Kennisbank

BV Starten? Ga goed voorbereid aan de slag

Het hoge woord is eruit, jij gaat een BV starten! Er komen hoogstwaarschijnlijk mooie momenten voor je nu je officieel ondernemer gaat worden. Om het starten van je BV zo soepel mogelijk te laten verlopen hebben we dit artikel geschreven. Zo kan jij optimaal voorbereid aan de slag gaan.

Bepaal wat je echt nodig hebt.

Nu je hebt gekozen om te starten met een BV als rechtspersoon is het handig om goed te bepalen wat je nou echt nodig hebt. Ga je alleen starten met je BV? Dan is het online oprichten van je BV verreweg de goedkoopste en beste optie. Ga je samen met meerdere aandeelhouders een BV starten? Dan is het te adviseren om een gratis adviesgesprek in te plannen met één van onze adviseurs. Het is dan namelijk goed om weloverwogen keuzes te maken omtrent de holding en de aandelenverdeling.

BV starten met een Holding? Is dit iets voor jou?

Veel ondernemers hebben het idee dat een holding structuur alleen iets is voor grote bedrijven. Echter kan deze manier van werken ook erg interessant zijn voor kleinere ondernemers. De reden is als volgt; ondernemers kiezen vaak voor een BV vanwege de beperkte aansprakelijkheid rondom het privé vermogen. Maar toch kan je als ondernemer veel kwijt raken wanneer de BV failliet gaat. Hierbij kun je denken aan het bedrijfspand de zakelijke auto en het in de BV opgebouwde pensioen.

Een holding lijkt voor veel ondernemers iets wat alleen bij grote bedrijven past. Het kan echter ook erg aantrekkelijk zijn voor kleinere ondernemers. Ondernemers kiezen vaak voor een BV omdat ze dan niet aansprakelijk zijn met hun privé-vermogen. Toch raak je als ondernemer veel kwijt wanneer de BV failliet gaat. Denk hierbij aan: het bedrijfspand, het in de BV opgebouwde pensioen, de zakelijke auto enz.

Door een holding op te richten, is dit te voorkomen. Je richt dan twee BV’s op. In de ‘werk-BV’ plaats je de risico’s en in de ‘holding-BV’ zit bijvoorbeeld het bedrijfspand, pensioenen, auto van de zaak etc. Gaat de ‘werk-BV’ failliet dan ben je niet gelijk alles kwijt wat er in de ‘holding-BV’ zit.

wereldbol

Pak onbekende zaken slim aan

Starten met een BV is voor veel (startende) ondernemers geen dagelijkse kost. Dit is logisch. Er zijn namelijk een aantal wettelijke verreisten aan verbonden waar je simpelweg niet vaak mee in aanraking komt. Zo kan de notaris vragen stellen over de statuten, doelstelling van je BV en de aandeelhoudersovereenkomst. Ons advies? Maak optimaal gebruik van de gratis adviesmogelijkheid van FIRM24. Tijdens het oprichtingsproces kun je altijd vragen stellen via de chat, zo ben je verzekerd van een waterdichte oprichting en kan de notaris sneller voor je aan de slag.

Hoe zit het met het DGA-Salaris?

Wil je een BV starten? Dan word je in de meeste gevallen een Directeur Groot Aandeelhouder (DGA). Klinkt belangrijk, maar het betekent o.a. dat je jezelf ook een minimum DGA-salaris moet uitkeren van €51.000. Dat is aan de hoge kant voor veel (beginnende) ondernemers

Gelukkig zijn er mogelijkheden om deze zware financiële belasting te omzeilen. We geven je er hier twee:

  • Je dient een verzoek in bij de Belastingdienst. Hierin geef je met een prognose aan dat jouw onderneming niet over de financiële middelen beschikt om een DGA-salaris uit te keren. Onze adviseurs kunnen je middels een gratis adviesgesprek exact uitleggen hoe dit in zijn werking gaat.
  • Een nul aangifte voor de loonheffingen. Je meldt de onderneming aan als inhoudingsplichtige. Je doet maandelijks een nul aangifte voor de loonheffingen. In december maak je de balans op, kijk je naar eventuele investeringen op de planning en het gedeelte wat over is, keer je uit als salaris.

De legalisatie

Belangrijk onderdeel om rekening mee te houden is de legalisering - Nadat de notaris zeker weet dat jij echt degene bent die de BV wil oprichten stelt hij/zij de finale-conceptakte op. Als je kiest om te starten met je BV via FIRM24 kan je dit gehele proces online regelen ontvang je een e-mail en dien je de conceptakte te bekijken en goed te keuren. Klopt iets niet? Dan is het belangrijk om dit aan te geven zodat de Notaris deze wijzigingen kan doorvoeren. Wanneer de akte helemaal rond is zal de notaris deze tekenen en opsturen naar de KvK.

hand en papier

Tot slot

Nadat je BV is opgericht door de notaris is goed om de volgende onderdelen niet te vergeten:

  • Aandelen volstorten: Als oprichter van een BV ben je verplicht om de geplaatste aandelen vol te storten. In de meeste gevallen worden de aandelen volgestort in geld. Bij een besloten vennootschap dient bij oprichting in ieder geval voor een bedrag van €0.10 gestort te worden op de aandelen. Indien deze storting niet of niet op de juiste wijze heeft plaatsgevonden kan dit in de toekomst voor grote problemen zorgen. Stel jouw BV gaat in de toekomst failliet, dan word jij aansprakelijk gesteld voor eventuele schulden omdat je de aandelen niet hebt volgestort.
  • Open een zakelijke bankrekening: Voor een overzichtelijke administratie is het logisch om zakelijk- en privé administratie gescheiden te houden. Je houdt dit gescheiden door een zakelijke rekening te openen voor jouw BV. Firm24 heeft een partnership met bunq, zo zorgen wij er samen voor dat jij als ondernemer zo snel mogelijk aan de slag kan. Heb je naast je BV ook een holding? Open dan tevens een zakelijke bankrekening voor de holding door te klikken op deze link.
     

Tip! Als ondernemer kun je niet alles weten. Lees dit artikel over de 5 beste tips en we raden het altijd aan om een gratis telefonisch adviesgesprek in te plannen met één van onze adviseur. Dan kun je al je vragen stellen en kun je met zekerheid je BV oprichten.

Gepubliceerd op 12 maart 2024
logo_firm24_color_9b432741b9
Firm24 linkedin
Dit is de algemene schrijver binnen ons bedrijf. Meerdere collega's schrijven wel eens over onderwerpen en doen dit onder deze naam.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24