Kennisbank

Dividend uitkeren aan jezelf, hoe zit dat?

Stel je voor, je hebt een onderneming waarmee je het afgelopen jaar een enorme winst hebt behaald. Je wilt natuurlijk zoveel mogelijk zelf gebruik maken van dit geld. Je weet dat je een deel over moet dragen aan de Belastingdienst, maar dit probeer je natuurlijk te minimaliseren. Eigenlijk sta je nu voor twee keuzes: het herinvesteren in de onderneming, of het uitkeren van de winsten aan je aandeelhouders (en dus naar alle waarschijnlijkheid ook naar jezelf). Maar, hoe doe je dit? En bovenal, hoeveel belasting moet je hier over betalen? Herken jij deze situatie? Lees dan snel verder!

Wat is dividend?

In Nederland zijn talloze BV’s. Als je BV veel winst maakt, is er een kans dat jij als directeur groot aandeelhouder (DGA) of aanmerkelijkbelanghouder (je bent DGA of aanmerkelijkbelanghouder wanneer je meer dan 5% van de aandelen in de onderneming bezit) hier zelf ook winst aan overhoudt. Deze winst wordt dividend genoemd. Dividend is de winstuitkering van een onderneming aan haar aandeelhouders. Toch is het niet altijd vanzelfsprekend dat deze winst wordt uitgekeerd aan de aandeelhouders. Je kan bijvoorbeeld ook kiezen om de winst in de onderneming te stoppen. Over dividend dien je uiteraard wel belasting te betalen. Het tarief van de dividendbelasting bedraagt in 2023 15%.

Wat kun je doen met je winst?

Zoals al eerder gezegd kan je de winst van jouw onderneming gebruiken op meerdere manieren:
1. Je kan de winst gebruiken om jouw onderneming te helpen;
2. Je kande winst oppotten (oftewel in jouw onderneming sparen), dit wordt winstreserve genoemd;
3. Je kan de winst  uitkeren aan de aandeelhouders. Als ondernemer keer je vaak per kwartaal of per jaar dividend uit, dit moet je dan van tevoren laten weten aan je aandeelhouders. Dividend kan je in geld uitkeren, maar dit hoeft niet! Je kan je dividend ook in uitkeren in (certificaten van) aandelen. Dit noem je stockdividend! kan dit voordelig zijn, omdat het eigen vermogen van de onderneming stijgt. Dit geld kan dan worden gebruikt voor andere doeleinden.

Computer

Hoe zit het met de dividenduitkering voor de DGA?

Wanneer jij de DGA of enig aandeelhouder bent, zijn er meerdere opties mogelijk. Je kan jezelf loon betalen of dividend uitkeren. Hiervoor zijn meerdere mogelijkheden en constructies. Als je de DGA bent van de onderneming, wil je natuurlijk zo min mogelijk belasting betalen over het inkomen wat je krijgt. Toch is er een verplicht DGA salaris van toepassing op de winst. Je kan namelijk als DGA niet zomaar geld e.d. uitkeren aan jezelf, hier is daarom een reglement op van toepassing. Hierdoor kun je dus niet zomaar alleen winst uitkeren en genieten van het lage tarief van 15%. Het DGA-salaris is van belang omdat anders een uitkering aan de DGA kan worden gedaan waarbij de DGA een behoorlijk lager bedrag aan belasting moet betalen. Met deze regeling komt hij namelijk over het algemeen ver boven de 15% dividendbelasting uit, waardoor dus belastingontduiking wordt voorkomen.

Wanneer wordt de dividendbelasting belast?

Er zijn over het algemeen twee soorten dividend die uitgekeerd kunnen worden: het deelnemingsdividend en het beleggingsdividend.

Deelnemingsdividend

Het deelnemingsdividend is van toepassing op de aanmerkelijk belanghouders van de onderneming. Je wordt als een aanmerkelijkbelanghouder aangemerkt wanneer je 5% of meer van de aandelen in de betreffende onderneming bezit. Wanneer hier sprake van is, kan er vaak een inhoudingsvrijstelling worden toegepast, waardoor  geen dividendbelasting ingehouden hoeft te worden. Dit is niet altijd het geval, want geldt alleen onder voorwaarden voor een uitkering van dividend aan een lichaam binnen de Europese Unie. Je hoeft dan geen belastingaangifte te doen! Naast de inhoudingsvrijstelling, bestaat er ook nog de deelnemingsvrijstelling. Deze vrijstelling geldt alleen voor het dividend dat je uitkeert aan jezelf en/of je aandeelhouders. Op het moment dat jouw BV winst maakt, dient hier altijd 15% belasting over te worden betaald. Vanaf een bedrag van 245.000 euro wordt de belasting 25%. De deelnemingsvrijstelling is in het leven geroepen om te voorkomen dat er twee keer over hetzelfde geld belasting wordt geheven.

Beleggingsdividend

Daarnaast bestaat ook het beleggingsdividend. Hierover dient wel de 15% dividendbelasting te worden betaald. In dit geval moet je aangifte doen en binnen een maand na de uitkering de belasting betalen. Klik hier voor het formulier die je hiervoor kan gebruiken. Dit formulier dien je in te vullen wanneer je zelf het dividend beschikbaar stelt of wanneer jij de ontvanger van het dividend bent.

dividend uitkeren aan jezelf advies

In welke box valt de dividenduitkering?

De dividenduitkering valt in box 2, omdat dividend onder het aanmerkelijk belang valt. Zoals eerder gezegd val je onder het aanmerkelijk belang wanneer je meer dan 5% van de aandelen in een onderneming bezit. Het tarief in box 2 is in 2023 26,90 procent.

Diensten FIRM24

Bij Firm24 kunnen wij natuurlijk een hoop voor jou betekenen m.b.t dividend, onderstaand zie je een aantal diensten die wij voor jou kunnen verrichten!

Aangifte Dividendbelasting Scan uitkering Dividend

  • Opstellen aangifte dividendbelasting - Scan uitkering dividend
  • Betaalinstructie - Beoordeling noodzaak aflossing rekening courant
  • Notulen aandeelhoudersvergadering - Cijfermatige beoordeling
  • Sjabloon uitkeringstest

Kosten vanaf: €550.00 

Maatwerk dividendplanning

  • Maatwerk dividendplanning
  • Plan van aanpak dividenduitkering
  • Cijfermatige beoordeling
  • Vastlegging in notulen

 Kosten vanaf €750

Mocht je na het lezen van bovenstaand artikel nog vragen hebben? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen!

Gepubliceerd op 12 oktober 2023
Jason Buck linkedin
Jason is Juridisch content schrijver bij FIRM24 en daarnaast student rechtsgeleerdheid.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24