Kennisbank

Boekenonderzoek van de Belastingdienst? Appeltje eitje!

Het boekenonderzoek: een bezoekje van de Belastingdienst waarbij ze al jouw bedrijfsadministratie en belastingaangiften onder de loep nemen. Het zijn misschien niet de bezoekjes waar je als ondernemer direct om staat te springen. Toch is het niet de vraag óf je als ondernemer een boekenonderzoek krijgt, maar wanneer je dit krijgt. Daarom is het hoog tijd om hier eens dieper in te duiken, want wat houdt een boekenonderzoek Belastingdienst precies in, wanneer kun je het verwachten en wat zijn jouw rechten en plichten?

Het boekenonderzoek: een kijkje in de boeken

Tijdens een boekenonderzoek duikt de Belastingdienst in de boeken van jouw onderneming. Natuurlijk neemt de Belastingdienst niet letterlijk een kijkje in jouw boekenkast, het gaat bij een boekenonderzoek namelijk om alle bedrijfsadministratie en belastingaangiften. Als ondernemer heb je vaak vele belastingvoordelen en kun je gebruik maken van belastingaftrek, iets wat je als ondernemer veel vrijheid geeft. Maar de woorden vrijheid en verantwoordelijkheid zijn vaak onlosmakelijk met elkaar verbonden en dat is in dit geval niet anders. Bij deze belastingvoordelen komen namelijk nogal wat regels kijken die je als ondernemer moet naleven. Heb jij de aangiften wel goed ingediend en heb jij wel genoeg belasting betaald? Kort gezegd kijkt de Belastingdienst tijdens een boekenonderzoek dus of jij je als ondernemer wel aan alle regels houdt.

Moet de koffie al klaarstaan?

De Belastingdienst zal morgen niet ineens op de stoep staan, want een boekenonderzoek door de Belastingdienst wordt altijd van tevoren aangekondigd. In deze aankondiging vermelden ze ook welke gegevens ze zullen onderzoeken. Zo heb jij als ondernemer de tijd om alles klaar te zetten voor het bezoek van de Belastingdienst. Per jaar doet de Belastingdienst maar een aantal boekenonderzoeken op basis van steekproeven. Hoeveel bedrijven dat zijn, verschilt per jaar. Hoe groot de kans is dat ze dit jaar bij jou langskomen is dan ook niet precies te zeggen, maar als klein bedrijf is de kans kleiner dan als middelgroot of grote onderneming. Wanneer je als onderneming aan de beurt bent, ben je er ook zo weer vanaf. Een boekenonderzoek van de Belastingdienst duurt namelijk maximaal een paar dagen afhankelijk van hoe groot jouw onderneming is en hoe goed jij jouw administratie op orde hebt. Hoe beter jij jouw administratie op orde hebt, hoe korter het boekenonderzoek duurt.

Boekenonderzoek belastingdienst advies

Al je rechten en plichten op een rij

Tijdens het boekenonderzoek heb je als ondernemer een aantal verplichtingen. Allereerst ben je als ondernemer verplicht om mee te werken en om de de inspecteur te voorzien van gegevens en inlichtingen die voor het boekenonderzoek van belang zijn. Wanneer je niet aan deze verplichting voldoet kan de Belastingdienst een informatiebeschikking opleggen. Bovendien ben je als ondernemer verplicht om je administratie minimaal zeven jaar te bewaren, ook wanneer je gestopt bent met ondernemen. Naast deze twee verplichtingen heb je gelukkig ook rechten als ondernemer. Zo mag een inspecteur van de Belastingdienst nooit zomaar op zoek gaan naar algemene informatie in een archief of in de computer. Er moet altijd een doel zijn of een specifiek onderdeel waar naar gezocht wordt. Bovendien moet de Belastingdienst altijd vermelden waarom er onderzoek gedaan wordt: valt jouw onderneming in de steekproef of zijn ze getipt door een andere partij en is de Belastingdienst naar iets specifieks op zoek? Dit noem je ook wel het ‘fair play-beginsel’. Als laatste mag je erop vertrouwen dat alles wat de Belastingdienst beweert, ook daadwerkelijk waarheid is.

Verschillende soorten boekenonderzoek

Een andere factor die bepaalt hoe lang de Belastingdienst bij jou op bezoek is voor een boekenonderzoek is het soort boekenonderzoek. Het ene boekenonderzoek is de andere niet en er zijn dan ook verschillende soorten.

Steekproef 

Vaak is jouw onderneming aan de beurt voor een boekenonderzoek als gevolg van een willekeurige steekproef. Er wordt door de Belastingdienst dan een specifiek onderdeel van de administratie gecontroleerd of een bepaalde periode. Denk bijvoorbeeld aan een boekenonderzoek naar de omzetbelasting of de loonbelasting.

Algemeen boekenonderzoek

In enkele gevallen kan het ook gebeuren dat de Belastingdienst een boekenonderzoek uitvoert naar aanleiding van een bepaalde aangifte die je als ondernemer hebt gedaan, een onderzoek bij derden of als ze getipt zijn door een andere partij. Er vindt dan een algemeen boekenonderzoek plaats naar de volledige administratie van jouw onderneming.

Due diligence

Naast een boekenonderzoek van de Belastingdienst bestaat er nog een ander soort boekenonderzoek, namelijk due diligence. Dit boekenonderzoek vindt plaats bij een bedrijfsovername en wordt uitgevoerd door de koper van het bedrijf. De koper geeft dan vaak een fiscalist de opdracht om het due diligence uit te voeren. Met een due diligence krijgt de koper een goed inzicht van de risico’s die er zijn en weet je bij een bedrijfsovername zeker waar je aan toe bent. Lees hier meer over een due diligence.

Firm24 begeleidt je door het boekenonderzoek heen!

Een boekenonderzoek kan dus best spannend en ingewikkeld zijn. Zeker met alle rechten en plichten die je als ondernemer hebt is er veel waar je rekening mee moet houden, zowel voor als tijdens dit bezoek van de Belastingdienst. Met de hulp van Firm24 kom jij het boekenonderzoek van de Belastingdienst zonder problemen door! Zo kun jij vanaf € 199 (exclusief btw) een adviesgesprek met een fiscalist aanvragen en bespreken jullie samen alle opties. Ook is het mogelijk om een belastingscan uit te laten voeren waardoor onze specialisten gelijk zien of alle belastingaangiften kloppen en wat er nodig is om jouw onderneming klaar te maken voor een boekenonderzoek. Op maat gemaakt advies met een uitgebreide belastingscan kun je vanaf € 750 (exclusief btw) laten uitvoeren. De laatste mogelijkheid is een volledige begeleiding, voor en tijdens het boekenonderzoek. Een volledige begeleiding bij het boekenonderzoek kost vanaf € 1250 (exclusief btw). Je krijgt advies, een belastingscan en we begeleiden jou door het hele proces van het boekenonderzoek!

een raket

Tot slot (aanrader!)

Heb jij na het lezen van dit artikel nog vragen of wil jij gebruik maken van onze diensten? Plan dan een gratis check-gesprek in met een van de Firm24 experts en jij bent helemaal klaar voor een boekenonderzoek!

Gepubliceerd op 12 oktober 2023
Kiki Dusebout linkedin
Kiki is Content schrijver bij FIRM24. Ze schrijft over allerlei onderwerpen m.b.t. ondernemingsrecht.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24