Kennisbank

De bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering: dit moet je weten!

Na een lange werkdag kom je thuis en gooi je de voordeur achter je dicht. Je veegt je voeten af aan de deurmat, maar op de mat ligt een brief. Je maakt hem open en tot je schrik zie je dat het een schadeclaim is. ‘Huh, hoe kan dat nou?’ denk je in eerste instantie. Maar dan lees je het… je bent vergeten die premie te betalen. Je kan wel door de grond zakken, zulke fouten mag je toch helemaal niet maken als bestuurder? En moet je die schadeclaim nu zelf van je privé-vermogen betalen? Of is er nog een andere manier?

Bestuurdersaansprakelijkheid

Fouten maken is gelukkig nog altijd menselijk en ook als bestuurder kan het wel eens voorkomen dat je een fout maakt met als gevolg dat je hiervoor aansprakelijk wordt gesteld. Gelukkig bestaat er een manier om niet persoonlijk voor de gevolgen op te draaien, namelijk de bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering. Maar, voor we hier dieper op induiken, kijken we eerst even naar wat bestuurdersaansprakelijkheid precies is. Bestuurders handelen in naam van de onderneming en zijn eigenlijk nooit individueel aansprakelijk. Toch kan het in enkele gevallen zo zijn dat er fouten worden gemaakt waarvoor je wel aansprakelijk kan worden gesteld. Dit zijn vaak fouten met grote financiële gevolgen. Ook voor wanbeleid kan je aansprakelijk gehouden worden.

Wat is een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering?

We benoemden het al even: de bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering. De redder in nood wanneer jij als bestuurder aansprakelijk wordt gesteld. Mocht je een bestuurlijke fout maken, dan beschermt deze verzekering je tegen eventuele schadeclaims die je met je privé-vermogen moet betalen. Wanneer je een fout maakt met grote gevolgen voor de onderneming of voor een externe betrokken partij dan noem je dit een bestuurlijke fout. Vaak brengen deze fouten de onderneming in financiële moeilijkheden.

aantrekken

Waarom een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering?

Een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering is niet verplicht. Je kan ervoor kiezen om er eentje af te sluiten, en dat is hartstikke slim! Waarom? Omdat een fout zo gemaakt is, zonder dat je het misschien zelf door hebt. Iedereen maakt fouten, dus ook jij! Het zou vervelend zijn om je eigen privé-vermogen te moeten gebruiken omdat je als bestuurder een stomme fout hebt gemaakt.

Wat dekt een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering allemaal?

De bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering vergoedt schade die is ontstaan doordat de bestuurder zijn werk niet goed heeft uitgevoerd of schade die is ontstaan door een wetsovertreding. Bovendien ben je niet alleen voor interne schade beschermd, maar ook tegen externe schade. Dit betekent dat jij niet alleen verzekerd bent voor schadeclaims en financiële schade binnen de onderneming zelf, maar ook voor financiële schade bij externe partijen die is ontstaan door een fout van jou. Onder bestuurlijke fouten kan heel veel vallen, maar een voorbeeld kan zijn dat je bepaalde premies bent vergeten te betalen. Ook kan het zijn dat je te weinig informatie hebt gegeven aan je toezichthouder.

raket

Hoe regel je een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering via Firm24?

Wist je dat je bij Firm24 ook terecht kan voor jouw bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering? Via deze link plan je een gratis check gesprek voor persoonlijk advies. Zo beantwoorden wij al jouw vragen en kunnen we je in contact brengen met een van onze partners. Firm24 werkt namelijk samen met de beste partners voor jouw bestuursaansprakelijkheidsverzekering.

Gepubliceerd op 12 oktober 2023
logo_firm24_color_9b432741b9
Firm24 linkedin
Dit is de algemene schrijver binnen ons bedrijf. Meerdere collega's schrijven wel eens over onderwerpen en doen dit onder deze naam.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24