Kennisbank

Hoe werkt de goedkeuring en bespreking van de conceptakte?

Elke onderneming heeft zijn eigen interne regels die nageleefd moeten worden. Voor een BV heten deze regels statuten. Deze statuten vormen de basis van de BV en maken deel uit van de oprichtingsakte. Het is daarom van groot belang dat bij de oprichting van jouw BV de statuten door de notaris op de correcte manier worden opgesteld. Bij Firm24 werken wij met standaard statuten in de oprichtingsakte. De notaris stelt een concept akte op en jij ontvangt deze in jouw dashboard. Is de conceptakte volledig naar wens, dan maakt de notaris de oprichtingsakte definitief.

Waar moet je op letten bij de goedkeuring van de conceptakte?

De conceptakte is een flink document van ruim 8 pagina’s groot met (soms enigszins verwarrend) juridisch jargon. Wanneer je deze doorneemt, concentreer je dan vooral op de eerste twee pagina's en de slotverklaringen aan het eind van de akte. Hier staan alle variabele gegevens vermeld zoals de naam en het doel van de BV, de persoonlijke gegevens van de oprichter(s) en het aandelenkapitaal van de BV.

documenten

Er staat een fout in de akte, kan dit makkelijk aangepast worden?

In dit stadium kunnen er nog dingen gewijzigd worden zoals bijvoorbeeld een aanpassing in de doelomschrijving of een eventuele typefout. Mocht je een aanpassing in de akte wensen, geef dit dan zo snel mogelijk door aan ons support team.

Het middenstuk van de akte bestaat uit onze standaard statuten, deze zijn opgesteld door gespecialiseerde notarissen en voldoen aan alle wettelijke vereisten. Mocht je hier iets in willen wijzigen, dan moet dit eerst overlegd worden met de notaris. Dergelijke wijzigingen vallen niet onder de standaard oprichting. In een dergelijk geval zal er veel maatwerk van de notaris nodig zijn. Hier zullen extra tijd en kosten aan verbonden zijn. De notaris moet namelijk checken of de wijziging wel wettelijk toegestaan is, en bovendien moet de wijziging in de hele akte doorgevoerd worden zodat de akte consistent blijft. Je kunt de beoogde wijziging wel altijd voorleggen aan een van onze support medewerkers.

Waarom moet de notaris de conceptakte bespreken met de oprichters?

De notaris moet verplicht iedereen spreken voor de Belehrung. De notaris heeft een zorgplicht en moet dus zeker weten dat jij weet wat je gaat doen en wat er bij komt kijken. De notaris zal de akte dus kort met jou en de eventuele mede-oprichters bespreken. Dit kan telefonisch of op het kantoor van de notaris plaatsvinden. De notaris zal bij elk dossier deze keuze maken. Wanneer de notaris (na goedkeuring van de akte) alle oprichters heeft gesproken, zal de akte worden gepasseerd en wordt de BV officieel opgericht.

notaris

Ten slot (aanrader)

Ben je na het lezen van dit artikel net als veel andere ondernemers op zoek naar verdieping over dit onderwerp? Dat kan! Plan dan nu een gratis gesprek in met één van onze adviseurs! Klik hier.

Gepubliceerd op 12 oktober 2023
logo_firm24_color_9b432741b9
Firm24 linkedin
Dit is de algemene schrijver binnen ons bedrijf. Meerdere collega's schrijven wel eens over onderwerpen en doen dit onder deze naam.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24