Kennisbank

BV oprichten zonder adres in Nederland? Dat regel je zo!

Je bent er klaar mee dat alles altijd zo gehaast moet gebeuren of het klimaat in Nederland ben je helemaal zat. Er bestaan een aantal typische Nederlandse zaken, waardoor Nederlanders besluiten om naar het buitenland te verhuizen. Maar wat doe je op dat moment met je BV? Of hoe ga je alsnog een BV oprichten in Nederland? In dit artikel vind je de oplossingen voor het oprichten van een BV zonder adres in Nederland!

Vereisten voor het oprichten van een BV in Nederland

Voor de ondernemers in Nederland is een BV een populair rechtspersoon. Een Nederlandse BV heeft veel voordelen zoals de aantrekkelijke belastingregels, de beperkte aansprakelijkheid en het relatief goedkope oprichtingsproces. Alle voordelen van een BV in Nederland vind je hier!

Om een BV op te richten in Nederland moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Eén van deze voorwaarden voor het oprichten van een BV in Nederland is dat dit altijd via een notaris moet gebeuren. Een andere voorwaarde is een Nederlands vestigingsadres. Bij startende ondernemers is dit vaak het vestigingsadres waar je staat ingeschreven volgens het Basisregistratie Personen (BRP). De voorwaarde van een Nederlands vestigingsadres is echter geen absolute eis! Maar als je dit niet hebt, moeten er in dat geval aan een aantal extra voorwaarden voldaan zijn die later in het artikel uitgelicht worden.

Waarom kun je niet zomaar zonder Nederlands adres een Nederlands BV oprichten in Nederland?

Een Nederlands vestigingsadres is nodig zodat de Belastingdienst je kan opzoeken op het moment dat dit nodig zal zijn. Alleen een postbus is daarom niet toegestaan! Het is de taak van de notaris om te controleren of het opgegeven adres in Nederland ook daadwerkelijk het vestigingsadres van de BV wordt.

Het is ook belangrijk dat de Belastingdienst in Nederland de BV als een onderneming ziet. Je hebt namelijk een btw-nummer nodig om deel te kunnen nemen aan het economisch verkeer. En een btw-nummer kan je dus alleen krijgen als de Belastingdienst de BV als onderneming ziet. Daarnaast moet je jezelf als ondernemer kwalificeren door onder andere een Nederlandse rekening te hebben, dient de omzet via deze Nederlandse rekening te lopen en dien je in Nederland bestuursbesluiten te nemen. Belangrijk is dus dat er sprake is van zogenaamde “substance”, dit betekent de aanwezigheid van daadwerkelijke zakelijke activiteiten in Nederland.

Nederland

Hoe kun je het wél regelen? (2 oplossingen)

Toch is het mogelijk om hier in Nederland een BV op te richten in het geval je niet woonachtig bent in Nederland en dus ook niet ingeschreven staat in de BPR. De notaris heeft dan extra documenten nodig om jouw woonadres in het buitenland te kunnen verifiëren. Dit kunnen bijvoorbeeld twee utility bills (energierekeningen) zijn, belangrijk is wel dat deze twee bills niet ouder dan 1 maand zijn. Ook kan je als document bijvoorbeeld een gas-, water- en lichtrekening of een gemeente uittreksel inleveren bij de notaris. Let wel op dat op dit document altijd jouw naam en het adres van je woning moet staan!

Daarnaast moet jouw BV een Nederlands adres als vestigingsadres hebben met een geldige huurovereenkomst. Dit adres moet dus een fysiek adres zijn. Firm24 biedt oplossingen aan indien je zelf niet in Nederland woonachtig bent:

  • Oplossing 1: het adres van een (goede) kennis, familielid of vriend die wel in Nederland woonachtig is en ingeschreven staat in het BPR. Hierbij is wel een akkoordverklaring vereist met de goedkeuring voor de vestiging. Dit kan door middel van een document waarin de akkoordverklaring staat en een geldig kopie van de legitimatie.
  • Oplossing 2: Een externe partij faciliteert jouw vestigingsadres. Dit vestigingsadres is dan het adres van een extern bedrijf. Je kan jouw BV dan inschrijven op dit vestigingsadres. Ook hier is weer van belang dat je een huurovereenkomst aanlevert op dit vestigingsadres.

Ten slot (aanrader)

Woon je momenteel in het buitenland maar wil je toch een BV oprichten in Nederland? Dit kan! Wij helpen je hier graag mee verder om fouten te voorkomen. Plan dan nu een gesprek in met één van onze adviseurs! Klik hier!

Gepubliceerd op 12 maart 2024
Floor Willemse linkedin
Floor is student Life Science and Technology en Rechten en daarnaast juridische content schrijver bij FIRM24.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24