Kennisbank

De holdingadvies tool, dit is handig om te weten als adviseur

Bij de oprichting van een BV wordt vaak gekozen voor de combinatie met een holding. Dit levert veel voordelen op! Het kan lastig zijn om juist in te schatten of een holding voor jouw cliënt ook voordelen biedt. In dit artikel wordt uiteengezet hoe wij hierbij helpen!

De holding

Een holding is een normale BV die alle aandelen houdt in een werkmaatschappij. De werkmaatschappij is ook een BV. Vanuit de werkmaatschappij worden de werkzaamheden verricht. Het idee is dat de holding boven een of meerdere BV’s hangt en alle aandelen houdt van de onderhangende BV’s. In de holding worden geen activiteiten of werkzaamheden verricht jegens derden. In de holding wordt alleen het zogenaamde financiële management van de aandelen verricht.

Wat zijn de voordelen van een holding?

Wanneer je een holding boven je BV plaatst, kun je waardevolle vermogensbestanddelen in de holding plaatsen in plaats van in de werkmaatschappij. Op deze manier verspreid je de risico’s mocht de BV op een dag toch niet meer zo lekker lopen. Wanneer de BV failliet zou gaan, is alles wat je in je holding hebt ondergebracht veilig. Dit wordt dus in beginsel niet meegenomen in het faillissement.

Daarnaast biedt een holding fiscale voordelen. Zo is de deelnemingsvrijstelling van toepassing wanneer de holding 5% of meer van de aandelen in de werkmaatschappij houdt.  De deelnemingsvrijstelling heeft tot gevolg dat alle voordelen die voortkomen uit de aandelen zijn vrijgesteld. Dividend of winst die vanuit de werkmaatschappij naar de holding wordt uitgekeerd, wordt dus niet dubbel belast maar enkel in de werkmaatschappij. Lees hier meer over de winstuitkering bij een holding of werkmaatschappij.

Verder kun je vanuit je holding een hypotheek verstrekken aan jezelf. Hierdoor hoef je geen rente te betalen aan de bank, maar betaal je rente aan je holding. Op deze manier komt de rente dus weer bij jezelf terecht. Wil je de voordelen van een holding uitgebreider bekijken? Klik dan hier!

 

Wat is de holdingadvies tool?

Maar is een holding nu echt voordelig wanneer je kijkt naar de situatie van je cliënt? Om daarachter te komen, hebben we een holdingadvies tool ontwikkeld. Wanneer je deze check doorloopt, kun je daarna goed advies geven aan je cliënt over het wel of niet oprichten van een holding.

checklist

Hoe werkt de holdingadvies tool?

De tool is een check waarbij je een aantal vragen beantwoordt over de situatie van jouw cliënt. In dit kader valt te denken aan de volgende zaken:

  • Welke manier van lenen je cliënt de voorkeur aan geeft;
  • Of je cliënt ooit misschien zijn/haar aandelen zou willen verkopen;
  • Hoeveel risico er aanwezig gaat zijn bij de bedrijfsvoering van de onderneming;
  • Hoeveel waarde er op de balans zal komen te staan en hoeveel BV’s je cliënt wil oprichten.

Wat heb je nodig om de holdingadvies tool te kunnen gebruiken?

Je hebt inzicht nodig in de situatie van je cliënt en zijn of haar plannen. Je moet een degelijke inschatting kunnen maken van het risico en de toekomst van de op te richten BV. Op deze manier zal er, gebaseerd op de desbetreffende situatie, een goed advies over het wel of niet oprichten van een holding uit de holdingadvies tool rollen!

Heb je interesse in het gebruik van de holdingadvies tool? Neem dan gerust contact met ons op via de Premium website of via de chat rechtsonder!

Gepubliceerd op 19 oktober 2023
logo_firm24_color_9b432741b9
Firm24 linkedin
Dit is de algemene schrijver binnen ons bedrijf. Meerdere collega's schrijven wel eens over onderwerpen en doen dit onder deze naam.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24