Kennisbank

De intentieverklaring tool: zo werkt het!

Wanneer je een vennootschap onder firma (VOF) of eenmanszaak wil omzetten naar een BV kan dat onder andere door middel van een geruisloze/ruisende inbreng. Voor deze twee manieren van omzetten eist de Belastingdienst dat je een intentieverklaring/voorovereenkomst opmaakt en opstuurt. Wat er precies in deze verklaring dient te staan, is voor veel mensen onduidelijk. In dit artikel wordt uiteengezet hoe wij hierbij kunnen helpen!

Wat is de intentieverklaring/voorovereenkomst?

Bij de omzetting van de VOF of eenmanszaak van je cliënt kun je ervoor kiezen om dit middels een geruisloze/ruisende inbreng te doen. Lees hier meer over de beste manier van omzetten voor de situatie van jouw cliënt. Wanneer je kiest voor de geruisloze/ruisende inbreng, dient een intentieverklaring/voorovereenkomst te worden opgemaakt en aangeleverd bij de Belastingdienst begeleid met een geleideformulier. Deze verklaring geeft de intentie weer om je IB-onderneming in te brengen en moet aangetekend naar de Belastingdienst te worden verstuurd. Je ontvangt hiervan vaak géén bevestiging van de Belastingdienst. Wanneer de IB-onderneming wordt ingebracht met meerdere mensen, wordt er gesproken van een voorovereenkomst. Wanneer dit gebeurt met 1 persoon, heet het een intentieverklaring.

De intentieverklaring dient niet als goedkeuring van de Belastingdienst voor de omzetting. Naast de intentieverklaring dien je apart een verzoek te doen bij de Belastingdienst voor de afgifte van een beschikking. Een beschikking is een formele beslissing van de Belastingdienst over een fiscaal onderwerp, zoals een omzetting. Lees hier meer over deze beschikking..

Wat is de intentieverklaring tool?

Deze tool dient als een vergemakkelijking voor jou als adviseur bij het inbrengproces. Je hoeft alleen enkele gegevens in te vullen over de inbreng en er rolt een kant-en-klare intentieverklaring uit die je, samen met het geleideformulier, op kunt sturen naar de Belastingdienst.

Hoe werkt de intentieverklaring tool?

Je vult enkele gegevens in over de IB-onderneming en de toekomstplannen van je cliënt en op basis hiervan wordt de intentieverklaring automatisch ingevuld.

een verklaring

Wat heb je nodig voor de intentieverklaring tool?

Om gebruik te kunnen maken van de intentieverklaring tool dien je enkele gegevens voor je cliënt in te vullen. Hierbij valt te denken aan wat voor soort IB-onderneming er omgezet gaat worden en de gegevens van deze onderneming, welke manier van omzetting er wordt gekozen, de persoonlijke gegevens van de inbrenger en de gegevens van de, na omzetting bestaande, BV.

Heb je interesse in het gebruik van de intentieverklaring tool? Neem dan gerust contact met ons op via de Premium website, of de chat rechtsonder.

Gepubliceerd op 27 mei 2024
logo_firm24_color_9b432741b9
Firm24 linkedin
Dit is de algemene schrijver binnen ons bedrijf. Meerdere collega's schrijven wel eens over onderwerpen en doen dit onder deze naam.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24