Kennisbank

Een KVK nummer aanvragen? Zo doe je dat

Je wilt ondernemer worden, top! Dan moet je volgens de Nederlandse wet ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel. Met een KVK nummer ben je herkenbaar als ondernemer. Iedere ondernemer heeft zijn eigen unieke achtcijferige code wat dient als een formeel bewijs dat je staat ingeschreven in het handelsregister.

Wanneer heb je een KVK nummer nodig?

Je dient je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel als je buiten familiaire of vriendenkring diensten of producten aanbiedt tegen meer dan een symbolische prijs. Je moet tot uiterlijk 8 dagen nadat je je onderneming bent gestart een KVK-nummer hebben. Heb je je onderneming wel al ingeschreven, maar ga je niet meteen van start? Dan krijg je je KVK-nummer later. Het nummer is namelijk pas een week voor je begint actief en bekend. Je onderneming inschrijven kan tot drie maanden van tevoren. Een KVK-nummer heb je soms ook nodig voor zakelijke transacties, zoals bijvoorbeeld het leasen van een bedrijfsauto of het afsluiten van zakelijke verzekeringen.

Indien je een bedrijf opricht via FIRM24 zorgen de aangesloten notarissen er automatisch voor dat jij je KVK nummer in huis krijgt.

Hoelang duurt het aanvragen van een KVK-nummer?

Het aanvragen van een KVK-nummer gaat automatisch nadat je je onderneming hebt ingeschreven in het handelsregister. Na het kiezen van je rechtsvorm en bedrijfsnaam kan je in de beveiligde omgeving van de KVK waar je verschillende formulieren moet invullen als voorbereiding op een fysieke afspraak. Tijdens deze afspraak neem je samen met een medewerker de formulieren door, kan je al je vragen stellen en betaal je vijftig euro om het proces af te ronden. Na het gesprek en de betaling is je aanvraag afgerond en ontvang je direct je KVK-nummer. Het ligt er dus volledig aan hoe snel je snel door het proces wil gaan. Wil je het zo snel mogelijk regelen dan kan je het binnen een paar dagen tot weken geregeld zijn.

Klok

Heb ik een KVK-nummer nodig voor webshops?

Wanneer is een webshop een hobby en wanneer een onderneming? Zowel de Kamer van Koophandel als de Belastingdienst hebben hier een paar randvoorwaarden voor gemaakt. De belangrijkste factoren zijn winstgevendheid, mate van zelfstandigheid, mate van belang van continuïteit en het aantal klanten wat je hebt. Dit houdt in dat je je moet inschrijven bij de KVK als ondernemer als je buiten familiaire en vriendenkring winst behaald. Doe je dit niet, dan kan de belastingdienst na aangifte nog altijd bepalen of uw inkomen telt als ‘winst uit onderneming’. Ook wanneer u uw bedrijf (online) promoot of uw zelf uw prijzen kiest zijn randvoorwaarden om u in te schrijven bij de KVK.

Een rechtsvormkeuzetest kan uitkomst geven om hier duidelijkheid over te krijgen.

Verschil tussen KVK-nummer en BTW-nummer

Het KVK-nummer en het BTW-nummer zijn twee verschillende nummers die vaak door elkaar worden gehaald, maar wel degelijk anders zijn. Een KVK-nummer krijg je van de Kamer van Koophandel op het moment dat je bedrijf heb ingeschreven. Een btw-nummer krijg je nadat de KVK je inschrijving heeft doorgegeven aan de Belastingdienst. Binnen twee weken ontvang je je btw-nummer (btw-id). Het grote verschil: een KVK-nummer is een acht-cijferige code en een btw-nummer bestaat uit veertien tekens.

Raket

Conclusie

Verhandel je jouw product of dienst aan meer dan je familie of vrienden? Dan ben je in de ogen van de belastingdienst een onderneming. Het is in dit geval handig om jezelf in te schrijven in het Handelsregister. Een KVK nummer krijg je automatisch nadat je je hebt ingeschreven als ondernemers in het handelsregister. Dit achtcijferige nummer gebruik je samen met je btw code voor zakelijke handelingen of bij het afsluiten van zakelijke transacties. Je btw nummer krijg je van de Belastingdienst en bevat 14 tekens.

Gepubliceerd op 18 april 2024
logo_firm24_color_9b432741b9
Firm24 linkedin
Dit is de algemene schrijver binnen ons bedrijf. Meerdere collega's schrijven wel eens over onderwerpen en doen dit onder deze naam.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24