bent, bij de overname van een bedrijf ga je zeker niet over één nacht ijs. Vaak heb je als koper aanvullende financiering nodig om de overname te kunnen bekostigen. Waar je rekening mee moet houden, welke financieringsvormen er zijn en hoe je deze kunt aanvragen lees je in dit artikel.

Soorten bedrijfsovernames

Laten we beginnen met de verschillende soorten bedrijfsovernames. Deze zijn grofweg te verdelen in interne- en externe overnames. Bij de interne overname ben je al op enige wijze verbonden met het bedrijf. Naast de bekende familieopvolging valt ook de de Management Buy Out (MBO) onder de noemer interne overname. Bij dit type bedrijfsovername ben je als medewerker of manager al betrokken bij het bedrijf dat je gaat overnemen en koop je als het ware de huidige eigenaar uit.

Bij de externe overname ben je als koper nog niet betrokken bij het bedrijf. De Management Buy In (MBI) valt in deze categorie. Als startende of al bestaande ondernemer koop je jezelf dan in het bedrijf in met als doel er ook zelf werkzaam in te zijn. Ook de strategische overname van het bedrijf van bijvoorbeeld je concurrent valt onder de externe overnames.

Voor- en nadelen van een bedrijf overnemen

Een bedrijf van de grond opbouwen of een al bestaand bedrijf overnemen heeft allebei zijn voor- en nadelen. Waar je bij een nieuw bedrijf alles kunt opzetten naar je eigen wensen, begin je als het ware vanaf nul. De toekomst van je onderneming is onzeker en het kost vaak veel tijd en geld om een goede naamsbekendheid op te bouwen.

Bij een bedrijfsovername daarentegen neem je dit alles over. Je bouwt dus voort op de naamsbekendheid, beschikt direct over een klantenbestand en ook de kosten, omzet en winst zijn al bekend. Vrijwel alle praktische zaken zijn al geregeld, waaronder verzekeringen en eventuele vergunningen. Je neemt echter ook alle contracten over, regelingen die jij zelf misschien niet aan zou zijn gegaan en waar je niet eenvoudig van af kunt.

Waarde bepalen bij een overname

De voor- en nadelen van een bedrijfsovername vertalen zich door in de waarde van de onderneming die je wil kopen. Een belangrijk onderdeel vormen de jaarcijfers en de boekwaarde, oftewel de tastbare bezittingen. Een groot deel van de waarde zit echter in de niet tastbare onderdelen. Denk hierbij aan de naamsbekendheid, de reputatie, het klantenbestand, marktaandeel en de aanwezigheid van goed personeel en kennis.

Al deze aspecten bepalen de waarde van de ondernemen en neem je mee in de onderhandeling over de overnamesom. Hoewel het bepalen van de waarde van de goodwill lastig is, zijn er diverse formules voor waar een financieel adviseur je bij kan helpen.

Stempel

Financieringsvormen

Met het overnemen van een bedrijf gaan vaak flinke bedragen gemoeid, geld waar je als (startend) ondernemer misschien niet meteen over beschikt. Naast de bancaire zakelijke lening zijn er diverse andere aanvullende financieringsmogelijkheden om de koop toch tot stand te brengen. Het combineren van meerdere financieringsvormen, ofwel gestapelde financiering, wordt hierbij vaak toepast. Soms is hier de verkoper bij betrokken, maar ook zonder inbreng van de huidige eigenaar zijn er diverse financieringsvormen om je ondernemersdroom te verwezenlijken.

  • Zakelijke lening bij de bank

Allereerst is er de langlopende zakelijke lening bij je bank, maar ook een kortlopende rekening courant krediet kan een optie zijn. Vaak kun je hiermee net het laatste stukje van de financiering rond krijgen, of helpt het je bij het betalen van de rekeningen in de opstartfase van je onderneming.

