Kennisbank

Zo richt je jouw BV op in 10 stappen!

Ben jij die ondernemer die binnenkort een Besloten Vennootschap gaat oprichten? Dan ben je hoogstwaarschijnlijk geïnteresseerd in welke stappen jij moet zetten voor de oprichting van je BV. In dit artikel geven we je een stappenplan voor het oprichten van een BV, zodat jij optimaal bent voorbereid voor de BV oprichting.

Het stappenplan

Een BV oprichten betekent een ritje naar de notaris (of online via ons), wachten op de concept akte, naar de bank en tevens naar de Kamer van Koophandel (KvK) om je BV in te schrijven. Al met al is het een tijdrovend proces maar de voordelen van de BV zijn absoluut de moeite waard. Hieronder lees je welke 10 stappen je moet nemen voor het oprichten van een BV.

Stap 1: Stel vast of de BV voor jou de juiste rechtsvorm is

Je keuze staat vast: je gaat ondernemer worden! Dat wordt ongetwijfeld het begin van een groots avontuur. Maar in welke rechtsvorm ga jij je onderneming gieten? Meestal moet je de afweging maken tussen een BV, VoF of een eenmanszaak. Kom je er niet uit welke rechtsvorm het beste bij jouw situatie past? Maak dan de rechtsvorm keuzetest. In deze test kom je er binnen 5 minuten achter welke rechtsvorm het passends is. Twijfel je hierna nog? Schroom dan niet om contact op te nemen met één van onze support agents. Zij helpen jou graag met het maken van de juiste keuze.

Stap 2: Oriënteer je goed op wat je écht nodig hebt

Heb je gekozen voor de BV als rechtspersoon? Dan is de tweede stap om goed te oriënteren wat je écht nodig hebt. Het is mogelijk dat je naast je BV ook een holding nodig hebt. Later een holding oprichten kan flink duurder uitpakken. Het is dus zeker aan te raden om van te voren goed vast te stellen of je wel of geen holding nodig hebt. Ben je tot de conclusie gekomen dat je een holding nodig hebt? Doe dit dan dus ook gelijk. Een holding oprichten kan overigens heel eenvoudig en 100% online via Firm24. Twijfel je? Plan dan een gratis BV-checkgesprek in voor gericht advies.

Stap 3: Oriënteer je op manier van oprichten

Natuurlijk kan je via de traditionele manier je BV oprichten bij de notaris. Je bent hier gemiddeld zo’n twee weken mee bezig en het kost je minimaal duizend euro. Maar wat als je ook vanuit je luie stoel binnen 10 minuten je BV kunt oprichten voor een vlijmscherpe prijs? Wij kunnen de oprichting van een BV standaard in 7 werkdagen realiseren. Heb je haast? Dan kun je ook kiezen voor een oprichting in 5 werkdagen of zelfs 48 uur realiseren, afhankelijk van je urgentie. Wij hanteren de meest efficiënte manier om een BV op te richten omdat je zelf je gegevens in slechts 10 minuten aanlevert. Niet afwachten dus, maar gelijk aan de slag! Binnen 3 stappen heb jij de (gratis) conceptakte in je mailbox. Wil je weten hoe zo’n conceptakte er uit ziet? Doorloop dan de bv oprichten procedure.

Stap 4: Oriënteer je op prijzen

Firm24 is niet de enige die online het oprichten een BV van aanbiedt. Online zijn er tientallen aanbieders voor deze diensten. Echter hebben veel aanbieders niet een all-in prijs, waardoor je achteraf duurder uit bent dan je had verwacht. Vergelijk de aanbieders daarom goed en voorkom verrassingen achteraf. Firm24 is al bijna 10 jaar de betrouwbare one-stop-shop voor ondernemers: met inbegrepen kosten voor de notaris, begeleiding van ervaren fiscalisten en inschrijving van de KvK, allemaal voor een vaste én vlijmscherpe prijs!

Stap 5: Verken een oprichting en ga slim om met voor jou onbekende zaken

Voor veel ondernemers is het oprichten van een BV geen dagelijkse kost en misschien wel compleet nieuwe kost. Ons advies is om gewoon te starten met de oprichting en het formulier te doorlopen. Neem eerst eens het proces helemaal door totdat je overgaat op de daadwerkelijke oprichting. Tijdens het proces kun je namelijk complexe dingen tegenkomen zoals statuten, doelstelling van je BV en de aandeelhoudersovereenkomst. Slimme tip: onze support agents helpen je er graag doorheen!

