Kennisbank

Hoe jij het beste jouw beeldmerk kan registreren!

Iedere onderneming heeft baat bij een goed logo, bijvoorbeeld een beeldmerk. Hieraan kunnen klanten jou makkelijker herkennen en levert het je meer naamsbekendheid op. Het kan gebeuren dat er andere ondernemers zijn die eenzelfde soort beeldmerk hebben als jouw onderneming. Dit wil je als ondernemer uiteraard voorkomen. Het is daarom handig om jouw beeldmerk te registreren en hierdoor onnodig juridische geschillen te vermijden. In dit artikel zetten we alles nog even op een rijtje voor je en bespreken we alles wat er komt kijken bij het registreren van een beeldmerk.

Wat is een merknaam ook alweer?

Voordat we het hebben over een beeldmerk, is het handig om nog even kort stil te staan bij een merknaam. Een merk in de brede zin van het woord is een bepaald teken om producten of diensten van elkaar te onderscheiden. Een van de manieren waarmee jij je producten of diensten kunt onderscheiden is door middel van het voeren van een merknaam. Merknamen betreffen enkel woorden of zinnen en staan net als beeldmerken ingeschreven in het merken register. Hier kan je meer lezen over merknamen.

Wat is een beeldmerk dan precies en waarom is het handig om deze te registreren?

Een beeldmerk is niet hetzelfde als een logo. Een beeldmerk is net als een merknaam een manier om jouw diensten of producten te onderscheiden van andere ondernemers. In tegenstelling tot merknamen gaat het bij beeldmerken echter alleen om de grafische uiting (afbeelding) en niet enkel om taalkundige onderscheidingsmethoden. Goede voorbeelden van beeldmerken zijn de logo’s van Puma en Nike. In deze logo’s is nergens tekst te bekennen en gaat het echt puur en alleen om de afbeelding. Door jouw beeldmerk te registreren, bescherm je jouw beeldmerk tegen de registratie van een soortgelijk beeldmerk door andere bedrijven. Dat laatste wil jij als beginnend ondernemer uiteraard koste wat kost voorkomen.

Adviesgesprek

De registratie van jouw beeldmerk

De registratie van beeldmerken verschilt per regio. Het is mogelijk om jouw beeldmerk te registreren in de Benelux, de EU of zelfs wereldwijd. Per regio zijn er verschillende prijzen en verschillende procedures die je zult moeten doorlopen. Hier zetten we ze per regio voor je op een rijtje:

  • Benelux

In de Benelux is het zaak dat je jouw beeldmerk laat registreren bij Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BIOP). Nadat jij jouw aanvraag hebt ingediend, wordt het beeldmerk inhoudelijk getoetst en is er een mogelijke oppositieperiode. De procedure duurt gemiddeld drie maanden, maar in sommige gevallen is er een spoedprocedure mogelijk. De aanvraag voor een registratie kost ongeveer € 244.

  • Europese Unie

Als jij je beeldmerk wil beschermen in de gehele Europese Unie, zul je deze moeten laten registreren bij het Bureau voor intellectuele eigendom van de Europese Unie (EUIPO). De procedure duurt ongeveer zes maanden en kost ongeveer € 850. Een EU-beeldmerk is tien jaar geldig.

  • Wereldwijd

Om een beeldmerk wereldwijd te beschermen ben je grotendeels afhankelijk van het Madrid-systeem. Omdat de Benelux-landen zich bij dit systeem hebben aangesloten, wordt jouw beeldmerk ook in deze landen beschermd. Als je bescherming wil in een land dat zich niet heeft aangesloten bij het Madrid-systeem, zul je in dat land zelf bescherming aan moeten vragen.

In welke opzichten verschilt de registratie van een handelsnaam?

De procedures voor de registratie van merken of merknamen zijn hetzelfde als die van beeldmerken en vinden dan ook plaats bij dezelfde instituties. Wij raden aan om jouw merk, beeldmerk of merknaam altijd te registreren. De bescherming die geboden wordt door bijvoorbeeld het BIOP of EUIPO is veel uitgebreider dan de bescherming die wordt geboden door het registreren van een handelsnaam. Dit komt doordat handelsnamen beschrijvend mogen zijn en alleen beschermd worden in een bepaalde branche. Een handelsnaam is beschrijvend wanneer deze in belangrijke mate de aard of de diensten van een onderneming beschrijft.

documenten

Hoe kan Firm24 je helpen met jouw beeldmerk registratie?

Er komt veel kijken bij het registreren van een beeldmerk. Alleen het checken is al een hele klus. Daarom is het verstandig om je merknaam te laten checken en registreren door een specialist. Bij Firm24 helpen we je hier graag bij. Mocht je eerst nog vragen hebben, plan dan een gratis check-gesprek in en we helpen je graag verder. Benieuwd naar de actuele prijzen?

Gepubliceerd op 12 oktober 2023
Olivier Reinoud linkedin
Olivier studeert Rechtsgeleerdheid, Entrepreneurship & Management aan Leiden University en schrijft artikelen voor Firm24.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24