Kennisbank

Klimaatinvestering in je bedrijf? De VEKI subsidie werkt voor jou

Ken je dat? Het liefst zou je vandaag nog allemaal CO2-besparende maatregelen nemen binnen je onderneming, maar er is een boeman: het geld. CO2-besparende maatregelen en andere klimaatinvesteringen kunnen best wat kosten, maar we hebben goed nieuws! Met de VEKI-subsidie word jij namelijk een beetje op weg geholpen en kan jij straks gewoon die investeringen nemen. Benieuwd naar deze mooie regeling? Wij vertellen je er alles over!

Wie het eerste komt, wie het eerst maalt

Wil jij graag CO2-besparende maatregelen nemen binnen je onderneming, maar zijn de kosten even te hoog? Dan is de VEKI-subsidie misschien een oplossing. Met de VEKI-subsidie kan jij klimaatinvesteringen bekostigen die normaal te duur zijn. Deze klimaatinvesteringen moeten CO2 reducerend zijn, de werking ervan moet al bewezen zijn en de terugverdientijd moet langer dan vijf jaar zijn. Mocht jij jezelf al rijk rekenen, let dan wel op! Er is maar een beperkt bedrag beschikbaar en bij de VEKI-subsidie geldt: wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Er is in totaal een bedrag van € 47.500.000 beschikbaar en op is op. Mocht je een aanvraag doen voor de VEKI-subsidie, dan wordt deze beoordeeld door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Het bedrag dat je aanvraagt moet tussen de € 125.000 en de € 15.000.000 liggen.

Diagram

Vier thema’s

Jij hebt een prachtige nieuwe techniek waarmee je heel veel afval kan hergebruiken, mag jij hier de VEKI-subsidie voor inschakelen? Wanneer het een techniek is die al eerder bewezen is, dan mag dit waarschijnlijk! Om voor de VEKI-subsidie in aanmerking te komen moet het project in een van de vier thema’s vallen, namelijk energie-efficiëntie, lokale infrastructuur, het recyclen en hergebruiken van afval of overige maatregelen die CO2 verminderd zijn. Binnen deze vier thema’s kan je dan denken aan nieuwe apparaten, technieken en systemen. Juich alleen niet te vroeg, want er zitten nog wel wat haken en ogen aan de VEKI-subsidie waarover later meer.

Wat zijn de voorwaarden voor een VEKI-subsidie?

Dus, wanneer ik er op tijd bij ben en mijn project binnen de vier thema’s valt dan is het goed? Dat zou helaas te mooi zijn om waar te zijn. Er zitten namelijk zoals eerder gezegd nog wel wat haken en ogen aan de VEKI-regeling. Met deze andere voorwaarden moet je rekening houden:

  • Je moet een individuele onderneming zijn in de industrie die afval(water) verwerkt, materiële goederen produceert of energie distribueert.
  • De werking van het project moet al eerder bewezen zijn bij minimaal drie andere Nederlandse bedrijven.
  • Het project moet als doel hebben om CO2 te reduceren.
  • Wanneer het project start, moet het binnen drie jaar worden uitgevoerd.
  • Het project moet kwalitatief voldoende zijn.
  • Het project mag nog niet gestart zijn voor er een subsidieaanvraag is ingediend.
  • Het project mag nog niet in een energie-efficiëntieplan staan.
  • Het moet minimaal vijf jaar duren om de kosten terug te verdienen (zonder subsidie).
Lamp

Klaar voor de start!

Ben jij helemaal klaar om een subsidieaanvraag te doen? Laat dan eerst even je aanvraag controleren! Een subsidieaanvraag voor de VEKI-subsidie kost erg veel tijd en moet aan veel voorwaarden voldoen. Het zou natuurlijk zonde zijn dat jij die subsidie misloopt of dat je hier onnodig veel tijd mee kwijt bent om uiteindelijk teleurgesteld te worden. Bij Firm24 staan we voor je klaar om je te helpen. Plan via deze link een gratis check-gesprek in en wij geven je persoonlijk advies en verwijzen je door naar een van onze partners. Zo weet je zeker dat de kans op een succesvolle aanvraag het grootst is!

Gepubliceerd op 29 juni 2023
Kiki Dusebout linkedin
Kiki is Content schrijver bij FIRM24. Ze schrijft over allerlei onderwerpen m.b.t. ondernemingsrecht.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00