Kennisbank

Digitaal ondernemen: hoe maak je zelf QR-codes?

Als ondernemer is het belangrijk om mee te gaan met de tijd. Bijna alles is inmiddels digitaal en dat kan tot veel nieuwe kansen leiden. Hier wil je natuurlijk gebruik van maken! Maar welke tools zijn nou echt een must en hoe gebruik je ze? In dit artikel lichten we het gebruik van QR-codes toe. Dit kan misschien wel heel goed van toepassing zijn op jouw onderneming.

Wat is een QR-code?

QR staat ook wel voor Quick Response. Het is een snelle manier om op onder andere een website te komen. De code is een nieuwe variant van de barcode die je bijvoorbeeld in de supermarkt tegenkomt. Het is vierkant en bestaat uit een combinatie van witte en zwarte blokjes. De gebruiker scant de code met de camera van zijn of haar smartphone en komt dan gelijk bij de desbetreffende informatie. En het aanmaken van een QR-code is ook nog eens gratis. Een superhandige marketing tool dus!

Waarvoor wordt een QR-code voornamelijk gebruikt?

De QR-code wordt met name voor websites gebruikt, maar dat is zeker niet de enige manier om deze tool in te zetten. Wat kun je er nog meer mee? De code kan naar het volgende verwijzen:

 • Een telefoonnummer
 • Extra informatie of een notitie (tot 7098 tekens)
 • Een voorgeprogrammeerd sms-bericht
 • Google Maps met een bepaald adres
 • Contactgegevens om meteen op te slaan
 • Een video
 • Een social media account (de pagina van je onderneming op Instagram, LinkedIn, Facebook, Twitter)
 • Een app in de App Store
 • Een PayPal kooplink
 • Een voorgeprogrammeerde e-mail

Is het gebruik van QR-codes veilig?

De zwart-witte blokjes kunnen niet goed of slecht zijn. Het gaat er bij de veiligheid van een QR-code om dat de code naar veilige informatie verwijst. Als jij eerlijke informatie verschaft aan de gebruiker, dan is de QR-code dus veilig. Achter elke QR-code zit dezelfde technologie, daarom maakt het niet uit of je een betaalde of onbetaalde site gebruikt om de QR-code aan te maken.

Een scan

Het verschil tussen statische en dynamische QR-codes

De QR-codes hebben geen vervaldatum. Je kunt ze dus zo lang gebruiken als je wilt. Echter, de QR-code werkt niet als je de informatie waarnaar het toe verwijst verandert.

De zogenaamde statische QR-code is eigenlijk de “normale” code. Je maakt een QR-code aan en laat deze (meerdere keren) uitprinten. Je kunt hem zo lang gebruiken als je wilt, maar als je de link van de website verandert, moet je een nieuwe QR-code aanmaken. Stel dat je een restaurant hebt en QR-codes op de tafels wilt neerleggen met verwijzing naar het menu. Nu verander je de menu’s elke maand. Dan kun je gewoon de statische QR-code gebruiken als de link naar het menu hetzelfde blijft en je alleen in de inhoud van de pagina verandert. Als je naar een andere pagina wilt verwijzen, kun je beter een zogenaamde dynamische QR-code gebruiken. Voor het aanmaken van een dynamische QR-code, kun je onder andere op deze site terecht.

Stappenplan voor het aanmaken van de normale (statische) QR-code:

 • Stap 1: ga naar deze website: https://qrcodetotaal.nl/maken/.
 • Stap 2: voeg je link, bericht, locatie, PayPal betaallink of een van de andere opties toe.
 • Stap 3: kies de kleuren voor je QR-code. De klassieke QR-code is zwart-wit, maar je kunt er ook voor kiezen om de code bijvoorbeeld in je bedrijfskleuren aan te maken.
 • Stap 4: kies een design. Je kunt weer kiezen om dit simpel te houden of er juist wat mee te spelen.
 • Stap 5: kies een logo of icoon. Je kunt kiezen voor een icoon zodat duidelijk is dat het gaat om bijvoorbeeld een websitelink, e-mail of locatie. Ook kun je kiezen om een logo te gebruiken. Zo weet de klant meteen dat het om jouw bedrijf gaat. De icoon of het logo wordt in het midden van de QR-code geplaatst.
 • Stap 6: kies een frame. Daar kun je een bepaalde tekst zetten om eventueel wat meer duidelijkheid te geven over de QR-code.
 • Stap 7: hoogte en breedte in pixels. Stel je wilt dat de QR-code wat kleiner, dan kun je dat hier instellen.
 • Stap 8: maak de QR-code aan. Klik op de gele button “Maak QR-code” en kies op welke manier je de code wilt opslaan. Vervolgens wordt het bestand op je laptop gedownload en kun je als je wilt het bestand uitprinten.
Een checklist

Tot slot

Het aanmaken van QR-codes kan dus een geschikte manier zijn om jouw onderneming beter op de kaart te zetten of gebruiksvriendelijker te maken. Als je nog verdere vragen hebt over het aanmaken van QR-codes, kun je hier contact met ons opnemen of terecht in onze chatbox rechtsonder!

Gepubliceerd op 12 oktober 2023
Maeve Faber linkedin
Maeve studeert Msc Commerciële Rechtspraktijk (privaatrecht) en schrijft daarnaast graag over ondernemersrecht.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24