Kennisbank

Een deurwaarder inschakelen, hoe werkt dat ook al weer?

Als ondernemer kan het soms voorkomen dat jij recht hebt op achterstallige betalingen van jouw klanten. Helaas is het niet mogelijk voor ondernemers om als garantie van deze achterstallige betalingen beslag te leggen op goederen van de wanbetaler. Hiervoor moet je een deurwaarder inschakelen. In dit artikel bespreken we alles wat jij moet weten over het inschakelen van een deurwaarder.

Wat is een deurwaarder en wat doet een deurwaarder precies?

Een deurwaarder is de enige persoon in Nederland die de betaling van schulden bij jouw onderneming kan afdwingen door middel van beslaglegging. Een deurwaarder is bevoegd om beslag te leggen op inkomsten, salaris, banktegoeden, woningen en bedrijfspanden. De deurwaarder wordt beëdigd door de koning en kan bevel doen tot betaling.

Is er een verschil tussen een deurwaarder en een gerechtsdeurwaarder?

Er zijn twee verschillende soorten deurwaarders. Als we het over een deurwaarder hebben gaat het meestal over een gerechtsdeurwaarder, ook wel gerechtelijke deurwaarder. Maar wat is een gerechtsdeurwaarder dan? Een gerechtsdeurwaarder is iemand die schulden incasseert van private partijen en van de overheid. Naast gerechtsdeurwaarders zijn er ook nog belastingdeurwaarders. Belastingdeurwaarders werken voor het rijk, de provincie, een waterschap of voor de gemeente.

financien

Deurwaarder of incassobureau?

Een deurwaarder heeft veel meer bevoegdheden dan een incassobureau. Het is daarom altijd aan te raden om een deurwaarder in te schakelen in plaats van een incassobureau. Een incassobureau kan slechts verzoeken om te betalen, terwijl de deurwaarder de betaling daadwerkelijk kan afdwingen. Een incassobureau is als het ware een soort tussenpersoon voor ondernemingen die niet meteen een deurwaarder willen inschakelen.

Wanneer moet ik een deurwaarder inschakelen?

Je schakelt een deurwaarder in als jouw onderneming te maken krijgt met onbetaalde facturen of andere bedragen die niet betaald worden. Om ervoor te zorgen dat jouw klanten alles netjes betalen, heeft de deurwaarder wettelijke bevoegdheden gekregen om een betaling mogelijk te maken:

  1. Beslaglegging - een deurwaarder is bevoegd om beslag te leggen op de volgende zaken: banktegoeden, salaris, aandelen, pensioen, roerende en onroerende zaken en tegoeden bij de Belastingdienst.
  2. Ontruiming - naast beslaglegging is een deurwaarder bevoegd om gehuurde panden te ontruimen om de achterstallige huur te betalen. Bij panden die niet gehuurd zijn is de deurwaarder hier niet toe bevoegd.

Wat is er vereist om een deurwaarder in te schakelen?

Om gebruik te maken van een deurwaarder is het vereist dat jij (de schuldeiser) een gerechtelijke procedure start. Je begint een gerechtelijke procedure door een deurwaarder degene die jou geld schuldig is (de schuldenaar) te dagvaarden. In de dagvaarding staat waar en wanneer de schuldenaar moet verschijnen voor de rechter. In de einduitspraak van de rechter (het vonnis) wordt bepaald of de deurwaarder wel of geen gebruik mag maken van de bovenstaande bevoegdheden.

magneet

Een deurwaarder inschakelen via Firm24!

We kunnen ons voorstellen dat het inschakelen van een deurwaarder geen dagelijkse kost is. Voor ons wel! Bij Firm24 helpen we je graag met het inschakelen van een deurwaarder en alles wat hierbij komt kijken. Klik hier om een adviesgesprek met een deurwaarder in te plannen of om een haalbaarheidsonderzoek in te schakelen!

Gepubliceerd op 12 oktober 2023
Olivier Reinoud linkedin
Olivier studeert Rechtsgeleerdheid, Entrepreneurship & Management aan Leiden University en schrijft artikelen voor Firm24.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24