Kennisbank

De aansprakelijkheidsverzekering: heb jij hem al?

Een ongeluk zit in klein hoekje, dat weten we allemaal. Ook binnen jouw onderneming kan er wel eens wat gebeuren. Een medewerker laat een glas rode wijn over de nieuwe beige bank van de klant vallen, of een klant struikelt over die ene losse tegel op je oprit. Wat er ook gebeurt, zodra jij of een van je personeelsleden schade veroorzaakt ben je aansprakelijk. Dan is een aansprakelijkheidsverzekering jouw redder in nood. Wil je hier meer over weten en wil je weten hoe je je aansprakelijkheidsverzekering regelt bij Firm24? Lees dan snel verder!

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering?

Wanneer jij of een van je medewerkers verantwoordelijk is voor de schade aan of van een derde partij, dan ben jij als ondernemer aansprakelijk. Ook wanneer die derde partij een andere medewerker betreft. Dit betekent dat jij de kosten die de gemaakte schade met zich meebrengt zal moeten betalen. Een aansprakelijkheidsverzekering biedt dan een goede uitkomst. Wanneer je financieel even minder sterk in je schoenen staat, zorgt je verzekeraar ervoor dat het bedrag alsnog zo snel mogelijk bij de derde partij op de rekening komt te staan.

De zakelijke aansprakelijkheidsverzekering

Er zijn twee soorten aansprakelijkheidsverzekeringen: de reguliere aansprakelijkheidsverzekering en de zakelijke aansprakelijkheidsverzekering. Een reguliere aansprakelijkheidsverzekering kan iedereen in Nederland afsluiten om zich in te dekken tegen gemaakte schade aan een derde partij. Hier hoef je dus geen ondernemer voor te zijn. Wanneer je wél een ondernemer bent en je bedrijf wil beschermen tegen hoge kosten door gemaakte schade, dan moet je een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering afsluiten. Een reguliere aansprakelijkheidsverzekering beschermt je namelijk niet tegen schade die je maakt op de werkvloer. Een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering wordt ook wel bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering of aansprakelijkheidsverzekering bedrijf (AVB) genoemd.

Schild

Het belang

Is de aansprakelijkheidsverzekering verplicht? Kortgezegd nee. Maar hoewel een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering niet verplicht is voor ondernemers, is het wel écht van belang om er een af te sluiten. Wanneer jij of een van je werknemers schade veroorzaakt aan of bij een derde partij, dan kan deze partij een schadeclaim indienen. Natuurlijk zal niet iedereen altijd een schadeclaim indienen wanneer er minimale schade is veroorzaakt, maar wanneer de schade erg groot is of wanneer je nu net de verkeerde partij treft, dan kan zo’n schadeclaim wel eens ernstige gevolgen hebben voor je bedrijf. Wanneer de kosten namelijk hoog oplopen, kan dit er wel eens voor zorgen dat je bedrijf failliet gaat. Dat is natuurlijk de nachtmerrie van iedere ondernemer! Daarnaast zijn sommige situaties nogal vaag. Wanneer een klant struikelt over een losse tegel ben je hier niet direct schuldig aan. Je hebt de klant immers niet geduwd. Tóch ben je indirect wel verantwoordelijk, omdat je er voor had moeten zorgen dat jouw onderneming een veilige omgeving is.

Wat dekt een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven?

De meeste zakelijke aansprakelijkheidsverzekeringen dekken de volgende zaken:

 • Schade veroorzaakt door een van je producten
 • Schade veroorzaakt door een van je werkzaamheden
 • Schade aan spullen van je medewerker
 • Schade aan spullen die je hebt geleend of gehuurd
 • Schade aan onroerend goed
 • Schade veroorzaakt door werkzaamheden zoals een bodemverontreiniging
 • Lichamelijke schade die een van je medewerkers oploopt onder werktijd

De meeste zakelijk aansprakelijkheidsverzekeringen dekken de volgende zaken NIET:

 • Schade veroorzaakt door roekeloos gedrag
 • Schade veroorzaakt door motorrijtuigen
 • Milieuschade
 • Schade aan je eigen spullen
 • Schade die je veroorzaakt wanneer je een slecht product toch opnieuw levert
Raket

Regel vandaag nog je aansprakelijkheidsverzekering!

Een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering is dus voor iedere ondernemer van groot belang. Omdat je schade beter kunt voorkomen dan genezen, is het goed om de verzekering zo snel mogelijk te regelen. Gelukkig kan dit snel en voordelig bij Firm24! Klik daarom hier, zodat een van onze medewerkers je zo snel mogelijk kan helpen.

Gepubliceerd op 12 oktober 2023
Mylène de Vos linkedin
Mylène is student aan Universiteit van Amsterdam en schrijft daarnaast graag artikelen over ondernemersrecht.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24