Kennisbank

De beste advocaat voor jouw bedrijf

Als ondernemer ben je vaak gedreven om een succes te maken van je onderneming. Dit doe je vooral door te doen wat je leuk vindt, namelijk het ondernemen zelf. Je ziet dat je bedrijf het goed doet en volop aan het groeien is. Maar naarmate je bedrijf groeit, komen er ook meer risico’s bij kijken. Soms ontstaan conflicten met andere partijen of wil je dat bepaalde zaken goed worden geregeld. In zulke gevallen is een advocaat zeer aan te raden. In dit artikel vertellen we alles over de beste advocaat voor jouw bedrijf!

Advocaat betekenis

Een advocaat is iemand die rechten heeft gestudeerd en daarna de beroepsopleiding van de Nederlandse Orde van Advocaten heeft afgerond. Na de afronding hiervan wordt diegene ingeschreven als advocaat, iets dat de beëdiging wordt genoemd. Na de beëdiging hebben advocaten een beroepsgeheim. Dit houdt in dat ze vertrouwelijke informatie over cliënten niet zonder toestemming mogen delen. Advocaten geven advies, bemiddelen, onderhandelen en procederen bij juridische problemen. Bij dergelijke problemen probeert jouw advocaat jouw belangen zo goed mogelijk te beschermen. Een advocaat doet dus veel meer dan enkel procederen in een rechtbank. Sterker nog, vaak wordt geprobeerd gerechtelijke procedures te vermijden. Deze kunnen namelijk duur zijn.

Het verschil tussen een advocaat en een mediator

Een mediator is een onafhankelijke bemiddelaar in een conflict. Doordat een mediator onafhankelijk is, zal hij of zij niet alleen opkomen voor de belangen van één partij, wat een advocaat juist wel doet. Het doel is om met alle partijen samen tot een oplossing te komen. Dit gebeurt in sessies waarbij alle partijen aanwezig zijn. Dit kan alleen plaatsvinden als alle partijen willen praten en het conflict juridisch niet te complex is. Mediation kan bijvoorbeeld erg nuttig zijn bij arbeidsconflicten. In ingewikkelde juridische conflicten wordt weinig beroep gedaan op mediators, omdat zij weinig juridische kennis hebben. Een advocaat is niet onafhankelijk en is gericht op het behartigen van jouw belangen als cliënt. Bij conflicten zal een advocaat onderhandelen met de wederpartij om een oplossing te vinden. Verder zal hij of zij alles netjes op papier zetten, zodat er na de onderhandelingen geen discussies meer zijn. Mochten de onderhandelingen op niets uitlopen, dan kan een advocaat jou vertegenwoordigen in de rechtbank. Door met zoveel mogelijk bewijs te komen, zal de advocaat proberen het conflict in jouw voordeel te beslechten.

Deal

Situaties waarin een advocaat handig kan zijn

Tijdens het ondernemen word je geconfronteerd met juridische aangelegenheden. Dit kan uiteenlopen van het nodig hebben van advies bij contractuele onduidelijkheden tot het zoeken naar een oplossing van complexe zakelijke conflicten. Zonder juridische kennis wil of mag je hier je vingers niet aan branden. Een advocaat kan dan uitkomst bieden.

Contractuele geschillen

Als ondernemer heb je waarschijnlijk verschillende contracten afgesloten; bijvoorbeeld met leveranciers, werknemers of verhuurders van panden. Stel dat de partij met wie jij een contract hebt afgesloten het contract niet naleeft, waardoor jij schade oploopt. Een advocaat zal dan kijken of je in aanmerking komt voor een schadevergoeding. Verder is het handig een advocaat in te schakelen bij het ontbinden van contracten, bijvoorbeeld die van een werknemer. Hier zijn namelijk strenge regels aan verbonden.

Faillissementen

Daarnaast kan het gebeuren dat een van je afnemers failliet gaat. Dat is vervelend, vooral als die afnemer nog openstaande rekeningen heeft bij jou. Een advocaat zal dan voor jou proberen om dat openstaande bedrag ‘op te eisen in het faillissement’ van de afnemer. De failliete afnemer moet namelijk alles verkopen wat waarde heeft. Van die opbrengsten kan jij wellicht betaald worden. Het kan ook gebeuren dat een schuldenaar weigert te betalen. Dan kan een advocaat een faillissement aanvragen voor jouw schuldenaar.

