Kennisbank

Bewaak jouw unieke idee via Firm24!

Jij hebt vast een geweldig idee. Als ik jou was zou ik die maar snel vastleggen of registreren. Jouw idee moet namelijk wel van jou blijven. Zo kun je bewijzen wanneer je jouw fantastische idee hebt bedacht. In dit artikel leggen we je uit hoe dit allemaal werkt en geven we je meer informatie over het vastleggen en registreren van ideeën. 

Ik heb (g)een idee

Wat is nu eigenlijk een idee? Hoe weet je of je een idee hebt bedacht? Een idee kan van alles zijn. Je kunt bijvoorbeeld een idee hebben voor een nieuw programma of product of wellicht voor een film. Je kunt ook een idee hebben voor een patent. Wat geen idee is, is de werkwijze van je training of cursus. Dit kan misschien wel heel innoverend zijn, maar je kunt zo’n idee niet vastleggen.

Leg je idee vast!

Als je je idee niet vastlegt, kan iemand anders jouw idee gebruiken en kun je hier niets tegen doen. Je hebt dan namelijk geen bewijs dat jij dat idee überhaupt hebt bedacht en dus heb je geen poot om op te staan. Als je je idee wel vastlegt, kan je bij onenigheid laten zien dat jij het idee hebt bedacht. Zelfs als het tot de rechter komt.  

Je idee vastleggen bij de notaris of bij het i-DEPOT

Je hebt dus een idee. Hopelijk is het een heel goed idee. Je kunt het idee dan vast laten leggen bij de notaris. Daarnaast kan je het idee vastleggen bij het i-DEPOT van het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BOIP). Je kunt een idee voor vijf jaar of voor tien jaar vast laten leggen bij het i-DEPOT. De digitale versie kost voor vijf jaar € 37,- en voor tien jaar € 53,-. De papieren kosten respectievelijk € 47,- en € 68,-.  

bewaak jouw unieke idee advies

Omschrijving van het idee

Om een idee vast te leggen moet je natuurlijk uitleggen wat je idee is. Als je je idee digitaal wilt vastleggen, upload je een document met een omschrijving van het idee. Als je voor een papieren versie kiest, print je het document uit zodat de omschrijving bij de verklaring kan worden gevoegd. Verder zal de notaris je duidelijk uitleggen welke stappen je moet ondernemen. Ook bij de BOIP staan de stappen duidelijk omschreven. 

Ik heb het idee vastgelegd, wat kan ik er dan mee? 

Als je het idee hebt vastgelegd bij het i-DEPOT of bij de notaris krijg je een officieel bewijsmiddel waarmee je kunt zien op welke datum en welk tijdstip jij het idee hebt bedacht. Dit krijg je in de vorm van een akte. Als het nu tot een onenigheid komt (in de rechtbank), kun je bewijzen dat en wanneer je het idee hebt bedacht. 

Waarom je je idee moet vastleggen via Firm24

Firm24 koppelt je aan een notaris die jouw idee zo zorgvuldig mogelijk vastlegt. Allereerst gaan we in een adviesgesprek (€99,-) kijken naar jouw idee. Is het wel een idee en kunnen we die beschermen? Zo ja, dan kijken we hoe we deze het beste kunnen omschrijven. We regelen de daadwerkelijke vastlegging bij een notaris. Met de akte van depot heb jij je idee vastgelegd. Heb je nog wat specifieke vragen voor onze adviseurs? Plan dan eerst een gratis check-gesprek en stel al je vragen voordat je je idee vast gaat leggen. 

Het verschil tussen een idee registeren en een patent aanvragen

Een idee is niet hetzelfde als een patent. Een idee geeft je namelijk geen rechten. Je kunt het wel gebruiken als bewijs, maar het geeft je niet zoals bij een patent een exclusief recht. Zo’n recht houdt dan in dat jij als enige dit product of deze film mag maken. Maar hoe maak je een patent in plaats van een idee? Een idee is een gedachte die nog niet uitgewerkt is tot een tastbaar iets. Een patent is dat wel. Alles wat je kan aanraken, kan je beschermen met een patent. 

Het intellectuele eigendomsrecht

Het intellectueel eigendomsrecht zorgt ervoor dat wanneer je een intellectuele creatie hebt gemaakt, een ander jouw creatie niet zomaar na kan maken. Stel dat je een lied hebt geproduceerd. Je hebt dan het exclusieve recht op dit lied en dat houdt in dat niemand mag dit lied zomaar mag namaken. Ook de melodie mag dan niet worden gekopieerd. Als dit wel wordt gedaan, kun je naar de rechter stappen om je intellectuele eigendomsrecht uit te oefenen. De rechter kan dan een boete opleggen als hij of zij ziet dat het lied of de melodie is gekopieerd. Er zijn heel veel verschillende rechten die onder het intellectuele eigendom vallen zoals bijvoorbeeld het octrooirecht/patentrecht, auteursrecht, merkenrecht, tekeningen- en modellenrecht en het handelsnaamrecht. Uitgebreidere informatie over het intellectueel eigendom vind je hier! 

Tot slot

Wil je je idee laten vastleggen via Firm24? Neem dan gerust contact op met onze adviseurs. Ze leggen al onze opties uit en zullen maatwerk leveren. Maar ook voor vrijblijvende vragen kun je bij ons terecht. Via de chatbox rechtsonder kun je al je vragen aan een van onze juristen stellen. Benieuwd naar alle intellectueel eigendom diensten? Kijk dan hier! 

Gepubliceerd op 12 oktober 2023
Maeve Faber linkedin
Maeve studeert Msc Commerciële Rechtspraktijk (privaatrecht) en schrijft daarnaast graag over ondernemersrecht.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24