Kennisbank

Alles wat je moet weten over de geldleningsovereenkomst

Heb je een supergoed idee bedacht om jouw eigen onderneming te gaan starten of is jouw onderneming enorm aan het groeien? Helaas één ding houdt je tegen om verdere stappen te nemen, en dat is geld. Dit kan je makkelijk oplossen door een lening af te sluiten. Hiervoor hoef je niet meteen langs de bank om vervolgens aan allerlei vereisten te moeten voldoen! Je kan ook een lening afsluiten bij een andere ondernemer, een vriend of familielid. Dit doe je door middel van een geldleningsovereenkomst. In dit artikel lees je er alles over!

Wat is een geldleningsovereenkomst?

Een geldleningsovereenkomst, ook wel leningsovereenkomst, leenovereenkomst of overeenkomst van geldlening genoemd, is een contract waarin je duidelijke afspraken over een geldlening vastlegt. Vaak hoor je dat een geldleningsovereenkomst alleen geldig is op het moment de overeenkomst gesloten is bij de notaris. Dat is onjuist! De overeenkomst mag zelfs mondeling zijn en is dan nog steeds geldig. Alleen in de praktijk geeft een mondelinge geldleningsovereenkomst vaak weinig zekerheid. Daarom raden wij een schriftelijke overeenkomst aan. Bij een (schriftelijke) geldleningsovereenkomst is de tussenkomst van een notaris niet vereist. Ook bij een goede vertrouwde relatie zijn vastgelegde concrete afspraken van belang. Wanneer afspraken concreet zijn vastgelegd op papier, zijn deze afspraken vaak duidelijk en zullen jullie minder snel voor verrassingen komen te staan.

Wanneer wordt een geldleningsovereenkomst gebruikt?

Voor een geldlening hoef je niet altijd naar de bank. Als ondernemer moet je hiervoor namelijk aan veel eisen voldoen. Je kan in sommige gevallen beter kiezen om een lening af te sluiten bij een andere ondernemer of zelfs bij iemand uit jouw familie- of vriendenkring. Dit is een stuk persoonlijker, maar blijft het toch een zakelijke lening. Een bank sluit nooit een geldlening af zonder contract en dit doen ze met een reden. Op het moment dat je geld leent van een particulier, onderneming of organisatie zonder dat hier een bank bij is betrokken, is er sprake van een geldleningsovereenkomst. Deze lening, zonder dus de tussenkomst van de bank, wordt een onderhandse lening genoemd. Je kan dan rechtstreeks onderhandelen over de voorwaarden van de lening. Een geldleningsovereenkomst wordt vaak gebruikt:

  • Om afspraken over een geldlening tussen twee ondernemingen of twee particulieren vast te leggen;
  • Om afspraken over een geldlening tussen een particulier en een stichting of vereniging vast te leggen;
  • Om afspraken over een geldlening tussen een particulier en een onderneming vast te leggen;
  • Om afspraken over een geldlening tussen een onderneming en een stichting of vereniging vast te leggen.
Een magneet

Wat zet je in een geldleningsovereenkomst?

Alles wat je zelf van belang vindt, kan je in de geldleningsovereenkomst opnemen. Een geldleningsovereenkomst bevat alle rechten en plichten van jou en van de wederpartij. De volgende informatie is vaak in een geldleningsovereenkomst opgenomen:

  • De gegevens van beide partijen;
  • Het doel van de lening;
  • Het bedrag dat wordt (uit)geleend;
  • De verschuldigde rente;
  • De wijze van aflossen (aflostermijn);
  • De gevolgen als niet op tijd is afgelost.

Ook is het van belang dat beide partijen de geldleningsovereenkomst ondertekenen, zodat de overeenkomst ook rechtsgeldig wordt!

Bij een geldlening waarbij particulieren betrokken zijn, gelden een paar aanvullende (dwingende) regels, aangezien de particulieren worden beschermd. Daarnaast moet de overeenkomst schriftelijk zijn en het bedrag ter beschikking zijn gesteld, voordat de geldleningsovereenkomst daadwerkelijk geldig is.

Waar moet je op letten bij een geldleningsovereenkomst?

Zorg dat alles duidelijk en concreet is opgeschreven zodat hier achteraf geen discussie over ontstaat. Veel mensen zien een geldleningsovereenkomst als een goedkope geldlening, maar dit is niet zo! Het is namelijk van belang dat de afgesproken rentepercentage marktconform is. Dit betekent dat bij een familielening de rente niet te veel mag afwijken van de rente die je bijvoorbeeld aan de bank betaalt. Bij een zakelijke lening mag de rente niet te veel afwijken van de rente die je berekent als je geld leent aan een onbekende derde, die niet in financiële problemen verkeert. Dit hangt af van de specifieke omstandigheden van jouw geval.

Als je twijfelt of jouw rente wel marktconform is, kun je de Belastingdienst vragen om de marktconforme rente te bepalen. Op het moment dat de rente aanzienlijk lager is, bestaat er een kans dat de Belastingdienst het niet als een lening beschouwt, maar als een schenking. Het gevolg hiervan is dat jullie mogelijk schenkbelasting moeten betalen!

Een diagram

Ten slot (aanrader)

Wil je meer weten over een geldleningsovereenkomst? Of heb je specifieke vragen? Plan dan hier een gratis adviesgesprek in met één van onze adviseurs!

Gepubliceerd op 25 september 2023
Floor Willemse linkedin
Floor is student Life Science and Technology en Rechten en daarnaast juridische content schrijver bij FIRM24.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00