Kleine zaken

Een rechtszaak kan soms omslachtig zijn vanwege de kosten of de moeite. Bij kleine zaken is dat het niet altijd waard. In zulke gevallen kan een advocaat je goed helpen door te onderhandelen met de wederpartij, zodat jullie tot een compromis komen. Als dit niet werkt, dan kan een advocaat jou gewoon bijstaan in de rechtbank.

Magneet

Verschillende soorten advocaten

Anno 2024 kent ons rechtssysteem heel veel verschillende rechtsgebieden. Daarom kan een advocaat niet in alles gespecialiseerd zijn. Als je een geschikte advocaat zoekt, hou dan rekening met de volgende rechtsgebieden:

Ondernemingsrecht

Het ondernemingsrecht is een groot rechtsgebied. Hieronder vallen onder meer geschillen met aandeelhouders, bestuurdersaansprakelijkheid, fusies en overnames. Als je hierbij advies nodig hebt of op de hoogte wil zijn van de regels in 2024, neem dan hier contact op met een van onze ondernemingsrecht advocaten.

Arbeidsrecht

Het arbeidsrecht focust zich op alles wat met de arbeidsverhouding tussen jou en je werknemer te maken heeft. Je kunt hierbij denken aan arbeidsconflicten, arbeidsongeschiktheid, arbeidsovereenkomsten, pensioenen, ontslagen of transitievergoedingen. Onze arbeidsrecht advocaten staan klaar om al jouw vragen te beantwoorden.

Huurrecht

Wil je bedrijfsruimte huren of verhuren? Dan moet je alle voorwaarden goed vastleggen in de huurovereenkomst. De Nederlandse wet maakt onderscheid tussen kantoorpanden en panden die bedoeld zijn voor de horeca of winkels. Het huurrecht kent veel verschillende regelingen en het is belangrijk om deze in acht te nemen. Daarom kan het verstandig zijn om een advocaat in de arm te nemen.

Faillissementsrecht

Faillissementen kunnen heel ingewikkeld zijn. Je kunt bijvoorbeeld schuldeiser zijn en de schuldenaar dwingen tot betaling of beslag leggen op goederen van een al failliet verklaard bedrijf. Een faillissementsrecht advocaat kan je hierbij goed helpen. Vragen? Hier kun je ze allemaal stellen!

Privacy en AVG

Dit rechtsgebied gaat over gegevensbescherming. De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) beschermt persoonsgegevens. Er wordt door streng gecontroleerd op naleving hiervan door de overheid. Het is bijvoorbeeld belangrijk om duidelijke protocollen te hebben voor datalekken. Een AVG advocaat kan je hierbij goed helpen. Hier kun je eenvoudig contact opnemen.

Schild

Wat kost een advocaat?

Advocaten worden meestal betaald naar een bepaald uurtarief. De tarieven zelf verschillen per kantoor en per jaar. Gemiddeld zal een advocaat in 2024 tussen de € 200 en € 300 per uur kosten.

Tot slot (aanrader)

Als ondernemer ontkom je helaas niet aan juridische geschillen. In enkele gevallen is het dan aan te raden om een advocaat in de arm te nemen. Dit zal een hoop kopzorgen wegnemen. Bij Firm24 willen we jou heel graag helpen. Wij bieden adviesgesprekken met een van onze ervaren advocaten. Heb je een vraag over specifieke rechtsgebieden en wil je op de hoogte zijn van de nieuwste regelgeving van 2024? Klik dan op de linkjes in het artikel. Voor meer algemene vragen kun je hier contact opnemen. Lees hier nog een interessant artikel over hoe het Europese Hof  heeft gezorgd voor verandering voor de rekening van de advocaat!

Gepubliceerd op 7 maart 2024
Michel Hengstman
Michel studeert Rechtsgeleerdheid & Economie in Leiden en schrijft daarnaast artikelen voor Firm24.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24