  • Borgstellingskrediet (BMKB)

Als je nog niet zoveel financiële zekerheden kunt inbrengen bij de bank, kan het borgstellingskrediet (BMKB) een interessante mogelijkheid zijn. Het BMKB is een speciale regeling waarbij de overheid tot een bepaald bedrag bij je bank garant staat voor je lening. Kom je in aanmerking voor dit krediet, dan is de bank sneller geneigd om je een financiering te verstrekken voor je bedrijfsovername.

  • Bedrijfsovername financieren met de verkoper

Veel bedrijfsovernames worden gefinancierd met hulp van de verkopende partij. Hiervoor zijn diverse regelingen en mogelijkheden die voor zowel de huidige als voor de toekomstige eigenaar interessant zijn.

  • Achtergestelde lening

Een achtergestelde lening is een vorm van krediet waarbij de verkoper van het bedrijf je een deel van het geld voor de overnamesom leent. Voor banken is het een positief teken dat de verkopende partij bereid is risico te nemen met een dergelijke krediet. Voorwaarde voor de banken bij een achtergestelde lening is namelijk dat bij een eventueel faillissement de betaling aan de bank voorrang krijgt op de terugbetaling aan de verkoper.

  • Earn out regeling

Bij het aflossen van de achtergestelde lening wordt vaak de earn out regeling toegepast. Hierbij wordt de terugbetaling van de lening afhankelijk gemaakt van behaalde winstdoelstellingen. Je spreekt deze doelstellingen op voorhand af met de verkoper en betaalt het geleende geld pas terug bij het behalen van die doelen.

  • Geleidelijke overname

Besluit je samen met de verkoper tot een geleidelijke overname, dan krijg je een steeds groter aandeel in de onderneming. Hierdoor kun je in het bedrijf groeien en blijft de continuïteit gewaarborgd. Afhankelijk van de bedrijfsvorm koop je geleidelijk aan meer aandelen in het bedrijf of maak je afspraken over het delen van de behaalde winst.

  • Geruisloos doorschuiven

Een bedrijfsovername kun je ook financieren door middel van geruisloos doorschuiven. Bij deze vorm van financiering doet de verkoper zijn bedrijf tegen de fiscale waarde van de hand. Hierdoor betaalt de verkopende partij minder belasting over de overnamesom. Als koper stel je de belasting die je normaal over de meerprijs zou betalen juist uit.

Advies bij de financiering van een bedrijfsovername

Een bedrijfsovername is een complex proces dat zorgvuldig dient te gebeuren.  Het start met een persoonlijk gesprek, waarbij je samen met je financieel adviseur kijkt naar je wensen en situatie. Hiermee gaat je adviseur vervolgens aan de slag. Hij of zij zal precies uitzoeken welke vormen van financiering passen bij jouw situatie. Dit resulteert in een op maat gesneden advies, met daarin een compleet overzicht van alle kosten en voorwaarden van de verschillende aanbieders.

bedrijfsovername advies

Persoonlijke begeleiding van begin tot eind

Met dit uitgebreide persoonlijk advies kies je vervolgens voor één van de mogelijkheden, waarna je adviseur de financiering namens jou in gang zet. Hij of zij weet precies welke documenten je hiervoor nodig hebt en zorgt tevens voor een goede onderbouwing richting de geldverstrekkers. Je wordt in het gehele traject dus goed begeleid en ondersteund. Hierdoor heb je niet alleen een grotere kans van slagen, maar kun je jezelf ondertussen op de toekomstplannen van je nieuwe bedrijf blijven focussen.

Is de financiering eenmaal goedgekeurd en de bedrijfsovername een feit? Ook na de overdracht blijft je adviseur tijdens de looptijd van je lening jouw aanspreekpunt voor vragen of advies.

Tot slot (aanrader)

Ben je na het lezen van dit artikel net als veel andere ondernemers nieuwsgierig hoe dit persoonlijk voor jou uitpakt? Op deze pagina kun je alle relevante informatie vinden!

Gepubliceerd op 12 oktober 2023
logo_firm24_color_9b432741b9
Firm24 linkedin
Dit is de algemene schrijver binnen ons bedrijf. Meerdere collega's schrijven wel eens over onderwerpen en doen dit onder deze naam.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24