Kennisbank

Een bedrijf starten naast een vaste baan

Een vaste baan combineren met een eigen bedrijf wordt in Nederland steeds populairder. Denk bijvoorbeeld aan halve dagen werken voor je baas en de rest van je vrije uren besteden aan je eigen bedrijf. Aan dit parttime ondernemen kleven voor- en nadelen en er is een aantal dingen waar je op moet letten als je hieraan wilt beginnen. Hier volgen de tips om een eigen bedrijf te starten naast loondienst.

Check je contract

Vaak wordt in contracten een concurrentiebeding opgenomen. Dit houdt in dat je bepaalde werkzaamheden die vergelijkbaar zijn met die van je werkgever niet mag verrichten. Maar let op! Zonder concurrentiebeding in het contract betekent het nog niet dat je zomaar alles mag doen, je mag je werkgever namelijk niet onrechtmatig beconcurreren. Bekijk voor de rest nog eens goed je arbeidsovereenkomst, cao en arbeidsvoorwaarden. Het kan namelijk best zo zijn dat er naast een concurrentiebeding ook een relatiebeding of iets over nevenvoorzieningen in is vermeld. Als je je hier niet aan houdt, is het mogelijk dat je een boete of schadevergoeding moet betalen. Daar zit je natuurlijk niet op te wachten, dus lees je contract nog maar eens een keertje goed door. Of laat je contract nakijken door een jurist

Overleg met je werkgever

Je werkgever informeren over de eventuele plannen van je eigen bedrijf is niet alleen netjes, het kan ook juridische conflicten voorkomen. Goed overleg met je baas is essentieel voordat je daadwerkelijk je bedrijf gaat inschrijven bij de KvK. Jullie kunnen samen afspraken maken en die schriftelijk vastleggen, zo worden misstanden vermeden en houden jullie een goede relatie. Misschien wordt zij zelfs wel je eerste klant!

handen schudden

Minder uren in loondienst

Voordat je met je bedrijf start, is het handig om te kijken of er mogelijkheden zijn om minder uren te werken. Je moet immers naast je vaste baan nog genoeg tijd kunnen stoppen in je onderneming. Dit moet je uiterlijk twee maanden van tevoren (schriftelijk) aan je werkgever vragen. Het kan alleen als er minstens tien mensen werkzaam zijn in het bedrijf en jij moet er minimaal een halfjaar werken. Denk hier goed over na, want als het verzoek wordt geweigerd mag je pas één jaar daarna een nieuw verzoek doen.

Schrijf je onderneming in bij de KvK

Deze stap mag uiteraard niet ontbreken als je een bedrijf gaat starten. Stel een ondernemingsplan (link naar artikel ondernemingsplan) op en schrijf je kersverse onderneming in bij de Kamer van Koophandel. Of richt via ons volledig digitaal je eigen bedrijf op!

Ondernemingsverzekeringen

In loondienst ben je veilig verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid en ziekte en bouw je netjes een pensioen op, voor ondernemers geldt dit echter niet. Overweeg dus om een arbeidsongeschiktheidsverzekering (aov) of een ziektewetverzekering af te sluiten voor als je je wellicht helemaal gaat focussen op je onderneming. Zoek ook uit of je eventueel een pensioenregeling nodig hebt ter aanvulling. Check hier welke alternatieven voor het opbouwen van pensioen er zijn voor ondernemers.

Urencriterium en aftrekposten

Gelukkig zijn er voor ondernemers tal van aftrekposten, maar dan moet je wel voldoen aan het urencriterium. Dit houdt in dat je meer dan 1225 uur per kalenderjaar aan je onderneming moet besteden, dat komt neer op zo’n 24 uur per week. Best veel dus als je daarnaast nog een vaste baan hebt. Bij arbeidsongeschiktheid geldt een verlaagd-urencriterium van 800 uur en bij zwangerschap tellen de niet-gewerkte uren van 16 weken gewoon mee. Om gebruik te mogen maken van de zelfstandigenaftrek moet je meer uren besteden aan je onderneming dan aan je vaste baan. Verder mag je, ongeacht de rechtsvorm, gebruik maken van de Kleine Ondernemingsregeling (KOR) als je omzet lager dan €20.000 is. In dat geval hoef je geen btw af te dragen. Houd bij de aftrekposten tevens in de gaten dat je niet alleen uit het loon van je inkomen inkomstenbelasting betaalt, maar ook over de winst van je onderneming!

klok

Voor- en nadelen

Ten slotte nog wat voor- en nadelen van het parttime ondernemen op een rijtje.

Voordelen

  • Het is financieel stabieler, omdat je altijd een vaste baan (en inkomen) hebt waar je op terug kunt vallen als het minder goed gaat met je onderneming.
  • Je bent door je vaste baan automatisch verzekerd tegen ziekte en arbeidsongeschiktheid en je bouwt pensioen op.
  • Het biedt de kans om rustig uit te zoeken of het ondernemen wellicht iets voor jou is.

Nadelen

  • Een onderneming kan lastig te combineren zijn met een vaste baan, je moet goed kunnen plannen en flexibel zijn.
  • Vaak is het urencriterium niet haalbaar als je naast je onderneming nog in loondienst bent, daardoor loop je aftrekposten mis en kun je niet optimaal profiteren van fiscale voordelen.
  • Administratie is ingewikkeld, kost veel tijd slurpt energie. Maar Firm24 biedt boekhouding aan voor ondernemers, zodat jij je daar niet meer druk om hoeft te maken.

Er zijn dus zo zijn voor- en nadelen aan verbonden, maar het parttime ondernemen is helemaal hip and happening en misschien wel iets voor jou. Aangezien je ook nog in loondienst bent, biedt dat meer zekerheid voor de toekomst. Dus overleg goed met je werkgever, schrijf een solide ondernemingsplan en begin met ondernemen!

Gepubliceerd op 12 oktober 2023
logo_firm24_color_9b432741b9
Firm24 linkedin
Dit is de algemene schrijver binnen ons bedrijf. Meerdere collega's schrijven wel eens over onderwerpen en doen dit onder deze naam.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24