Kennisbank

De WIA verzekering: omdat jij er voor je werknemers bent

Natuurlijk hoop je als ondernemer dat je personeel lang gezond blijft. Toch kunnen ook jouw werknemers helaas ziek worden. In het beste geval gaat het om een korte verkoudheid, maar soms kan een werknemer zo ernstig ziek worden dat hij of zij niet meer (volledig) voor jouw onderneming kan werken. Dan wil je er als werkgever natuurlijk voor zorgen dat je personeelslid niet ook nog eens met financiële problemen te maken krijgt. Sluit daarom een WIA verzekering af, zodat jij er voor je personeel kunt zijn, ook wanneer het niet goed gaat.

Wat is een WIA verzekering?

Om te kunnen begrijpen wat een WIA verzekering inhoudt is het natuurlijk wel zo handig om eerst te weten wat de WIA überhaupt is. WIA staat voor Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen. Wanneer een personeelslid na twee jaar nog steeds niet kan werken door ziekte of een andere oorzaak komt hij of zij voor deze wet in aanmerking. Deze wet stelt dat iedereen die twee jaar arbeidsongeschikt is en blijft, recht heeft op een WIA uitkering. Hij of zij krijgt dan loon uitbetaald, gebaseerd op het laatst verdiende salaris. Om er voor te zorgen dat jij als werkgever je personeelslid extra kunt steunen kun jij een WIA verzekering afsluiten.

De voordelen

Een WIA verzekering is wettelijk niet verplicht (behalve voor bepaalde CAO’s) maar toch zeer aan te raden. Een WIA verzekering zorgt er namelijk voor dat jij als werkgever het geld dat jouw ziek personeelslid ontvangt door zijn of haar WIA uitkering kunt aanvullen. Dit is natuurlijk een extra pluspuntje voor jouw reputatie. Niet alleen ontvangt je werknemer een financiële aanvulling, ook verzorgen sommige verzekeraars wachtlijstbemiddeling. Heeft je werknemer behoefte aan een specialist, maar heeft die desbetreffende specialist een lange wachtlijst? Dan kunnen sommige verzekeraars er voor zorgen dat jouw personeelslid sneller aan de beurt is waardoor hij of zij misschien ook sneller in jouw onderneming kan re-integreren.

duim

Recht of geen recht

Niet ieder ziek personeelslid heeft recht op een WIA uitkering. Hiervoor moet hij of zij eerst worden gekeurd door het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV). Die bepalen, na de termijn van twee jaar, in hoeverre jouw werknemer arbeidsongeschikt is. Er zijn vier uitkomsten mogelijk, namelijk:

  1. Gelijk aan of meer dan 80% blijvend arbeidsongeschikt
  2. Gelijk aan of meer dan 80% arbeidsongeschikt met kans op herstel
  3. Tussen de 35% en 80% arbeidsongeschikt
  4. Minder dan 35% arbeidsongeschikt

Om in aanmerking te komen voor een WIA uitkering moet jouw werknemer meer dan 35% arbeidsongeschikt zijn. Alleen de eerste drie uitkomsten bieden dus een WIA uitkering voor jouw personeelslid.

Regel het via Firm24!

Heb jij als werkgever te maken met een of meerdere arbeidsongeschikte personeelsleden? Regel dan nu snel en eenvoudig je WIA verzekering via Firm24! Plan vandaag nog een gratis check-gesprek in. Dit kan uiteraard ook wanneer je eerst nog een paar vragen wil stellen.

Gepubliceerd op 22 februari 2024
Mylène de Vos linkedin
Mylène is student aan Universiteit van Amsterdam en schrijft daarnaast graag artikelen over ondernemersrecht.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24