Kennisbank

Dit moet je weten over de regeling voor vervroegde uittreding!

Dat die AOW-leeftijd iedere keer weer omhoog gaat, is bij veel mensen inmiddels wel bekend. Iets minder bekend is het feit dat het soms mogelijk is voor werknemers om via een speciale regeling vervroegd met pensioen te gaan inclusief de hierbij behorende uitkering. Dit noemen we de Regeling Vervroegde Uittreding, ook wel de RVU regeling genoemd. Nu vraag jij je misschien als werkgever wel af waarom je werknemers vervroegd met pensioen zou laten gaan, wat voor consequenties dit voor jou heeft en hoe je die RVU regeling nou precies regelt. We vertellen je er alles over in dit artikel!

RVU regeling rijksoverheid

De RVU regeling is een fiscale regeling waardoor het voor jou als werkgever is toegestaan om werknemers een uitkering te verstrekken wanneer ze vervroegd met pensioen gaan. Deze uitkering wordt vaak maandelijks uitgekeerd. Hoe hoog deze uitkering is, hangt vaak af van meerdere factoren, bijvoorbeeld de leeftijd van de werknemer en het salaris dat de werknemer altijd kreeg. Wel is de uitkering lager dan dit salaris van de werknemer en daarom is het niet voor iedere werknemer financieel mogelijk om middels de RVU regeling vervroegd met pensioen te gaan.

RVU regeling voor wie?

Nu vraag je je misschien af, is de RVU regeling voor iedereen? Helaas is het niet mogelijk om zomaar iedere werknemer vervroegd met pensioen te laten gaan door de RVU regeling. Of het mogelijk is om jouw werknemer vervroegd met pensioen te laten gaan middels de RVU ligt aan de regels die opgenomen staan in de CAO, aan het soort beroep en aan de tijd die de werknemer al in dienst is. Het is belangrijk om te beseffen dat een RVU regeling nooit kan worden afgedwongen en dat deze regeling altijd in samenspraak tussen jou als werkgever en de werknemer wordt getroffen met wederzijdse instemming.

documenten

Waarom zou ik van mijn werknemers af willen?

Met de RVU regeling kunnen werknemers dus vervroegd met pensioen met een uitkering. Maar, waarom zou je dit als ondernemer willen? Er kunnen verschillende redenen zijn waarom de RVU regeling voor jou interessant kan zijn. Een van de redenen om de RVU in te schakelen is om zo de doorstroom van nieuwe jonge werknemers op gang te houden. Wanneer oude werknemers eerder met pensioen gaan, maken ze plaats voor jonge werknemers die vaak weer andere nieuwe kennis en expertises hebben en met een verfrissende blik naar de onderneming kunnen kijken. Een andere reden kan zijn wanneer je een brede reorganisatie wil doorvoeren binnen je onderneming. Een RVU regeling kan er in dat geval voor zorgen dat je het aantal werknemers kan verminderen binnen je bedrijf. Ook kan een RVU handig zijn wanneer werknemers ongelukkig zijn in de laatste jaren voor hun pensioen, bijvoorbeeld omdat het werk te zwaar is geworden of sterk veranderd is. Dit zorgt voor een mindere werksfeer en een ongezonde situatie voor je werknemers.

Een pseudo-eindheffing van 52%

Een reden voor werkgevers om de RVU toe te passen die we nog niet besproken hebben is het feit dat je hiermee kosten kan besparen. Denk bijvoorbeeld aan de salarissen die je niet meer hoeft te betalen van de werknemers die vervroegd met pensioen gaan, of denk aan de pensioenopbouw die wegvalt. Maar, juist omdat de RVU regeling voor werkgevers best aantrekkelijk kan zijn, was het voor werkgevers eerst verplicht om een zogenaamde pseudo-eindheffing van 52% aan de Belastingdienst te betalen over de uitkering van de RVU. Dit om te voorkomen dat werkgevers niet te veel gebruik zouden maken van de RVU. Gelukkig is er goed nieuws, want de regels zijn een beetje versoepeld voor de periode 2021 tot en met 2025. Hierdoor is het onder bepaalde voorwaarden mogelijk om vrijstelling te krijgen van de 52% pseudo-eindheffing. Dit wordt de zogenaamde RVU drempelvrijstelling genoemd en geldt onder de volgende voorwaarden:

  1. Het moet gaan om werknemers die maximaal drie jaar voor de AOW-leeftijd zitten.
  2. Het geldt enkel voor bedragen onder de drempelvrijstelling. Wanneer de uitkering boven dit vastgestelde drempelbedrag gaat, moet er wel heffing over betaald worden. Voor de RVU regeling 2023 is dit drempelbedrag vastgesteld op € 2037,- bruto.
  3. Het mag niet in strijd zijn met het doel van de RVU regeling en je mag deze regeling als werkgever dus niet gebruiken om zoveel mogelijk werknemers vervroegd met pensioen te laten gaan. Er mag dus geen sprake zijn van een structureel vervroegde uittreding.

Hoe werkt de RVU?

De RVU regeling of de RVU vrijstelling kan je aanvragen wanneer je loonaangifte doet. Maar, niet iedere werknemer mag dus zomaar gebruik maken van de RVU en of jij als ondernemer onder de RVU drempelvrijstelling valt hangt ook af van een aantal voorwaarden. Het kan dan ook best wel verwarrend zijn of die RVU regeling nou geldt en of je aan alle voorwaarden voldoet. Wij raden het dan ook altijd aan om hulp in te schakelen van een fiscalist. Bij Firm24 helpen wij je graag met de RVU regeling. Zo weet je zeker dat je de RVU regeling op een juiste manier aanvraagt en toepast en laat je geen eventuele vrijstelling liggen. Bovendien riskeer je ook geen boete op de deurmat omdat je de regeling onterecht hebt toegepast.

raket

Tot slot

Bij Firm24 helpen we je graag met de regeling vervroegde uittreding. Via deze link plan je snel en makkelijk een adviesgesprek in met een fiscalist. Binnen 48 uur nemen we contact met je op en plan je een telefonisch adviesgesprek in. Tijdens dit gesprek heb jij 60 minuten lang de kans om al je vragen te stellen en krijg je persoonlijk advies met betrekking tot de RVU regeling.

Gepubliceerd op 12 oktober 2023
Kiki Dusebout linkedin
Kiki is Content schrijver bij FIRM24. Ze schrijft over allerlei onderwerpen m.b.t. ondernemingsrecht.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24