Kennisbank

Een concurrentiebeding: wat is dat precies?

Het is normaal om als werknemer de koers van een carrièrepad af en toe te veranderen. Wellicht stappen ze van een fulltime baan over op een leven als zelfstandig ondernemer. Alleen is het niet altijd toegestaan om de kennis en vaardigheden die bij bepaalde banen worden verkregen, ergens anders te gebruiken. Dat kan jou als werkgever namelijk benadelen. Dit soort afspraken worden vastgelegd in een concurrentie- of relatiebeding. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over dit soort bedingen.

Wat is een concurrentiebeding?

Een concurrentiebeding is een speciaal soort contract tussen een werkgever en een werknemer. De werkgever verbiedt de werknemer in een beding om na het einde van hun samenwerking, bijvoorbeeld door het aflopen van een contract, vergelijkbare werkzaamheden te verrichten bij een ander bedrijf of als zelfstandig ondernemer. In het contract staan specificaties over wat de werknemer niet mag doen. Dit zijn dingen zoals in welke regio hij of zij niet mag werken, hoe lang de gemaakte afspraken gelden, wat de consequenties zijn wanneer de afspraak niet wordt nagekomen en natuurlijk welke specifieke werkzaamheden niet verricht mogen worden.

Wat valt er onder een concurrentiebeding?

Een concurrentiebeding gaat in principe dus over de werkzaamheden die de werknemer zelf niet langer mag verrichten. Hier kunnen specificaties aan zitten die eerder al zijn genoemd. Een speciale vorm van een concurrentiebeding is een relatiebeding. Een relatiebeding is een type contract dat beoogt dat een werknemer niet met dezelfde klanten, leveranciers of medewerkers gaat werken na zijn of haar uitdiensttreding. Zo wordt de werkgever beschermd. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat Jan en Piet die de fiscale zaken jarenlang bij jouw bedrijf hebben geregeld, niet samen een eigen bedrijf mogen starten om voor andere bedrijven fiscale zaken te regelen. Bij een relatiebeding ligt de nadruk, zoals de naam al weggeeft, dus specifiek op relaties.

Handenschudden

Wanneer mag je een werknemer aan een concurrentiebeding houden?

Zodra een concurrentiebeding tot stand is gekomen en door zowel werkgever als werknemer is ondertekend, ben je in principe aan het beding gebonden voor zolang deze geldt. De inhoud van het beding bepaalt hoe lang je eraan bent gehouden, dus zorg dat je deze altijd goed hebt gelezen. Verder moet het contract geldig zijn, en dat kan alleen als er sprake is van de volgende vereisten:

  • Een schriftelijke afspraak tussen werknemer en werkgever
  • De werknemer begrijpt ten tijde van ondertekening waar hij of zij voor tekent
  • Er is geen sprake van een tijdelijk contract
  • De werkgever heeft duidelijk gemaakt waarom het beding nodig wordt geacht
  • De werknemer is meerderjarig

Kan je onder een concurrentiebeding uitkomen?

Als een concurrentiebeding eenmaal geldig is en beide partijen hebben deze ondertekend, kom je hier niet zo makkelijk meer onderuit. Het staat nou eenmaal zwart op wit. Als je er echt onderuit wil komen is het de beste manier om een gesprek met jouw werknemer aan te gaan. Vaak is het echter de werknemer die onder het contract uit wil komen, dus het kan zomaar zijn dat deze jou hiervoor benadert. Als beide partijen samen besluiten tot een nieuwe overeenkomst te komen, kan je zo onder het beding uit komen. Indien één van de partijen hier niet aan wil meewerken, kan je altijd nog naar de rechter stappen. Dit is echter niet aan te raden want in de meeste gevallen is het contract leidend. Toch kan het zo zijn dat de rechter ervoor kiest de afspraak te vernietigen maar dit is vaak alleen het geval bij bijzondere omstandigheden zijn.

Op papier wijzen

Vragen?

Wil jij hulp bij het opstellen van een concurrentiebeding of wil je meer over dit onderwerp weten? Neem dan contact op met Firm24, één van onze specialisten geeft je dan gratis advies over jouw persoonlijke situatie.

Gepubliceerd op 18 april 2024
Sophie Ehren linkedin
Sophie is student Rechtsgeleerdheid & Psychologie. Daarnaast schrijft ze voor content voor ondernemers.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24