Kennisbank

Een franchiseovereenkomst, wat is het eigenlijk?

We kennen allemaal de grote ketens McDonald's en Jumbo. Deze merken zijn, net als alle kleine beginnende bedrijven, ooit bedacht en opgezet door een ondernemer. Inmiddels mogen andere zelfstandige ondernemers zelf ook een Jumbo of een McDonald's beginnen, maar alleen tegen betaling en met toestemming van de grote eigenaar van de keten en het concept. Dit noemen we ook wel franchise. Voor deze samenwerking volledig van start kan gaan, zijn er een aantal belangrijke zaken die geregeld moeten worden, waaronder de franchiseovereenkomst. Daar vertellen we je in dit artikel alles over!

Zelf een McDonald’s beginnen?

Met franchise mag je als zelfstandig ondernemer een bedrijf beginnen onder het concept van een bestaande keten. Zo mag je als zelfstandig ondernemer dus bijvoorbeeld een Jumbo beginnen, een Mango of een New York Pizza. Wel moet je hiervoor toestemming hebben van de eigenaar van de keten. Bovendien betaal je de eigenaar hier een bedrag voor. De eigenaar van de keten wordt ook wel de franchisegever genoemd en de zelfstandig ondernemers die het bedrijf beginnen noem je de franchisenemer. Er zit nog wel een verschil in het soort franchise, want je hebt een soft en hard franchise. De naam zegt het al een beetje, want bij een soft franchise heb je als franchisenemer iets meer vrijheid, zoals het zelf bepalen van reclame uitingen en voorraden. Bij een hard franchise zitten hier vaak regels aan verbonden waar jij je aan moet houden. In deze blog lees je meer over franchise en de voor- en nadelen van een hard franchise!

Een franchiseovereenkomst

Franchise betekent samenwerken en dit kan niet zonder goede afspraken en een duidelijke overeenkomst. Deze zogenaamde franchiseovereenkomst is een contract tussen de franchisenemer en de franchisegever waarin de afspraken betreffende de franchise staan vastgelegd. Dit zijn allerlei soorten afspraken betreffende de rechten en de plichten van zowel de franchisenemer, als de franchisegever. Denk bijvoorbeeld aan afspraken rondom het opzeggen van de franchiseovereenkomst en over het te betalen bedrag om een franchise te beginnen. Een goede franchiseovereenkomst is heel belangrijk omdat je zo altijd kan terugvallen op gemaakte afspraken bij eventuele toekomstige onenigheid of vervelende conflicten.

contract

Wat zegt de wet?

Sinds 1 januari 2021 is er een nieuwe wet ingegaan met betrekking tot de franchiseovereenkomst. Eerder was er namelijk helemaal geen franchisewet. Er was enkel een franchisecode, maar deze gaf minder bescherming aan de franchisenemer dan aan de -gever. De nieuwe franchisewet heeft als doel het samenwerken tussen de franchisegever en de franchisenemer meer in balans te brengen. In de nieuwe franchisewet staan een aantal belangrijke zaken betreffende het samenwerken. Allereerst is een franchisegever verplicht om informatie te geven aan de franchisegever al voordat de franchiseovereenkomst wordt getekend. Dit gaat bijvoorbeeld om informatie betreffende de franchiseformule en financiële informatie. Een andere regel van de franchisewet gaat over de zorgplicht. Deze houdt in dat gedurende de franchiseovereenkomst, een franchisegever altijd hulp moet bieden aan een franchisenemer wanneer dit nodig is. Een derde regel gaat over het tijdig informeren bij wijzigingen in de franchiseovereenkomst. Een franchisegever is verplicht om op tijd te informeren wanneer er grote ingrijpende wijzigingen plaatsvinden. In sommige gevallen moet er ook om toestemming gevraagd worden bij de franchisenemers. Een laatste regel gaat over het beëindigen en opzeggen van de franchiseovereenkomst. Zo mag een franchisenemer niet gedwongen worden om het bedrijf tegen slechte voorwaarden te verkopen en mag een concurrentiebeding niet langer dan één jaar zijn.

De inhoud van de overeenkomst

De nieuwe wet geeft dus meer bescherming en trekt de balans een stukje recht. Bovendien gaat de wet over allerlei soorten regels die betrekking hebben op de overeenkomst en zelfs ook al daarvoor. Maar als we inzoomen op de overeenkomst zelf, wat staat er dan precies allemaal in? Er zijn een aantal vaste zaken die je in iedere franchiseovereenkomst zal terugvinden. Zo is het essentieel om de duur van de overeenkomst en de regels voor het opzeggen erin op te nemen. Ook staat er in een goede overeenkomst hoeveel er betaald moet worden voor de franchiseonderneming. Bovendien wordt er vaak een concurrentiebeding en geheimhoudingsverklaring opgenomen in de overeenkomst. Naast deze zaken worden er ook vaak afspraken vastgelegd over bijvoorbeeld het bedrijfspand of hoe het is geregeld met verzekeringen.

Het opstellen van een franchiseovereenkomst

Een franchiseovereenkomst stel je het beste op met professionele juridische hulp. Een franchiseovereenkomst moet aan een aantal wettelijke regels voldoen. Bovendien is het belangrijk dat alle belangen van beide partijen optimaal worden behartigd. Onze juristen weten precies wat alle rechten en plichten zijn die komen kijken bij franchise en weten alles over de franchisewet. Zo weet je zeker dat alles duidelijk en correct verwoord wordt in de franchiseovereenkomst en dat er geen verwarring kan ontstaan over eventuele afspraken. Dit zorgt er ook voor dat je in de toekomst minder risico loopt op uit de hand gelopen conflicten.

raket

Firm24 helpt je!

Wil jij hulp bij het opstellen van een franchiseovereenkomst? Onze Firm24 professionals staan voor je klaar! Bij ons kan je terecht voor een adviesgesprek met een jurist waarin je 30 minuten lang al je vragen kan stellen inclusief een voorstel voor een vervolgopdracht. Daarnaast kan je bij ons terecht voor het volledig laten opstellen van een franchiseovereenkomst door een jurist, inclusief een adviesgesprek, een eerste versie met feedbackronde en een uiteindelijke versie! Via deze link plan je snel en makkelijk je aanvraag!

Gepubliceerd op 12 oktober 2023
Kiki Dusebout linkedin
Kiki is Content schrijver bij FIRM24. Ze schrijft over allerlei onderwerpen m.b.t. ondernemingsrecht.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24