Kennisbank

De bestelautoverzekering: hoe, wat en waarom?

Maandagochtend 8 uur: het weekend is voorbij en het is echt weer tijd om aan de slag te gaan. Je gooit je bestelauto vol met gereedschap en gaat op weg naar de klant. Maar die weg gaat niet zo als gepland, want je rijdt in volle vaart een spiegel eraf van een andere auto. Tja, maandagochtend, nog niet helemaal wakker. Kan gebeuren natuurlijk, maar wie betaalt de schade? Met de juiste bestelautoverzekering jij zeker niet! 

Het grijze kenteken

Voor je nu direct de eerste de beste bestelautoverzekering af gaat sluiten, moet je eerst bij jezelf nagaan of je wel echt een bestelauto hebt. Niet ieder busje is namelijk gelijk een bestelauto. Een bestelauto wordt vaak gebruikt voor het vervoer van goederen en in sommige gevallen ook voor personen of dieren. Er zijn allerlei soorten bestelauto’s, namelijk grote bestelauto’s, bestelauto’s met open laadbak, dubbele cabine, verhoogd dak en zonder verhoogd dak. Ondanks deze verschillende soorten, gaat het er vooral om hoe de Belastingdienst jouw auto ziet. Want, wanneer de auto daadwerkelijk als bestelauto gezien wordt levert dit flink wat belastingvoordelen op. Het gaat hierbij om bestelauto’s met een zogenaamd grijs kenteken. Deze kentekens zijn niet echt grijs van kleur, de term is namelijk vooral puur administratief. Enkel de cijfers en letters verschillen van niet-grijze nummerborden, want de eerste letter van een grijs nummerbord is een B of een V. 

Belastingvoordelen

Als jouw bestelauto aan alle eisen voldoet om daadwerkelijk als bestelauto gezien te worden door de Belastingdienst dan is dit erg voordelig. Allereerst hoef je minder wegenbelasting te betalen dan bij een personenauto. Maar dat is niet alles, want wanneer je de bestelauto aanschaft kan je vrijstelling krijgen voor de Belasting Personenauto’s en Motorrijwielen. De eisen vanuit de Belastingdienst lopen uiteen. Zo moet je namelijk een vlak lopende laadvloer hebben van bepaalde afmetingen en moet je minimaal 10% van alle kilometers voor zakelijke doeleinden rijden.

documenten

Verzekering voor de bestelauto!

Valt jouw auto onder het grijze kenteken? Dan is een gewone autoverzekering helaas niet meer genoeg en kan je het beste een zakelijke bestelautoverzekering afsluiten. Met een bestelautoverzekering verzeker jij jezelf tegen eventuele schade en hoge bedragen wanneer er iets gebeurt met je bestelauto. Je kan in het kort op twee manieren verzekerd zijn, namelijk voor wanneer jij zelf met je bestelauto schade aan iets anders veroorzaakt en voor wanneer iets of iemand schade aan jouw bestelauto veroorzaakt. Heb jij zelf geen bestelauto, maar wil je wel een autoverzekering voor je bedrijfsauto? In deze blog lees je alles over de autoverzekering!

Wat dekt een bestelautoverzekering?

Wat een bestelautoverzekering precies dekt ligt aan het soort verzekering. Er zijn namelijk drie soorten verzekeringen waar jij uit kan kiezen als je een bestelautoverzekering gaat afsluiten. De eerste en meest simpele verzekering is de wettelijke aansprakelijkheid verzekering (WA). Deze verzekering verzekert jou wanneer jij met je bestelauto schade maakt aan iets of iemand anders. Na de Wettelijke aansprakelijkheid verzekering komt de WA + beperkte casco verzekering waarmee je ook verzekerd bent tegen brand, diefstal, storm, ruitschade en schade door een dier. De laatste versie is de WA + volledig casco waarbij je naast de eerder genoemde zaken ook beschermd bent tegen schade aan je eigen bestelauto die je zelf hebt veroorzaakt en vandalisme.

verzekering

Firm24 helpt je!

Heb jij een bestelauto, maar nog geen bestelautoverzekering? Wacht dan niet langer en sluit er een af! Bij Firm24 helpen we je graag met de beste bestelautoverzekering voor een scherpe prijs. Plan via deze link een gratis check-gesprek in, krijg 15 minuten lang de kans om al je vragen te stellen en krijg een doorverwijzing naar een van onze beste partners op het gebied van bestelautoverzekeringen. Zo hoef je nooit meer bang te zijn op torenhoge kosten na schade, diefstal of een andere onvoorziene situaties.

Gepubliceerd op 12 oktober 2023
Kiki Dusebout linkedin
Kiki is Content schrijver bij FIRM24. Ze schrijft over allerlei onderwerpen m.b.t. ondernemingsrecht.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24