Stap 6: Zet de oprichting in gang

Zoals je tijdens de vorige stap hebt kunnen ontdekken kan je heel eenvoudig en 100% online je BV oprichten door het formulier in te vullen en daarna af te rekenen. Na het afrekenen kun je een notaris regio kiezen en wat laatste gegevens invullen. Mocht je onderweg nog vragen hebben, kun je altijd contact opnemen met één van onze support agents.

formulier

Stap 7: digitale identificatie – zeker weten dat jij echt degene bent die de BV wil oprichten

Heb je de betaling afgerond en is de aanvraag ingediend? Dan ontvang je een uitnodiging voor de digitale identificatie in jouw mailbox. Je maakt in enkele minuten eenvoudig en veilig een scan van je legitimatiebewijs, een selfie en een bankverificatie van 1 cent. Nadat de identificatie is afgerond stelt de notaris een volmacht, personal data card en finale conceptakte op en zet deze klaar in jouw persoonlijk Firm24 omgeving. Je ontvangt een e-mail en dient de volmacht en PDC te ondertekenen en de conceptakte te bekijken en goed te keuren. Klopt iets niet? Dan kan je uiteraard nog wijzigingen laten doorvoeren. Wanneer de akte helemaal rond is zal de notaris deze ondertekenen en opsturen naar de KvK. De notaris zet tevens het afschrift en het uittreksel in jouw persoonlijke Firm24 omgeving. De BV is nu opgericht!

Stap 8: Open een zakelijke bankrekening

Voor een overzichtelijke administratie is het logisch om zakelijk- en privé administratie gescheiden te houden. Je houdt dit gescheiden door een zakelijke rekening te openen voor jouw BV. Heb je naast je BV ook een holding? Open dan tevens een zakelijke bankrekening voor de holding.

Stap 9: Aandelen volstorten

Als oprichter van een BV ben je verplicht om de geplaatste aandelen vol te storten. In de meeste gevallen worden de aandelen volgestort in geld. Bij een besloten vennootschap dient bij oprichting in ieder geval voor een bedrag van €0.10 gestort te worden op de aandelen. Indien deze storting niet of niet op de juiste wijze heeft plaatsgevonden kan dit in de toekomst voor grote problemen zorgen. Stel jouw BV gaat in de toekomst failliet, dan word jij aansprakelijk gesteld voor eventuele schulden omdat je de aandelen niet hebt volgestort.

Stap 10: Dek risico’s af

Ondernemen is niet zonder risico’s. Zorg daarom dat je zoveel mogelijk risico’s afdekt met cruciale contracten. Denk hierbij aan een arbeidsovereenkomst, maar ook aan een rekening-courant overeenkomst en een managementovereenkomst. Zo weet je zeker dat je goed beschermd bent voor risico’s: voor nu én voor in de toekomst. Een contractenpakket kun je al vanaf €45,- excl. BTW bij ons afnemen.

Stap 11 (optioneel): Aandeelhoudersovereenkomst in orde maken

Ben je samen met meerdere personen in het grote avontuur gestapt? Zorg dan dat jullie een aandeelhoudersovereenkomst opstellen. Zet alle afspraken gedetailleerd op papier en houd controle over de aandelen in jullie bedrijf. Wanneer je geen aandeelhoudersovereenkomst opstelt kan dit in de toekomst zeer nadelig uitpakken en je kan zelfs je bedrijf verliezen. Meer weten over deze risico’s? Klik dan hier.

overeenkomst

Ten slot (aanrader)

Wat voor jou de beste keuze is, ligt altijd aan jouw situatie en wat je uiteindelijk van plan bent met je BV. Veel ondernemers kiezen er daarom voor om even kort te sparren met één van onze adviseurs. Dit is volledig gratis en kan worden ingepland via deze link.

Gepubliceerd op 12 december 2023
logo_firm24_color_9b432741b9
Firm24 linkedin
Dit is de algemene schrijver binnen ons bedrijf. Meerdere collega's schrijven wel eens over onderwerpen en doen dit onder deze naam.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24