Kennisbank

BV oprichten met een bestaande holding

Ben je al ondernemer of heb je simpelweg al een bestaande holding? Dan kan het voordelig zijn om met deze bestaande holding je nieuwe werkmaatschappij op te richten. Denk aan voordelen als de deelnemingsvrijstelling, voordelen met betrekking tot het DGA-salaris, de verkoop van je aandelen in de toekomst, scheiding van waardevolle assets en bescherming ingeval van een faillissement. Meer uitleg over de voordelen van een holding vind je hier. Hieronder wordt uitgelegd waar je rekening mee moet houden als je een BV opricht met een bestaande holding.

Hoe geef ik aan dat ik een BV opricht met een bestaande holding?

Indien je al een bestaande holding hebt, kun je dit in de online procedure van Firm24 aangeven. Tijdens het invullen van de gegevens op wordt gevraagd of de aandeelhouder een natuurlijke persoon of vennootschap is. Hierin geef je aan dat het een vennootschap betreft. Vervolgens openen zich twee nieuwe vakken waarin je de naam van de holding en het KvK-nummer van de holding kunt invullen. Indien je met meerdere holdings (bijv van je compagnon) opricht, klik je op het “+” teken in de procedure en herhaal je de hierboven beschreven stappen.

Zijn er aanvullende kosten?

De notaris dient op grond van de WWFT onderzoek te doen naar de oprichters van de BV en om die reden ook de bestaande holding of BV te controleren. De verificatie kosten bedragen ongeveer € 75,- excl BTW per holding.

Bevoegdheid in de bestaande holding

Let bij het invullen van de gegevens in de online procedure van de werkmaatschappij op de bevoegdheid van de bestuurders in de holding. De bevoegde bestuurders in de holding dienen immers de documenten zoals de volmacht te ondertekenen voor de oprichting van de BV. Als de holding meerdere bestuurders heeft die gezamenlijk bevoegd zijn de holding te vertegenwoordigen, dan dienen alle bestuurders de volmacht te ondertekenen. Deze dien je bij de oprichtingsprocedure aan te geven.

Welke extra documenten moet ik ondertekenen?

Zoals eerder aangegeven dient de notaris op grond van wetgeving onderzoek te verrichten naar de oprichter(s) van een BV Als je opricht met een bestaande holding, dan zal de notaris niet alleen onderzoek moeten doen naar de holding zelf, maar tevens naar de natuurlijke personen achter de holding. Bij het ondertekenen van de volmacht voor de oprichting van de BV zal tevens een UBO-formulier moeten worden ingevuld. Wat een UBO precies is, wordt hieronder uitgelegd. Dit UBO-formulier wordt ondertekend door de person(en) achter de holding.

Wat is een UBO?

Een UBO is een Ultimate Beneficial Owner, oftewel uiteindelijk belanghebbende bij een vennootschap. Om te bepalen wie als uiteindelijk belanghebbende kwalificeert wordt gekeken naar het uiteindelijk eigendom of het hebben van uiteindelijke zeggenschap in de vennootschap. Eigendom of zeggenschap kan worden verkregen door aandelen, stemrechten, eigendomsbelangen of andere middelen.  Om te voorkomen dat misbruik wordt gemaakt van juridische entiteiten, zijn onder meer notarissen verplicht om onderzoek te doen naar de uiteindelijk belanghebbende die achter een juridische entiteit, zoals BV, zit.

Bv oprichten bestaande holding advies

Wanneer kwalificeer ik als UBO?

Ingeval van een BV kun je op meerdere manieren kwalificeren als een UBO:

1. Je bent een natuurlijke persoon die indirect of direct meer dan 25% economisch gerechtigd is tot de vennootschap; of

2. Je oefent als natuurlijke persoon zeggenschap uit over de vennootschap.

Ook natuurlijke personen met een kleiner belang in de vennootschap kunnen als uiteindelijk belanghebbende worden aangemerkt. Hierbij kan worden gedacht aan natuurlijke personen die op een andere wijze zeggenschap over de vennootschap kunnen uitoefenen (bijv een trust).

Waarom moet ik een UBO verklaring aanleveren?

De reden dat je een UBO-verklaring moet aanleveren is omdat de notaris natuurlijke personen die wellicht kwade bedoelingen hebben, moet kunnen controleren. Met kwade bedoelingen kun je denken aan het witwassen van geld of financieren van terrorisme. UBO’s moeten vanaf januari 2020 ingeschreven worden in het UBO register.

Wanneer moet ik een UBO-verklaring ondertekenen?

De UBO-verklaring dien je in ieder geval te ondertekenen voordat de akte van de notaris wordt gepasseerd. Indien jouw oprichting via Firm24 verloopt, dan zal je de UBO-verklaring tegelijkertijd ondertekenen met de volmacht.

Hoe werkt het als er meerdere BV’s in de structuur zitten?

Mochten er meerdere BV’s in de structuur zitten, dan geef je telkens per BV aan of de bestaande holding de aandeelhouder wordt. Stel je wil twee of meerdere werkmaatschappijen oprichten, dan vul je in dat de bestaande holding van beide werkmaatschappijen de aandeelhouder is. Mocht je een tussenholding met daaronder een werkmaatschappij willen oprichten, dan vul je in dat de bestaande holding de aandeelhouder van de tussenholding is en bij de oprichting van de werkmaatschappij vul je in dat de tussenholding de aandeelhouder is.

vinger op papier

Vragen

Heb je vragen over het oprichten van een BV met een bestaande BV? Neem dan eenvoudig contact op het met support team via de chat (rechtsonder), per e-mail  of telefonisch op 020 30 80 675.

Gepubliceerd op 12 oktober 2023
logo_firm24_color_9b432741b9
Firm24 linkedin
Dit is de algemene schrijver binnen ons bedrijf. Meerdere collega's schrijven wel eens over onderwerpen en doen dit onder deze naam.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24