Kennisbank

De spaar BV: heeft het nog zin?

Misschien heb je er al vaak van gehoord: de spaar BV. Je kunt als ondernemer namelijk op twee verschillende manieren sparen: privé of via je BV. Voorheen was het vaak voordeliger om een spaar BV op te richten om een mooi potje op te bouwen. Toch is dat anno 2023 niet altijd meer het geval. In dit artikel lees je daarom alles over de spaar BV en waarom het oprichten van zo’n spaar BV voor jou als ondernemer misschien wel helemaal geen zin meer heeft.

De spaar BV inhoudelijk

Wanneer je vóór 2023 een mooi spaarpotje op wilde bouwen, dan kon je dit het beste doen door een spaar BV op te richten. Een spaar BV is en was in principe gewoon hetzelfde als een gewone BV. Het verschil zit hem in het feit dat je spaar BV niets anders doet dan het vasthouden van jouw spaargeld. Een spaar BV richt je, net zoals een gewone BV, op via de notaris.

Het (voormalige) voordeel

De notaris waarmee je je spaar BV oprichtte zette vervolgens in de oprichtingsakte dat jij, de aandeelhouder, aandelen van de BV krijgt wanneer je je spaargeld in de spaar BV deponeert. Vervolgens kon je op deze manier belasting vermijden, omdat je spaargeld nu niet meer belast werd in box 3, maar in box 2. Hierdoor betaalde je dus minder belasting, omdat je op die manier geen vermogensrendementsheffing hoefde te betalen. Dat doe je namelijk alleen in box 3.

geld

Het (voormalige) nadeel

Toch was vóór 2023 het oprichten van een spaar BV ook niet altijd voordeliger dan privé sparen. Het oprichten van een spaar BV kost namelijk geld. Denk bijvoorbeeld aan de notariskosten. Daarnaast moet je ook ieder jaar een jaarrekening opmaken van je spaar BV. Had je dus een kleine hoeveelheid spaargeld? Dan loonde een spaar BV überhaupt al niet.

De vermogensbelasting: wat is er anders?

Anno 2023 is het zowel voor spaarders met een grote som geld als met een kleine som geld bijna nooit meer voordelig om een spaar BV op te richten. Dit komt door de veranderde fiscale wetgeving met betrekking tot de vermogensbelasting. Je betaalt anno 2023 altijd vermogensbelasting wanneer je spaargeld hoger is dan € 57.000. Dit heet het vrijgestelde vermogen.

De vermogensbelasting vóór 2021

Voorheen werkte de Belastingdienst met fictieve rendementen bij het vaststellen van de hoeveelheid vermogensbelasting. Dat wil zeggen dat de Belastingdienst er dus vanuit ging dat je een vaststaande hoeveelheid winst zou maken over een jaar. Ze hielden dus geen rekening met de daadwerkelijke hoeveelheid winst die je aan het eind van het jaar met je spaargeld of beleggingen zou hebben behaald. Dat is natuurlijk niet helemaal eerlijk en gelukkig vond de rechter dat ook.

De overgangsjaren

Tussen 2021 en 2025, de overgangsjaren, betaal je daarom een fictief rendement dat dichter bij de werkelijkheid komt. Na 2026 gaat de Belastingdienst gelukkig alleen nog maar met reële rendementen werken. Dan kijken ze dus wél naar de daadwerkelijke hoeveelheid winst, spaargeld en beleggingen die je als individu bezit.

magneet

De spaar BV anno 2023

Door de veranderde fiscale wetgeving met betrekking tot de vermogensbelasting ga je er als spaarder dus eindelijk op vooruit. Dit betekent dat een spaar BV helemaal niet meer voordelig hoeft te zijn. Het openen van een privé-bankrekening is dan gewoon een goede optie om geld te sparen. Dit scheelt je een hoop werk én kosten die je maakt bij het oprichten van zo’n spaar BV. Had jij al een spaar BV en wil je hier nu spaargeld uithalen of de BV opheffen? Dan kan dat op drie manieren:

Hulp nodig? Firm24 helpt je graag!

Heb jij een spaar BV en wil je hier spaargeld uithalen of de spaar BV opheffen? Dan kun je bij Firm24 snel en voordelig terecht voor het omzetten van je agioreserves, het afstempelen van je aandelenkapitaal of turboliquidatie. Daarnaast zijn we natuurlijk altijd bereikbaar voor meer vragen over je spaargeld. Plan dan vandaag nog een gratis check-gesprek in!

Gepubliceerd op 11 april 2024
Mylène de Vos linkedin
Mylène is student aan Universiteit van Amsterdam en schrijft daarnaast graag artikelen over ondernemersrecht.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24