Kennisbank

Vrijstelling van de vennootschapsbelasting: kom ik in aanmerking?

Als ondernemer moet je van alles wat weten. Vaak zijn dat hele leuke zaken, maar soms is het iets dat simpelweg moet worden afgevinkt. Dat geldt ook voor de aangifte van vennootschapsbelasting. Elk jaar hoor je vennootschapsbelasting (VPB) te betalen. Maar niet elke onderneming is hiertoe verplicht. Sommige organisaties kunnen namelijk een vrijstelling krijgen. Hoe dit precies in elkaar zit leggen we je in dit artikel uit!

Wat is vennootschapsbelasting?

Vennootschapsbelasting is de belasting die een onderneming aan de Belastingdienst betaalt over de winst van een bepaald boekjaar. Van dat bepaalde boekjaar doe je dan aangifte bij de Belastingdienst. BV’s en NV’s moeten altijd vennootschapsbelasting betalen en in sommige gevallen moeten stichtingen, verenigingen en soortgelijke organisaties ook vennootschapsbelasting betalen.

Wat is een vrijstelling van de vennootschapsbelasting?

Sommige stichtingen, verenigingen en soortgelijke organisaties hoeven geen vennootschapsbelasting (VPB) te betalen over hun winst. Ze zijn dan dus vrijgesteld van de VPB. Alhoewel BV’s en NV’s altijd VPB moeten betalen, komen ze helaas niet in aanmerking voor de vrijstelling hiervoor.

financien

Hoe kom je in aanmerking voor de vrijstelling vennootschapsbelasting?

Stichtingen, verenigingen en soortgelijke organisaties kunnen in aanmerking komen voor de vrijstelling als ze voldoen aan een van deze voorwaarden:

  • De fiscale winst is niet hoger dan € 15.000 per boekjaar.
  • De fiscale winst is het bepaalde boekjaar wel hoger dan € 15.000 maar samen met de fiscale winsten van de vier jaren ervoor niet hoger dan € 75.000.

Hoe regel je een vrijstelling voor vennootschapsbelasting?

Als je voldoet aan de VPB vrijstelling, past de Belastingdienst deze vrijstelling toe. Als je wel al aangifte hebt gedaan, dan krijg je een nihilaanslag. Dit betekent dat er niets (nihil) wordt berekend over de winst van het boekjaar.

Waar kan Firm24 je mee helpen wat betreft de vrijstelling van vennootschapsbelasting?

De juristen van Firm24 kunnen in drie stappen een vrijstelling van de vennootschapsbelasting voor jouw onderneming regelen:

  1. Adviesgesprek vanaf € 99,-: dit is een vrijblijvend adviesgesprek met een van onze adviseurs over het eventueel in aanmerking komen van jouw onderneming voor de vrijstelling van de VPB. Hierbij wordt gekeken of het wenselijk is om een vrijstelling te krijgen.
  2. Projectplan vanaf € 199,-: onze adviseurs stellen een plan op voor hoe een vrijstelling in jouw onderneming het beste geregeld kan worden. Hierbij krijg je uitgewerkt advies voor jouw situatie en een offerte op maat.
  3. Vrijstelling vennootschapsbelasting: nu is de vrijstelling van vennootschapsbelasting aangegeven bij de Belastingdienst en dus geregeld.

Wat als je niet vrijgesteld wilt worden?

In sommige gevallen is het als organisatie toch niet voordelig om vrijgesteld van de vennootschapsbelasting te worden. In de volgende gevallen is dat aan de orde:

Mislopen van de verliesverrekening

Ten eerste kan je bij een vrijstelling geen gebruik maken van de verliesverrekening. Stel, je onderneming had jarenlang winst gemaakt, maar door de corona pandemie heeft het twee jaar verlies geleden. Je voorspelling is dat je na deze twee jaren verlies, weer winst gaat maken. Voordat je VPB betaalt, mag je dan het verlies verrekenen met de winst van het jaar ervoor (en anders met het jaar erna). Het bedrag waar je VPB over betaalt is dan dus lager. Hier mag je zonder VPB geen gebruik van maken.

Afrekenen over de stille reserves en goodwill

De tweede reden om geen vrijstelling van de VPB te willen ontvangen is omdat je anders daarvoor moet afrekenen over de aanwezige stille reserves en de goodwill. De stille reserves zijn het deel van de winst dat niet wordt uitgekeerd aan de aandeelhouders, maar dat in de onderneming blijft als een soort buffer. Goodwill is de meerwaarde van het bedrijf dat bestaat uit de goede naam van het bedrijf. Door de goede naam wordt het bedrijf namelijk meer waard bij bijvoorbeeld een verkoop, omdat de opvolger gebruik kan maken van het klantenbestand en de goedlopende organisatie.

Hoe geef je aan dat je geen gebruik wil maken van vrijstelling vennootschapsbelasting?

Als je in aanmerking komt voor de vrijstelling maar wenst dit niet te ontvangen, kun je dit aangeven voor vijf boekjaren lang. Wat moet je dan doen? Je stuurt uiterlijk op het moment dat je aangifte doet over het eerste van de vijf jaar waarover je geen vrijstelling wilt ontvangen een brief naar het belastingkantoor.

duim

Tot slot (aanrader)

Wil je weten of jouw organisatie in aanmerking komt voor de vrijstelling van vennootschapsbelasting? Of wil je advies of het gunstig is om een vrijstelling aan te vragen in jouw situatie? Onze adviseurs staan klaar voor al je vragen en willen je graag advies geven over en helpen bij het regelen van de vrijstelling. Met verdere vragen kun je ook altijd terecht bij onze juristen in de chatbox rechtsonder. Lees een blog over de belasting die je betaalt bij een BV.

Gepubliceerd op 27 mei 2024
logo_firm24_color_9b432741b9
Firm24 linkedin
Dit is de algemene schrijver binnen ons bedrijf. Meerdere collega's schrijven wel eens over onderwerpen en doen dit onder deze naam.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24