Kennisbank

De inbrengtool - een handige tool voor adviseurs van ondernemers

Bij het inbrengen van je vennootschap onder firma (VOF) of eenmanszaak, dienen fiscale stukken te worden opgemaakt. Deze stukken bestaan uit de inbrengbeschrijving, balansen en creditering. In deze stukken wordt door de oprichters verklaard wat er allemaal wordt ingebracht en wat de waarde hiervan is. De praktijk leert dat het opstellen van deze stukken vaak onjuist of onvolledig gebeurt. Hiermee kan een inbreng veranderen in een onnodig lange procedure. Dit kan worden voorkomen als de stukken juist worden opgemaakt. In dit artikel wordt uiteengezet hoe wij hierbij kunnen helpen!

Wat is een inbrengbeschrijving?

Wanneer een vennootschap onder firma (VOF) of eenmanszaak wordt ingebracht in een BV middels een geruisloze/ruisende inbreng, dient er een inbrengbeschrijving opgemaakt te worden op grond van artikel 2:204a lid 1 BW. Deze inbrengbeschrijving dient vervolgens te worden aangehecht aan de oprichtingsakte. Dit is daarmee het belangrijkste document voor de notaris. Ook dienen er juiste balansen worden opgemaakt en dient de creditering te kloppen.

Wat maakt de inbrengbeschrijving lastig?

Deze stukken kunnen vrij lastig zijn om op te maken vanwege het feit dat het erg precies dient te gebeuren. In de praktijk zien we vaak dat de inbrengbeschrijving niet overeenkomt met de cijfers uit de opening- of eindbalansen. Ook worden vaak cijfers op de verkeerde plek ingevuld waardoor ze geen verband houden met elkaar. Daarnaast dient er veel contact te zijn tussen de accountant en de notaris waarbij iedere adviseur een eigen manier van werken heeft. Dit kan frictie opleveren. Uiteindelijk kost dit veel tijd, moeite en energie en zorgt het voor procedures die onnodig lang duren.

man en papier

Wat is de inbrengtool?

De inbrengtool is ontwikkeld zodat gemakkelijk en automatisch correcte inbrengbeschrijvingen, balansen en creditering  kan worden opgesteld. In deze tool hoeven alleen enkele gegevens te worden ingevuld waarna automatisch de fiscale stukken kunnen worden opgemaakt met behulp van het dit document. De stukken zien op hetgeen dat wordt ingebracht en op de situatie van de IB-onderneming die wordt ingebracht en hieromtrent hoeven maar een paar zaken ingevuld te worden.

Hoe werkt de inbrengtool?

Op basis van jaarcijfers (of tussentijdse cijfers) kan de tool worden gebruikt om de openingsbalansen, eventuele balansen voor en na doorzakking en inbrengbeschrijvingen op te stellen. De data van openingsbalansen zakken door naar uitzakbalansen en de inbrengbeschrijving. Zo worden de juiste gegevens automatisch op de juiste plekken ingevuld. Op deze manier hoef jij niet zelf te puzzelen of alles op de juiste plek staat en of de cijfers op de juiste manier in verhouding staan tot elkaar.

Wat heb je nodig om de inbrengtool te gebruiken?

Om de tool te kunnen gebruiken zijn er enkele gegevens nodig van je IB-onderneming en je toekomstplannen. In dit kader valt te denken aan de naam van de IB-onderneming, of er wordt opgericht met een holding, het aantal bestuurders, het soort inbreng (geruisloos/ruisend), welke zaken op balansen dienen te staan, de waarde hiervan, wat je daadwerkelijk in wilt brengen en het moment wanneer ingebracht zal worden.

documenten

Is het dossier daarna helemaal compleet?

Naast deze correcte fiscale stukken heeft de notaris ook een intentieverklaring/voorovereenkomst en een geleideformulier nodig om aan de slag te kunnen met jouw inbreng! Lees hier meer over de intentieverklaring/ voorovereenkomst. 

Heb je interesse in het gebruik van de inbrengtool? Neem dan gerust contact met ons op via de chat rechtsonder of via de Premium pagina!

Gepubliceerd op 19 oktober 2023
logo_firm24_color_9b432741b9
Firm24 linkedin
Dit is de algemene schrijver binnen ons bedrijf. Meerdere collega's schrijven wel eens over onderwerpen en doen dit onder deze naam.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24