Kennisbank

Een activa passiva overeenkomst, hoe zit het precies?

Het kan voorkomen dat jij als ondernemer de overstap gaat maken van een eenmanszaak naar een BV. Er zijn tal van manieren waarmee je dit zou kunnen doen. Een van deze manieren is de activa passiva overeenkomst. In dit artikel zetten we voor je op een rijtje wat je hierover moet weten en wat jij en hoe jij er als ondernemer gebruik van kan maken.

Wat zijn activa en passiva ook al weer?

Voordat we dieper ingaan op de activa passiva overeenkomst is het goed om op een rijtje te hebben wat er precies bedoeld wordt met de boekhoudkundige termen activa en passiva. Activa zijn alle bezittingen van jouw onderneming, denk hierbij bijvoorbeeld aan machines of gebouwen. Passiva zijn het eigen vermogen en de schulden van jouw onderneming. De passiva laten zien hoe jouw onderneming gefinancierd is (bijvoorbeeld eventuele leningen of een hypotheek).

Wat is een activa passiva overeenkomst?

Een activa passiva overeenkomst is een overeenkomst waarbij zowel de activa als de passiva van jouw onderneming worden overgedragen. Je draagt dus en de bezittingen en de schulden over. Dit wordt ook wel de activa passiva transactie genoemd en is de meest eenvoudige manier om een eenmanszaak of VOF om te zetten naar een BV. Alle afspraken die je maakt over de activa passiva transactie moeten worden vastgelegd in deze overeenkomst.

Een raket

Wat is het verschil tussen een activa passiva overeenkomst en een overnameovereenkomst?

Bij een overnameovereenkomst wordt een bedrijf overgenomen door de aandelen over te dragen. Dit is een veel eenvoudigere transactie dan de hiervoor genoemde activa passiva transactie. Voor een overnameovereenkomst is vereist dat deze plaatsvindt door middel van een notaris. Bij een overnameovereenkomst worden alle lopende overeenkomsten overgenomen, waaronder arbeidsovereenkomsten. Bij een activa passiva overeenkomst is dit laatste geen mogelijkheid.

Wat staat er in een activa passiva overeenkomst?

In een activa passiva overeenkomst moeten de volgende bepalingen worden opgenomen:

  • Bepalingen die betrekking hebben op de koop van de activa en de passiva.
  • De overdracht van vergunningen die jouw onderneming nodig heeft.
  • De inventarisatie van de activa en de passiva.
  • Bepalingen die betrekking hebben op de boekwaardes. De boekwaarde is de waarde van activa en passiva zoals deze op de balans staan.
  • Bepalingen die betrekking hebben op omzetbelasting (btw).
Een pen met een papier

Hoe regel je dit via Firm24?

Het opstellen van een activa passiva overeenkomst is niet eenvoudig. Gelukkig staan wij klaar om je te helpen. Neem contact op met een van onze adviseurs en kijk wat er mogelijk is!

Gepubliceerd op 11 december 2023
Olivier Reinoud linkedin
Olivier studeert Rechtsgeleerdheid, Entrepreneurship & Management aan Leiden University en schrijft artikelen voor Firm24.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24